Skupština Srbije je noćas desetak minuta pre ponoći, posle gotovo dvanaestosatne rasprave, u kojoj su učestvovali predsednik Boris Tadić, premijer i članovi Vlade, usvojila dokument o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Za predloženu Odluku Vlade, u koju su uključena i tri amandmana SNS glasalo je 192 poslanika, 26 bilo je protiv, a dvoje nije glasalo.

Boris Tadić je u završnoj reči ocenio da je jučerašnja maratonska diskusija u srpkom parlamentu bila „najmirnija skupštinska rasprava o KiM u poslednjih 15 godina“ mada, kako je ocenio, „ni do danas nije pronađeno rešenje za kosovski problem“.

On je naglasio da je „važno postići najveći nivo dogovora oko KiM, kao najvažnije teme“. Međutim, ipak je izneo detalje ličnog spora s bivšim premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom u vezi Mitinga za KiM 2008, u vreme čijeg održavanja je bio u višesatnoj poseti Rumuniji.

Predsednik Srbije je objasnio da je posle jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti do razlaza u tada jedinstvenoj politici DSS i DS prema KiM došlo zato što su se njegovi tadašnji koalicioni partneri u vladi zalagali za radikalno pravno reagovanje i tužbe protiv država koje su priznale nezavisnost Kosova, dok su demokrate bile za obraćanje MSP.

– Konfrontacija i konflikti Srbiju ne vode nigde. Ona i u borbi za svoj suverenitet i teritorijalni integritet mora da ima najbolje odnose sa velikim silama. Nije vreme za patriotizam, nego za dela. Srbija je spremna za nastavak pregovora o KiM i nalaženje kompromisnog rešenja, jer ne može jedna strana da bude pobednik, a druga gubitnik – rekao je Tadić.

On je naglasio da je mišljenje MSP „težak udarac za Srbiju“ , ali da je ono zaustavilo talas priznavanja Kosova. Predsednik Srbije je jasno poručio da evropska budućnost Srbije ne sme biti dovedena u pitanje, da „Srbija mora postati članica EU, jer nema bolje alternative“.

Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova: „Na korak“ od priznavanja Kosova je 55 država, ali da Vlada Srbije čini sve da to predupredi. Zadatak državnih organa će biti i da Srbija ostvari većinu u Generalnoj skupštini UN i omogući usvajanje rezolucije, posle koje će biti jasno da MSP Albancima nije dao pravo za otcepljenje od Srbije. Ovom rezolucijom Srbija želi da stvori „štit od novih priznanja“ i nju treba da podrži i SNS, čiji bi lider Tomislav Nikolić sa svojim skupštinskim kredibilitetom bio „izuzetan izaslanik“ koji bi drugim zemljama nosio zvaničnu poruku Srbije. Tu poruku mogu nositi i drugi iz opozicije, i LDP. Prihvatam odgovornost za vođenje politike i da bi, ljudski i politički, bilo nepošteno da se krijem iza bilo čijeg autoriteta, ličnog ili institucionalnog. Imam puno poverenje u demokratske institucije i ako one zaključe da je spoljna politika prema KiM ili drugim pitanjima bila pogrešna, spreman sam da podnesem sve lične konsekvence takvog zaključka.

Čedomir Jovanović, lider LDP: Nećemo podržati Vladin predlog deklaracije i tražimo novu politiku prema Kosovu. Niko nije tražio od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali je način vođenja spoljne politike naneo štetu Srbiji pred MSP. Optuživali smo Vojislava Koštunicu za mnogo stvari, ali nikada niko nije rekao da je on odgovoran za Kosovo, kao što ne mislimo da su sada odgovorni ministar spoljnih poslova, Vlada ili predsednik. Prelažemo da što pre odete u Brisel i da sa EU dogovorite tekst rezolucije koju ćete podneti u UN, da u njoj odbranite pravo Srbije da ne menja svoj stav prema Kosovu, a da stvorite više perspektive za život Srba na Kosovu, koji su tragični taoci.

Tomislav Nikolić, lider SNS: Skupština Srbije ne treba da raspravlja o mišljenju MSP o Kosovu, već o tome šta je Vlada uradila da mišljenje ne bude takvo. Nijednom do sada nismo čuli koju je to zemlju Vlada ubedila ili odvratila od namere da prizna Kosovo. Vlast je ubeđivala građane do poslednjeg dana da je MSP „poslednja linija odbrane za Kosovo“ da bi posle svega ministar spoljnih poslova poručio javnosti da ona i nije mnogo bitna. Zbog čega predsednik Srbije piše pismo vladama 55 država kao da nema ambasadore u tim zemljama. Srpska diplomatija je ubijena i svedena na dva čoveka koji govore svima da je Srbija u pravu. Nije jasno kako Vlada zamišlja da brani Kosovo ako ulazi u svađe sa Nemačkom, Rusijom i drugim velikim zemljama.

Slobodan Samardžić, DSS: Predlog Vlade da Srbija sa rezolucijom o Kosovu izađe pred Generalnu skupštinu UN jeste „samoubilačka akcija“ u koju izvršna vlast pokušava da uvuče parlament.

Dragan Marković Palma, JS: Ne želim da se vraćam unazad i da kritikujem ranije vlade, ali hoću da predsednik, premijer i ministri vode građane Srbije u Evropu, a ne u crkvu da se mole Bogu da poništi odluku o nezavisnosti Kosova.

Dragan Todorović, SRS: Vlada i predsednika politiku vode po nalozima „zapadnih sila“. Vlada je „sve karte bacila“ na odluku Generalne skupštine, koja se će se osloniti odluku MSP, što je rizičan potez koji ne može imati povoljnih ishoda. Očekujući nova priznanja, Srbija se u Generalnoj skupštini ne može nadati povoljnom rešenju.

Ivica Dačić, zamenik premijera i lider SPS: Predstojeći potezi Srbije kada je reč o Kosovu u budućnosti moraju biti dobro osmišljeni kako se ne bi dogodilo da pred Generalnom skupštinom UN Srbija sama stavi tačku na borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Miloš Aligrudić, DSS: Pozivajući se na izjavu šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija postavio je pitanje kakav je to „pomirljiv stav Beograda“ specijalni predstavnik predsednika Srbije juče izneo pred ministre spoljnih poslova država članica EU“. Optužio je Tadića da je direktno odgovoran za neuspeh državne politike i debakl u MSP. „Kad se postavi bezvezno pitanje dobije se bezvezan odgovor“, prokomentarisao je Aligrudić nastup Srbije pred MSP.

Šta je usvojeno

„Skupština Srbije ocenjuje da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova. MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca“, navodi se u Odluci. Skupštinska odluka definiše i naredni korak srpske spoljne politike. „Narodna skupština izražava podršku vladi u procesu podnošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za KiM. U usvojenim amandmanima naprednjaci traže da se istakne da se dokument donosi imajući u vidu sadržaj mišljenje MSP, a da naslov glasi „Odluka o nastavku aktivnosti Republike Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje“.

Sastanak u RS

Premijer RS Milorad Dodik, zakazao je za danas konsultativni sastanak s predsednicima političkih stranaka u RS, povodom mišljenja MSP o nezavisnosti Kosova, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari