Izjava predsednika Srbije Borisa Tadića da svaki dogovor o Kosovu mora da počiva na realnosti na terenu ne može se tumačiti kao ideja o podeli Kosova ili autonomiji za severne opštine, rečeno je Danasu u predsednikovom kabinetu.


Tadić je, učestvujući prošlog vikenda u Briselu na panel diskusiji o evropskoj integraciji Balkana, rekao da „svaki dogovor o Kosovu mora da počiva na realnosti na terenu – Albanci nikada neće prihvatiti suverenitet Srbije, dok Srbi sa severa Pokrajine nikada neće prihvatiti suverenitet Prištine“.

Kako nam je objašnjeno u predsednikovom kabinetu, ova izjava znači da je u vezi s Kosovom potrebno pronaći kompromisno rešenje, u kojem jedna strana neće sve dobiti, a druga neće dobiti ništa. Predsednik ovo govori već nekoliko godina, ističu u Tadićevom kabinetu. Kako objašnjavaju, zbog toga je Beograd i ušao u dijalog s Prištinom, koji je počeo od tehničkih, praktičnih pitanja, čije rešavanje treba da reši i olakša svakodnevni život ljudi, posle čega će na red doći politički teža pitanja. Na pitanje koja su to „politički teža pitanja“, u kabinetu predsednika Tadića rečeno nam je, bez preciziranja, da to podrazumeva „sva otvorena pitanja“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari