Činjenica da su ministar spoljnih poslova i bivši predsednik Srbije, Ivica Dačić i Boris Tadić, boravili u isto vreme u Ukrajini predstavlja još jedan pokazatelj da Tadić pretenduje da zauzme Dačićevo mesto u okviru očekivane rekonstrukcije Vlade premijera Aleksandra Vučića, kažu nezvanično za Danas predstavnici diplomatskih krugova.

Oni ističu da Tadić nedvosmisleno priželjkuje da predvodi Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju, nakon što Srbija ubrzo preuzme predsedavanje OEBS-u, pa je zbog toga „pretnja za Dačića“.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da je krajnje neobično da se na istom mestu i u isto vreme nađu legitiman zvaničnik jedne države i nekadašnji zvaničnik te iste države koji je sada lider jedne političke stranke, kao i da je još neobičnije to što su obojica imala susrete sa istim ljudima, uključujući šefa ukrajinske diplomatije Pavla Klimkina.

– Treba imati na umu da se od ranije provlači ideja da bi Tadić mogao da preuzme funkciju koju Dačić trenutno obavlja, pa u tom kontekstu možemo tumačiti i njegovu posetu Kijevu. S druge strane, kada je reč o Dačićevom odlasku u Ukrajinu, dobro je da Srbija pokreće takve diplomatske aktivnosti u okviru priprema za predsedavanje OEBS-u – smatra Joksimovićeva.

Dragomir Anđelković, analitičar, komentariše za Danas da boravak u Kijevu sigurno nije predstavljao „sinhronizovan potez“ Dačića i Tadića, te da su oni imali različiti motive da razgovaraju sa ukrajinskim zvaničnicima.

– Očigledno je da Tadić pokušava da se vrati na scenu i da bi želeo da vodi srpsku diplomatiju kada Srbija počne da predsedava OEBS-u, a Dačićeva poseta toj „neuralgičnoj tački“ je očekivana. Važno je da Srbija, koja ima bliske veze sa Rusijom, ubedi Ukrajinu da će biti nepristrasna u ulozi predsedavajućeg. Dakle, Beograd treba da postane svojevrstan most između Moskve i Kijeva – konstatuje Anđelković.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Dačić tokom susreta sa ukrajinskim kolegom razmenio mišljenja o planiranim aktivnostima Srbije za vreme predsedavanja OEBS-u i daljem angažmanu te organizacije u Ukrajini, posebno kroz misije koje aktivno deluju na terenu. Šef srpske diplomatije je poručio da će ukrajinska kriza biti prioritet tokom predsedavanja, naglašavajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i smatra da je to osnovni princip OEBS-a.

„Nužan dogovor Rusije i Zapada“

U saopštenju Socijaldemokratske stranke, koju predvodi Tadić, navodi se da je on u Kijevu razgovarao sa zvaničnicima Ukrajine o mogućim rešenjima ukrajinske krize i poručio da je to rešenje moguće pronaći samo dogovorom Rusije i Zapada, koji bi bio zasnovan na uvažavanju interesa obeju strana. „Srbija će za nekoliko dana preuzeti predsedavanje OEBS-u i očekujem da će moja zemlja, kao prijatelj Ukrajine i Rusije, uspeti da bude neutralan, ali i energičan posrednik u razgovorima između Kijeva i Moskve“, naglasio je Tadić u razgovoru sa ministrom Klimkinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari