Na konstitutivnoj sednici novog saziva Skupštine grada Subotica verifikovani su mandati 67 odbornika, koji su zatim svečano položili zakletvu o „služenju interesima grada i svih građana“. Kako razgovori o formiranju vladajuće većine još nisu okončani, i nije bilo nijednog predloga za predsednika Skupština, ova sednica je za samo dvadesetak minuta i okončana. Iako tokom svečanog preuzimanja obaveze o služenju građanima nije svirana himna – ili možda baš zbog toga – oni koji su pratili prvu sednicu novog saziva lokalne skupštine mogli su primetiti da je pojedinim odbornicima taj čin bio prilično smešan. (Srećom, predsednik Skupštine nije fudbalski selektor, pa nije bilo ni „istrage“ o motivima takvog ponašanja.)

U gradskoj skupštini u ovom mandatu svoje predstavnike imaju DS, koja je zajedno s izbornim koalicionim partnerima DSHV i SDP osvojila 20 mandata, zatim SVM sa 16 mandata, SNS sa osam, zatim LSV, koalicije LDP i SPO i DSS i SRS sa po šest, SPS četiri, Savez bačkih Bunjevaca dva i Bunjevačka stranka, DSVM i Pokret mađarske nade sa po jednim odbornikom.

Lokalnu vlast će formirati koalicija oko DS, uz asistenciju SPS, DSS, LSV, kao i stranke Bunjevaca.

Uspostavljanje većine usporavaju razgovori oko ulaska i SVM u parlamentarnu većinu, što je prihvaćeno na višim nivoima u DS, republičkom i pokrajinskom, pod čijim uticajem su lokalne demokrate krenule u pregovore sa strankom Ištvana Pastora, ali kojima ono samo nije sklono. Pre dve godine, podsetimo, do tada najvažniji koalicioni partneri SVM i subotički DS su se razišli, tačnije najveća stranka Mađara je izbačena iz gradske vlasti i odnosi ovih partija u Subotici ostali su do danas vrlo loši.

Raspoloženje u većini stranaka je da se SVM ne izostavi iz učešća u vlasti, a i s najviših mesta u DS krenuli su pritisci na subotičke demokrate da se dogovore s Pastorom. Nezvanično se može čuti da je Gradski odbor DS na kraju ušao u razgovore sa SVM, mada prilično sporo i nevoljno.

Trebalo bi očekivati da se rešenje ove situacije nađe za dve do tri nedelje i, ako se dve najveće stranke dogovore, zajedno sa svojim koalicionim partnerima imaće u gradskoj skupštini vrlo komotnu većinu. Praktično, opoziciju će činiti samo SRS, SNS i Pokret mađarske nade. S obzirom da DSS, iako deo radikalske koalicije, ulazi u skupštinsku većinu, ukupan broj opizicionih poslanika nije izvestan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari