Član Svetog arhijerejskog sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) objašnjava za Danas da u svemu što se proteklih nedelja događalo u vezi s obeležavanjem novosadske Racije „nema polemika, sukobljavanja i razmenjivanja izjava s bilo kojim političarem ili stranačkim funkcionerom, nego postoje odgovori SPC na napade i klevete protiv Crkve“.

On objašnjava da je „njegova dužnost, na koju nije sam sebe izabrao i postavio, da stavove Crkve adekvatno formuliše“ i da „nema razloga da se Sinod posebno bavi ovim neveselim, sećanja nedostojnim temama“, jer je to on učinio u ime Sinoda.

Da li postoji razlog zbog kog ste se, mimo dosadašnjeg stava i uvek dobrog odnosa s vlastima, ovog puta javno i direktno sukobili sa čelnicima Novog Sada i liderom opozicione LDP?

– Vaša formulacija odiše tendencioznošću, ako ne i malicioznošću. Ja sam u ime Crkve, po službi i mandatu koji mi je ona poverila, odgovorio na napade, laži i klevete namenjene upravo njoj, a ne meni kao „građaninu Buloviću”, kako me je u svojoj zapenušanoj polemici nazivao jedan od klevetnika. Na osnovu čega mi pripisujete promenu moga stava i otkud Vam ideja da sam uvek u dobrim odnosima s vlastima? Moj stav, službeni i lični, uvek je bio isti – stav Crkve i njenog Jevanđelja. On glasi: caru carevo, a Božje Bogu, sve dotle dok „car” ili vlast ne posegne i za onim što po prirodi stvari ne pripada njoj nego samo Bogu, a kada se to desi, kao što se desilo prilikom obeležavanja 70. godišnjice Racije i posle toga, onda se primenjuje jevanđelsko načelo da se većma valja pokoravati Bogu nego ljudima. Zar ozbiljno mislite da gradski magistrat Novoga Sada predstavlja vlast ili državu? Ako im ispad Čede Jovanovića znači podršku, ne zavidim im. Najzad, kod nas ne postoji jedinstvena vlast, nego labava interesna konfederacija antagonistički nastrojenih ministarstava pod kontrolom ove ili one partije.

Da li ove sporove s političarima treba dovoditi u vezu sa njihovom stranačkom pripadnošću, kao i s odnosom njihovih stranaka prema SPC?

– Moji javni istupi u svojstvu portparola SPC nemaju veze ni sa čijom stranačkom pripadnošću. Crkva je izvan i iznad partija. Ipak, dobro ste osetili, to ima veze s odnosom pojedinih stranaka prema SPC. Ne uzvraćajući zlom za zlo i ne odgovarajući ravnom merom ni istim metodima, branim slobodu svoje Crkve, vernika svih drugih Crkava i verskih zajednica, javnog ispovedanja vere i njenog nesmetanog praktikovanja. To ne mogu lako da podnesu malobrojni, ali agresivni bogoborci u našem društvu. Naročito su bučni i žučni kriptomarksisti ili čak kriptostaljinisti kamuflirani u pseudo-evropejce. Srećom, ne mogu da sakriju svoje biografije i bibliografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari