Zlo koje je svet snašlo sredinom prošlog veka, kao i današnji „povampireni fašizam“ bili su teme međunarodnog okruglog stola „Antifašizam u Rusiji i Srbiji juče danas“, održanog u Državnoj dumi u Moskvi u organizaciji Fonda strateške kulture. Na skupu je govorilo osmoro ruskih i srpskih izlagača, a predsedavao je zamenik predsednika stranke Pravedna Rusija, Mihail Vasiljevič Jemeljanov.

Istoričarka Jelena Guskova, koja rukovodi Centrom za proučavanje savremene balkanske krize na Institutu za balkanistiku Ruske akademije nauka, istakla je da „Stanovništvo Srbije ne može da zaboravi NATO agresiju iz 1999. godine, smrt nevinih ljudi i surovost napada“, dok se istoričarka Olga Četverikova bavila religijskom pozadinom „neprekidnih udara“ na pravoslavne zemlje i narode.

Anja Filimonova, naučna saradnica Instituta za balkanistiku Ruske akademije nauka, podsetila je na „svirepe, po prirodi sasvim uporedive sa nacističkim, zločine nad Srbima na Kosovu, te ukazala na „njihovu vrlo moguću povezanost sa tek otkrivenim zverstvima Islamske države u Iraku“.

– Sve to zlokobno podseća na teške zločine počinjene nad nealbanskim stanovništvom na Kosmetu, tokom rata 1999. i posle njega. Pogotovo ako imamo u vidu da je ta kriminalna aktivnost, nastala u haosu koji je vladao celim regionom, u malo izmenjenim formama nastavljena do danas, sve pod rukovodećom palicom vojnih lidera OVK, povezanih sa organizovanim kriminalom – istakla je Filimonova.

Informativni nastupi

Petar Iskenderov, naučni saradnik Instituta za balkanistiku Ruske akademije nauka, ocenio je da bi Rusija i Srbija trebalo zajedničkim snagama da se „suoče sa obnovljenim fašizmom“, i da koordinišu svoje nastupe, pogotovo informativne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari