Vladimir Orlićfoto FoNet Zoran Mrđa

Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Inače se Orlić spominjao u medijskim navodima, kao neko ko je viđen za šefa nacionalne bezbednosne agencije.

Orlić je završio je Matematičku gimnaziju, diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu gde je na smeru za telekomunikacije 2011. godine stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva, pre tridesete godine.

Objavio je osamdesetak stručnih radova. Paralelno sa naučnim radom tekao je i njegov uspon u stranačkim vodama.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine i u njoj je uglavnom bio zadužen za poslove koji se tiču informisanja, medija i organizacije. Bio je predsednik Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici i Gradskog odbora SNS Beograd više puta, a potom i za potpredsednika SNS.

Za narodnog poslanika sa liste koju je predvodila SNS biran je četiri puta. Paralelno sa usponom na stranačkoj lestvici, beležio je uspon i na skupštinskoj, od običnog poslanika, preko zamenika šefa poslaničke grupe SNS, potpredsednika skupštine, do predsednika parlamenta i trećeg čoveka po funkciji u Srbiji.

Uostalom Orlić ni nikada nije bio blagonaklon prema opoziciji. I u svojstvu potpredsednika parlamenta opoziciju je poredio sa Hitlerom, Gebelsom, fašistima, častio je izrazima, poput tajkuni, lopovi, šljam.

Medijsku pažnju i minute za skupštinskom govornicom trošio je i na uvrede na račun medija, pa je tako list Danas prozvao „Danasoidom“ i „sramotom srpskog novinarstva“.

I to sve pre četrdesetog rođendana. Kao „ekstra“ angažman u Orlićevoj zvaničnoj biografiji navodi se da je „završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. i stekao čin rezervnog potporučnika VS, kao i da je član Udruženja pisaca ‘Poeta’ na Čukarici“.

BIRN je 2018. objavio dokumentaciju koja pokazuje da je inspekcija Ministarstva prosvete angažovanje Orlića i Aleksandra Martinovića kao predavača u u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji ocenila nezakonitim. Orlić je u maju 2020, u gostovanju na TV N1, negirao da je zaposlen u toj školi, ali je BIRN sutradan objavio dokumentaciju koja pokazuje da je on bio angažovan kao predavač na master studijama za školsku 2019/20 godinu.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, održanoj početkom avgusta 2022, izabran je za predsednika parlamenta. Na ovoj funkciji bio je do raspisivanja parlamentarnih izbora u novembru 2023.

Rođen 1983. godine u Beogradu , oženjen je i otac tri kćerke .

Govori engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari