– Obeležavanju petnaeste godišnjice srebreničkog masakra, 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima, najverovatnije će prisustvovati potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden – saznaje Danas u Organizacionom odboru opštine Srebrenica.


Iako konačni spisak zvaničnika zemalja iz celog sveta još nije kompletiran, potvrđeno je da će u Potočare otići predsednik Srbije Boris Tadić, u čijoj će pratnji biti ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Dolazak su potvrdili i čelni ljudi Hrvatske, predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, kao i turski premijer Tadžip Erdogan. Memorijalni centar u Potočarima tog dana će posetiti, između ostalih, i šef francuske diplomatije Bernar Kušner, predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek, kao i delegacija holandskih parlamentaraca, najavljuje za Danas Nermina Muminović, iz službe protokola opštine Srebrenica.

Kako nam je rekla Muminovićeva, Organizacioni odbor ne sastavlja spisak „zvanica“, već državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, civilnog društva i drugi, uglavnom najavljuju svoj dolazak Ministarstvu spoljnih poslova BiH, koje potom šalje spisak posetilaca srebreničkom Organizacionom odboru.

– Ne postoje nikakvi politički pritisci u organizacionom smislu. Nećemo braniti da iko ko to želi prisustvuje godišnjici, niti da se javno obrati. U stvari, voleli bismo kada bi to učinio predsednik Srbije Boris Tadić, ali, svakako, na tome nikada ne bismo insistirali. Iz Predsedništva za sada nismo dobili najavu da bi to mogao biti slučaj – ističe Muminović.

Program obeležavanja petnaeste godišnjice genocida nad Bošnjacima u „sigurnoj zoni UN “ Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, počinje u Memorijalnom centru Potočari, 11. jula u 10 časova ujutru, dočekom visokih gostiju iz BiH i inostranstva. Pola sata nakon toga, sledi odavanje počasti i polaganja cveća i venaca za žrtve, uz dizanje zastave i intoniranje himne BiH. Nakon toga slede recital Poeme o Srebrenici, autora Abdulaha Sidrana, i Srebrenički inferno.

Za 11.35 časova planirano je obraćanje zvaničnika, i za sada je izvesno da će to učiniti najpre predstavnik Vijeća ministara BiH, potom sledi obraćanje gostiju iz inostranstva, i na kraju Harisa Silajdžića, predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari