Boris Tadić je odlučio da na vanrednim parlamentarnim izborima nastupi mimo Demokratske stranke, čiji je počasni predsednik i član Predsedništva, i da formira „demokratski front“ u kojem bi bili njemu lojalni funkcioneri DS, kao i političke stranke Nenada Čanka, Čedomira Jovanovića i Dušana Petrovića.

Ipak, kako je Danasu zvanično potvrđeno, a suprotno pisanju nekih medija, razgovori o tom savezu nisu završeni, naprotiv „tek su počeli“. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Zajedno za Srbiju su načelno spremne da uđu u Tadićev „front“, dok iz Liberalno-demokratske partije saopštavaju da nisu i neće voditi razgovore o nejasnim i unapred gubitničkim koalicionim frontovima. Počasni predsednik DS Boris Tadić izjavio je sinoć da nije bilo razgovora o formiranju demokratskog bloka.

S druge strane, predsednik DS Dragan Đilas odlučio je da na izbornu listu demokrata pokuša da uvrsti veći broj intelektualaca građanske orijentacije, kao i da postigne dogovor s Novom strankom Zorana Živkovića, saznaje Danas.

Đilas je, prema nezvaničnim informacijama, obavestio članove Gradskog odbora DS da planira da na listu pozove Žarka Koraća, Vesnu Pešić, Srbijanku Turajlić, kao i da pregovara sa Živkovićem. Razgovori s njima, kao i još nekim pojedincima i strankama, biće obavljeni narednih dana.

Da Boris Tadić nema nameru da se angažuje u izbornoj kampanji demokrata postalo je jasno kada je odbio da uđe u stranački izborni štab, odmah posle sednice Glavnog odbora u Novom Sadu kada je dve trećine delegata podržalo izveštaj Dragana Đilasa o radu. On je potom, kako se spekuliše, odlučio da nastupi na parlamentarnim izborima van liste DS, ali ne i da vrati člansku kartu stranke. Poziv na razgovore dobili su Čanak, Petrović i Jovanović.

„Ukoliko se krene u formiranje demokratskog fronta, LSV će biti spremna da u tome učestvuje, ali konačnu odluku mora da donese Glavni odbor LSV, koji se održava sutra“, rekao je za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV. On je istakao da „nije bilo zvaničnih razgovora o formiranju tog fronta, već nezvaničnih priča“. „Do ovog momenta mi nemamo nijednu zvaničnu ponudu da uđemo u taj front, ali pozdravljamo ideju i spremni smo da učestvujemo“, zaključio je Bojan Kostreš.

Funkcioner ZZS Srđan Srećković rekao je za Danas da ova partija, na čijem je čelu Dušan Petrović, razgovara sa svim bliskim opcijama. Komentarišući „demokratski front“ koji bi predvodio Tadić, Srećković je istakao da su „razgovori tek počeli“ i da veruje da će dogovor biti napravljen.

Liberalno demokratska partija nije i neće voditi nikakve razgovore sa počasnim predsednikom DS Borisom Tadićem o nejasnim i unapred gubitničkim koalicionim frontovima, izjavio je juče predsednik LDP Čedomir Jovanović, dodajući da je razgovore sa DS vodio i okončao prošle jeseni.

On je u pisanoj izjavi poručio da LDP ne pristaje na stvaranja konfuzije u kojoj svoju šansu traži samo politika ličnih interesa pojedinaca i grupa koje je vreme pregazilo, napominjući da LDP ne zanima takva imitacija politike, kao ni politikantstvo bez sadržaja.

Tadić: Nije bilo razgovora o formiranju bloka

„Eventalno formiranje demokratskog bloka zavisiće isključivo od potreba naše političke realnosti i od toga koliko taj blok moze da doprinese neophodnom smanjenju opasne razlike između opozicije i vlasti koja ugrozava demokratiju u Srbiji i obesmišljava višepartijski sistem. Za formiranje bloka opozicionih stranaka potrebna je i volja lidera tih stranaka da pruže otpor strankama na vlasti, umesto da se utrkuju ko će se od njih bolje, vođen isključivo ličnim interesima, kotirati u toj matematici“, naveo je u pisanoj izjavi počasni predsednik DS Boris Tadić i dodao da u svakom slučaju, do ovog trenutka nije bilo razgovora o formiranju takvog bloka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari