Odnosi Srbije i Hrvatske nisu onakvi kakvi bi trebali biti u najboljem interesu obiju zemalja i cijele regije. Nisu onakvi kakve sam ja pokušavao graditi dok sam bio na funkciji predsjednika. Dapače, lošiji su nego što su tada bili. Previše su još uvijek, ili je možda bolje reći: ponovo opterećeni prošlošću, navodi u razgovoru za Danas Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske, komentarišući situaciju između dveju susednih država posle niza incidenata usled puštanja na slobodu haškog optuženika i vođe radikala Vojislava Šešelja, te zahteva Haga da on bude vraćen u pritvor.


Mesić ističe da „jeste bio i ostao uvjereni pristaša teze da bez suočavanja s istinom o prošlosti nećemo moći u budućnost, ali to nikako ne znači da smijemo biti taoci, ili zarobljenici prošlosti, ili da bilo kome smijemo dozvoliti da nas u takve pretvori, a ponekada mi se čini da se na obje strane upravo to događa“.

* Očekujete li da će Beograd i Zagreb prevazići nesuglasice u skorije vreme?

– Morat će. Pa normalni odnosi jedina su nam perspektiva. I jedini interes. Dakle, očekujem da će i u Zagrebu i u Beogradu biti dovoljno najprije zdravoga razuma, onda smisla za realnost, potom sluha za potrebe građana, i to svih, obiju zemalja i – napokon – političke volje, pa da uđemo u mirnije i konstruktivnije razdoblje bilateralnih odnosa. Pri tome ne zaboravimo jednu stvar: govorimo o zajedničkoj prošlosti, mislim tu i na ratne sukobe u kojima se raspala Jugoslavija, pa je logično i jedino moguće da se probleme iz zajedničke prošlosti zajednički rješava. Ponavljam: zajednički, a ne da svaka strana ima svoju varijantu normalizacije i da na njoj ultimativno ustrajava.

*Kakav je vaš stav o tvrdnjama srpskog premijera Aleksandra Vučića da je zahtev za vraćanje Šešelja pokušaj destabilizacije Srbije?

– Ja bih nastojanje za destabilizacijom Srbije puno prije vidio u ponašanju Šešelja koji jest stvarna opasnost za stabilnost našeg susjeda, nego u odluci da ga se vrati u Hag. Odluka Haškog suda, i to vrlo zakašnjela odluka, skinut će Republici Srbiji s vrata jednu veliku brigu, čak ako ona kratkoročno izazove i manje političke potrese. Šešelju je mjesto u Hagu. I savršeno je jasno kako to nije protiv stvarnih interesa Srbije. Upravo suprotno: to jest interes Srbije.

Umesto adrenalina rasuđivanje

* Kako ocenjujete izjave srpskih i hrvatskih zvaničnika date u proteklih nekoliko sedmica?

 – Predstavnici država morali bi biti svjesni svojih odgovornosti prema zemljama u čije ime govore i prema onima koji su ih birali. Umjesto adrenalina, potrebno nam je mirno, emocija lišeno zdravorazumsko rasuđivanje. Potrebno nam je dugoročno predviđanje, a ne kratkoročno reagiranje u funkciji dnevno-političkih interesa. U tome kontekstu čini mi se da je poruka predsjednika Nikolića predsjednici Republike Hrvatske bila pokazatelj pravoga smjera u kojemu treba ići. Ne bih dalje komentirao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari