– Najavu lidera DS i premijera Vojvodine Bojana Pajtića da će do kraja januara ponuditi svim opozicionim strankama proevropske orijentacije da potpišu dogovor o predizbornoj saradnji koji bi podrazumevao i obavezu da nakon izbora ne ulaze u koaliciju sa vladajućem SNS, juče je pozdravio Zoran Živković, a kritikovao Bojan Kostreš.

Kako prenose elektronski mediji, čelnik LSV Bojan Kostreš smatra da je moguće potpisati sa DS sporazum o nesaradnji sa SNS, ali da bi hteo prethodno da vidi garanciju Bojana Pajtića da se demokrate neće dalje cepati.

Kostreš smatra da je Pajtić trebalo prvo da se dogovori sa svojim ranijim partijskim kolegama Borisom Tadićem, Čedomirom Jovanovićem i Borislavom Stefanovićem. Inače, ocenjuje on, i ova inicijativa može proći „neslavno“ kao nedavna serija mitinga DS po Srbiji.

Međutim, kako Danas nezvanično saznaje na opozicionoj sceni, postoje neformalni kontakti između Pajtića i nekadašnjih funkcionera DS, o stvaranju jedinstvenog proevropskog bloka, ne samo za pokrajinske, već i za eventualne vanredne parlamentarne izbore. Navodno, blok bi uživao znatnu međunarodnu podršku ukoliko bi isturio tri jaka lidera u prvi plan – Pajtića, Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića. Razgovori između Pajtića i Jovanovićevog LDP su na ovu temu već vođeni, i postoji načelna saglasnost, međutim čeka se odgovor bivšeg predsednika Srbije, sada vođe SDS, da li će biti deo te jake trojke. SDS je u petak održao sednicu Predsedništva, ali pokušaji Danasa da sazna da li je ova koaliciona saradnja bila tema, ostali su bez odgovora. Pojedini portali, pozivajući se na učešće DS na sastanku devet opozicionih stranaka 16. decembra o izbornim uslovima, na kome je učestvovao i Patriotski blok, tvrde da Pajtić pravi novi DOS. Međutim, naši sagovornici to demantuju, imajući u vidu da je DOS bila koalicija drugačijeg tipa, u kojoj su učestvovale i desne stranke. Sadašnja desnica u Srbiji je izrazito evroskeptična i okrenuta Rusiji, i iz tog razloga nemoguće je da DS bude stožer „novog DOS“ već samo proevropskog bloka. Povodom okupljanja 9 stranaka, reč je navodno o tehničkoj saradnji, nalik na „okrugle stolove vlasti i opozicije“ u vreme vlasti SPS, i zato je i upućen poziv SNS za razgovore o izbornim uslovima, koji je ostao neuslišen.

Mediji i dalje spekulišu da je 24. april verovatni termin održavanja izbora na svim nivoima sem predsedničkih, mada je lider SNS i premijera Aleksandar Vučić u prigodnom novogodišnjem tekstu rekao da ne razmišlja sada o tome. On, međutim, nije isključio mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora.

Podsetimo, Pajtić je pokrenuo pitanje fer uslova za održavanje izbora, i uputio javni poziv zvaničnicima u Briselu, da pošalje posmatrače. Poziv je preneo šefu misije EU u Srbiji Majklu Davenportu početkom decembra. Krajem decembra Pajtić je u razgovoru sa odlazećim ambasadorom SAD u Beogradu Majklom Kirbijem, preneo da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodnu političku debatu. Neposredno nakon toga lider DS je uputio javni poziv premijeru Vučiću na TV duel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari