Svega 32 poslanika od ukupno 250 u Skupštini Srbije glasala su „protiv“ usvajanja zakonskih rešenja ili drugih odluka za nepuna prva tri meseca ovog saziva, odnosno od 16. aprila do 30. juna, pokazuju podaci inicijative Otvoreni parlament u koje je Danas imao uvid.

Nijedan od 208 predstavnika partija koje su u vladajućoj koaliciji – SNS, SPS, PUPS, SDPS, JS, Nova Srbija, SVM, SPO-DHSS, za sada nije pritisnuo „taster protiv“, čime se nastavlja dosadašnja praksa „partijskih vojnika“ u srpskom parlamentu.

Odlukama u parlamentu koje se donose glasanjem nije se u istom periodu nikada usprotivila ni četvrtina poslanika opozicionih partija. Tačnije, među njima je četvoro poslanika DS, kao što je Aida Ćorović, tri člana poslaničke grupe SDA-PDD, dva predstavnika LSV od kojih je jedan Nenad Čanak i Slobodan Homen iz redova Nove demokratske stranke Borisa Tadića. Homen je, inače, tek nedavno ušao u parlament nakon što je preminuo Miodrag Rakić.

Slična situacija je, barem kada je reč o vladajućoj koaliciji, bila i u prethodnom sazivu Skupštine Srbije kada je svega nekoliko pripadnika partija na vlasti glasalo u izuzetnim slučajevima „protiv“. Prošle godine kada smo istim povodom pitali partije iz vladajuće većine zašto uvek glasaju „za“, a nikada „protiv“, objašnjavali su da za glasanje ne postoje nikakva naređenja iz partija, a da nedostatke poslanici ukazuju kroz amandmane.

„Tu leži odgovor, a ne u naređivanju. Mi naše neglasanje protiv argumentujemo amandmanima“, rekao je tada sadašnji šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

Ko nikad ne dolazi na glasanje?

U periodu od 16. aprila do 30. juna sedam poslanika nikada nije bilo prisutno u Skupštini Srbije u vreme kada se glasalo za nešto, od kojih samo jedan predstavnik vladajuće partije – Dušan Bajatović (SPS), pokazuju podaci Otvorenog parlamenta. Nikada nisu bili na svojim radnim mestima kada se glasa ni poslanici demokrata Dragan Đilas, Dragoljub Mićunović i Aida Ćorović, zatim predstavnik LSV Nenad Čanak, Slobodan Homen iz NDS i Sulejman Ugljanin iz poslaničke grupe SDA-PDD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari