Vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Srbije usprotivila se juče predlogu dopuna Zakona o budžetskom sistemu, koji je uputila Skupština Vojvodine, što je tokom rasprave u republičkom parlamentu izazvalo negodovanje nekih opozicionih stranaka i vojvođanskih funkcionera, koji smatraju da je takva odluka suprotna Ustavu koji utvrđuje da Pokrajina treba da dobije sedam odsto ukupnog državnog budžeta.


Odbacivanje zahteva pokrajinskih vlasti može voditi daljem zaoštravanju odnosa Beograda i Novog Sada, smatraju sagovornici Danasa. Većina stranaka – DS, DSS, LDP, SPS i URS, ali i Ministarstvo finansija, smatraju da bi trebalo doneti zakon o finansiranju Vojvodine, kako bi se smanjile tenzije.

Predstavnici vojvođanskih vlasti, na čijem su čelu premijer Bojan Pajtić i predsednik Skupštine APV Šandor Egereši, ističu da će odbacivanjem njihovog predloga Pokrajini biti uskraćeno 9,6 milijardi dinara, ukazujući da je u poslednjih šest godina Vojvodina oštećena za 740 miliona evra. S druge strane, Ministarstvo finansija, koje vodi Mlađan Dinkić, ali i cela Vlada Srbije tvrde da je Zakonom o budžetskom sistemu zagarantovano Vojvodini „šest milijardi dinara više nego što je omogućavao propis prethodne vlade“.

„Osnovica za obračun budžeta Vojvodine, prema starom Zakonu o budžetskom sistemu, koji je primenila vlada bivšeg premijera Mirka Cvetkovića kada je usvojila budžet za 2012, uz podršku predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, bila je 750 milijardi dinara. Osnovica za obračun budžeta Vojvodine, prema novom zakonu koji je dosledno primenjen u Predlogu zakona o budžetu za 2013. godine, iznosi 837,2 milijarde dinara. Dakle, osnovica za obračun budžeta Vojvodine je sada znatno viša i povoljnija za Vojvodinu“, saopštilo je juče Ministarstvo finansija.

POLITIČKI OBRAČUNI

Aleksandra Jerkov, funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže za Danas da je usvajanje dopuna Zakona o budžetskom sistemu jedini način da bude poštovano Ustavom zagarantovanih sedam odsto Vojvodini od ukupnog državnog budžeta. Prema njenim rečima, ukoliko dopune Zakona ne budu usvojene, LSV će podneti zahtev Ustavnom sudu Srbije o ustavnosti Zakona. „Vojvodina je u poslednjih šest godina oštećena za 740 miliona evra, što je dovoljno da Pokrajina otkupi NIS i Jat ervejz“, naglašava Jerkov.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ističe za naš list da su posledice neusvajanja izmena i dopuna Zakona „vrlo evidentne“ i da će voditi „daljem zaoštravanju odnosa Beograda i Novog Sada“. Kako kaže, za razliku od prethodne četiri godine, skupštinske većine Srbije i Vojvodine se sada razlikuju, tako da će se to koristiti na „bazi dnevno-političkog obračuna, kao što je bilo i dosad“.

ŽUČNO U SKUPŠTINI

Skupštinska rasprava o dopunama Zakona o budžetskom sistemu trajala je juče ceo dan. Predstavnici vladajuće koalicije, kao i DSS, smatraju da je odluka Vlade Srbije dobra, te da će glasati protiv dopuna ovog Zakona.

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor u obraćanju republičkom parlamentu izjavio je da je Predlogom budžeta Srbije za 2013. izvršen udar na ustavnu garanciju i uvedena proizvoljnost, „što vodi ka smanjenju poverenja između Vojvodine i Srbije“. Pastor je, predstavljajući predlog vojvođanskog parlamenta, naglasio da Pokrajina ne traži ništa osim onoga što je ustavna garancija.

On je podsetio da je u proteklih 12 godina iz Skupštine Vojvodine republičkom parlamentu upućeno 39 inicijativa, ali na dnevnom su se našle samo tri, i to 2002. i 2003. godine, kada je premijer bio Zoran Đinđić. Od tada, u poslednjih devet godina, nijedan predlog Vojvodine nije došao na dnevni red.

Čedomir Jovanović, šef poslaničkog kluba LDP, rekao je da se od devedesetih svako spominjanje vojvođanskih problema ocenjuje kao napad na Srbiju, dodajući da ova stranka ima razumevanja za dopune Zakona o budžetskom sistemu. „Ključno pitanje je političke prirode, ne ekonomske. Tih sedam odsto koje Vlada Srbije oduzima Vojvodini je definisanje karaktera vlasti ove zemlje“, ukazao je Jovanović.

KOCKARI I NARKOMANI

Poslanica LSV Aleksandra Jerkov izrazila je nezadovoljstvo informacijom da bi za rešenje finansijskog spora između Republike i Pokrajine trebalo da bude osnovana radna grupa na čijem bi čelu bio ministar finansija Mlađan Dinkić, koji „Vladu Vojvodine tretira kao grupu kockara i narkomana i koji će proćerdati vojvođanske pare, jer se neodgovorno zadužuje“.

Na to je oštro reagovao šef poslaničkog kluba Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić, koji je negirao da je Dinkić, inače lider URS, ikada u parlamentu ikoga nazvao narkomanom ili kockarom, „ali jeste govorio o načinu na koji se zloupotrebljavaju sredstva u Razvojnoj banci Vojvodine i u Fondu za kapitalna ulaganja“.

URS: Šta sa bankom?

Pokrajinski odbor Ujedinjenih regiona Srbije, čiji je predsednik Mlađan Dinkić, saopštio je da „izjave opozicije u Skupštini Srbije i predstavnika Vlade AP Vojvodine o pitanju budžeta Pokrajine predstavljaju pokušaje da se skrene pažnja javnosti sa zloupotreba i dubioze u kojoj se nalazi Razvojna banka Vojvodine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari