Predsednik i osnivač Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica juče je na vanrednoj sednici Predsedništva DSS podneo neopozivu ostavku na dužnost, koju je obavljao 22 godine. Do vanredne skupštine stranke, najavljene posle pokrajinskih izbora u Vojvodini, DSS će sa funkcije v.d. predsednika voditi Aleksandar Popović, jedan od njenih potpredsednika.

„Ovo je trenutak kada stranka prvi put u svojoj istoriji ne ulazi u Skupštinu Srbije. Zato je moja obaveza da se povučem i podnesem neopozivu ostavku na funkciju predsednika DSS. Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala“, poručio je Koštunica u pisanoj izjavi objavljenoj na sajtu DSS.

On je naglasio da je DSS na martovske izbore jedina izašla sa programom, kako političkim, tako i ekonomskim, koji je trebalo da omogući privredni oporavak i razvoj zemlje, zaštitu državnih i nacionalnih interesa, kao i očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.

„Taj srpski glas, u čijoj su osnovi naš dobro poznat kritički stav prema evropskim integracijama i ideja političke neutralnosti, izbornom voljom građana više neće moći da se čuje u Skupštini Srbije. Apsolutne većina na izborima odlučila je da Srbija pođe putem koji preti da je pretvori u neku vrstu kolonije Vašingtona i Brisela i da ugrozi njenu slobodu. Takav položaj Srbije neminovno će prouzrokovati njeno dalje komadanje, propadanje srpske privrede, porast nezaposlenosti i pad u dužničko ropstvo“, ocenio je Koštunica.

Iako se Koštuničino povlačenje sa čela stranke najavljivalo nekoliko dana, pred jučerašnju sednicu Predsedništva spekulisalo se da unutar DSS postoje pokušaji da se spreči ili bar ublaži neopozivost njegove odluke. To što se DSS prvi put otkad postoji našla ispod izbornog cenzusa za republički parlament je za mnoge, ne samo u ovoj stranci, jedno od najvećih iznenađenja glasanja 16. marta.

DSS će, prema rezultatima beogradskih izbora, ući u beogradski parlament. To je, uz besprekornu političku biografiju, jedan od ključnih razloga zbog kojih je Predsedništvo DSS odlučilo da do izborne skupštine stranku vodi Aleksandar Popović, nosilac liste za Beograd, tvrde izvori Danasa.

U političkim krugovima spekulisalo se da bi SNS na mestu Koštuničinog privremenog zamenika, ali i naslednika na čelu stranke, radije videla Nenada Popovića, takođe potpredsednika DSS. Vanredna skupština stranke, prema nezvaničnim najavama, trebalo bi da se održi u maju ili junu.

PODSEĆANJE: Prilozi za biografiju

Vojislav Koštunica bio je na čelu Demokratske stranke Srbije pune 22 godine, još od 1992, kada je s grupom istomišljenika napustio Demokratsku stranku, čiji je bio jedan od osnivača tri godine ranije. Kao narodni poslanik bio je u Skupštini Srbije od 1990. do 1997, a krunu političke karijere dosegao je septembra-oktobra 2000. godine, kada je kao kandidat koalicije DOS na izborima za predsednika SR Jugoslavije pobedio Slobodana Miloševića.

Predsednik SRJ bio je do 2003, kada je, posle republičkih parlamentarnih izbora, došao na čelo Vlade Srbije. Četiri godine kasnije osvojio je i drugi premijerski mandat, koji je trajao jedva 12 meseci. Nakon vanrednih izbora 2008, DSS je prešla u opoziciju.

Rođen je 1944. u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Na tom fakultetu bio je asistent, ali je tu poziciju napustio u vreme političkih progona na Beogradskom univerzitetu. Radio je u Institutu društvenih nauka, Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, bio angažovan u Odboru za odbranu slobode misli i izražavanja. Nikada nije bio član Saveza komunista. B. C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari