– Napad i ubistvo dvojice vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kvalifikovano je kao delo terorizma, saopštilo je juče Tužilaštvo BiH povodom preksinoćnog dvostrukog ubistva blizu kasarne Rajlovac u Sarajevu.Najavljena je istraga eventualnih pomagača i motiva, a gotovo svi elektronski mediji u regionu objavili su fotografiju počinioca Enesa Omeragića,koji se nakon napada razneo bombom.Medijske tvrdnje da je Omeragić (34) rođen u Francuskoj, potvrdio je direktor SIPA Perica Stanić, dok za sada nema zvaničnih detalja o medijskim navodima da se on možda borio i na starni džihadista u Siriji, kao i članovi njegove uže porodice.

Kako izveštavaju agencije, pretresena je kuća Omeragićevog rođaka Muhameda Mece. Meco je odranije poznat policiji pošto je hapšen zbog pripadnosti grupi osumnjičenoj za terorizam, ali nikada nije bio osuđen. Hapšen je 2008. zbog pripadništva grupiRijada Rustempašića, koji je zbog terorizma na Sudu BiH osuđen na kaznu od četiri godine zatvora, koju je odslužio. Izvori Dnevnog avaza iz bezbednosnih agencija tvrde da je Omeragićev zet bio uhapšen u akciji „Damask“.

U Sarajevu, na vanrednoj pres konferenciji, javnosti se obratio i Boris Jerinić, zamenik ministra odbrane BiH, koji je govorio o propustima u obaveštavanju vojnih organa i porodica stradalih. „Proces istražnih radnji preuzeo je kantonalni tužilac. Kompletan slučaj su preuzeli Tužilaštvo BiH i SIPA. Civilna policija je osiguravala mesto događaja što nam je otežavalo praćenje situacije. Iako su OS BiH tek oko ponoći dobili zvanične podatke, smatramo da je to veliki propust jer čim su porodice došle na lice mesta morali smo naknadno da odemo radi potvrde“, kazao je Jerinić i dodao da je podnet zahtev da se vojska uključi u proces istrage.Prema njegovim rečima, povećan je stepen vojne pripravnosti na svim lokacijama.

Savet ministara BiH juče je odlučio i da proglasi Dan žalosti, a svi politički činioci osudili su napad.Prethodno je predsedavajući Savetu Deniz Zvizdić održao sastanak sa šefovima službi bezbednosti. Predsedništvo BiH zahteva od nadležnih istragu koja će potpuno rasvetliti događaj, i poziva građane „da u ovim teškim trenucima budu ujedinjeni u osudi i beskompromisnoj borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma“. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio jeda je ubistvo dvojice vojnika BiH u Sarajevu teroristički akt, a da je meta napada izabrana slučajno.

„Naravno da je to akt terorizma, a evidentno je da je motivacija bio radikalni islam. Cilj je bio slučajan, a ne izabran“, rekao je Dodik posle otvaranja konferencije „Dejtonski sporazum – dve decenije mira i pouke za svet“.

On je istakao da je obaveštajna služba u BiH ranije utvrdila da postoji 3.400 pojedinaca u toj zemlji koji su spremni da izvrše teroristički akt, ali da ta upozorenja nisu na najbolji način shvaćena. U BiH se već, kako je rekao Dodik, vraćaju pripadnici Islamske države iz Sirije, unoseći nestabilnost.

„Ne primenjuje se zakon koji predviđa kazne za one koji odlaze na strana ratišta. BiH je jedan od urgentnih prostora koji je izložen aktima individualnog terorizma“, ocenio je Dodik i naglasio da je napad na vojnike BiH za svaku osudu. Visoki predstavnik Valentin Incko je oštro osudio zločin.“Ovaj bezumni čin ne smije biti iskorišten za politizaciju. Svi se trebaju suzdržati od ishitrenih zaključaka sve dok nadležne institucije ne završe istragu“, naveo je Incko.

Podsetimo, u sredu oko 19.30 sati, automatskom puškom Omeragić je u sportskoj kladionici „5 plus“, u neposrednoj blizini kasarne u Rajlovcu, ubio dva pripadnika OS BiH.Ubijeni su kaplar Nedeljko Radić (34) i vojnik Armin Salkić (26). Lakše je povređen stariji vodnik Dževad Ljukovac. Po izlasku iz kladionice Omeragić je pucao na autobus u koji su ulazili putnici.Napadač se potom udaljio s lica mesta i uputio se u porodičnu kuću u naselju Sokolje. Ubrzo ga je okružila policija, a nedugo posle toga Omeragić je izvršio samoubistvo.

„Teći će potoci krvi“

Gotovo svi onlajn mediji u BiH prenose tekst sa portala Vijestiummeta u kojem se veliča sinoćnje ubistvo dva vojnika Oružanih snaga BiH i preti da će Bosnom teci potoci krvi.“Upozoravali smo vas da će Europom teći krv, a posebno Bosnom i da ono što dolazi je gore i gorčije. I eto ga, desilo se, ubijena su dva prljava vojnika koja su se borila za nacionalizam i tagute i branili državu i vladu koja im nikakvo dobro nije donijela. Ubijena su dva vojnika od kojih je jedan Srbin, pravi nevjernik, a drugi Bošnjak, murted (otpadnik od vjere)“, navodi se, između ostalog, u tekstu. Tvrdi se inače da je ovaj veb sajt smešten u Džrodžiji, u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari