Prvi put u svojstvu predsednika vlade, Vladimir Putin juče je posle deset godina posetio Srbiju. Tokom višesatnog radnog boravka u Beogradu, dan uoči 12. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije, Putin je u Palati Srbija razgovarao s predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i članovima srpske vlade. Gostovao je i u Narodnoj skupštini, a u vreme zaključenja prvog izdanja našeg lista trebalo je da se sretne s visokodostojnicima SPC i da potom stigne na stadion Marakana, da pogleda bar deo fudbalske utakmice podmladaka Crvene zvezde i petrogradskog Zenita, čiji je navijač. Putin je odlazak na stadion, prema najavama, trebalo da iskoristi za susret s poznanicima – bajkerima iz niškog ogranka ruskog motorciklističkog kluba „Noćni vukovi“.


Glavne teme jučerašnjih srpsko-ruskih razgovora, koji su vođeni u dva segmenta, političkom i ekonomskom, bile su energetika, turizam, naučno-tehnička saradnja, železnički saobraćaj, poljoprivreda, najavljeni ruski kredit od 800 miliona dolara, dalji napredak svih vidova privredne saradnje, kosovski problem, bezbednosna situacija u Jugoistočnoj Evropi, evropske integracije Srbije. Predstavnici vlada Srbije i Ruske Federacije juče su potpisali tri međudržavna sporazuma – o naučno-tehničkoj saradnji, turizmu i drumskom saobraćaju. Beograd je potpisao sporazum o saradnji s ruskom elektroenergetskom kompanijom OAD Inter Rao.

Putinova poseta Beogradu, u koji je došao iz Ljubljane, gde je sa slovenačkim zvaničnicima razgovarao o gasovodu Južni tok, počela je s gotovo sat zakašnjenja. Na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali su ga premijer Cvetković, njegov prvi zamenik Ivica Dačić i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin. Uz najviše državne počasti, predsednik Tadić, premijer Putin i članovi delegacija dve zemlje pozdravili su se na platou ispred Palate Srbija, u kojoj su vođeni međudržavni razgovori.

– Srbija je zemlja velikog prijateljstva prema ruskom narodu i Rusiji. Imamo zajedničku istoriju, slične zastave i jezike. Ali potrebno je graditi i odnose za budućnost. Uskoro će biti potpisan i ugovor o strateškom partnertsvu između naše dve zemlje – rekao je predsednik Tadić pozdravljajući premijera Putina. Predsednik ruske vlade zahvalio je na dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu posle deset godina i što odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom. Njegov razgovor s Tadićem „u četiri oka“ trajao je gotovo sat duže od protokolom predviđenih 45 minuta.

Putin je juče po podne na lični zahtev trebalo da poseti Hram Svetog Save na Vračaru kako bi se sreo s patrijarhom srpskim Irinejem i članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC. Kako je najavljeno, patrijarh Irinej trebalo je da Putinu uruči Orden Svetog Save Prvog stepena, koji mu je SPC dodelila još 2007. Ruski lider je tokom višesatne posete Beogradu, kako je Danasu nezvanično potvrđeno i u ruskim i u srpskim izvorima, bio prilično raspoložen za neformalne susrete, što nije preterano oduševilo zvanične domaćine.

Za praćenje Putinove posete Beogradu bilo je akreditovano oko 400 predstavnika medija, 250 domaćih i 150 stranih, uključujući njih 60 koji su došli s ruskim premijerom. U Informativnoj službi Vlade Srbije kažu da je medijsko interesovanje za Putina daleko prevazišlo broj akreditacija za posete Beogradu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i državnog sekretara i potpredsednika SAD Hilari Klinton i Džozefa Bajdena.

Sastanci u Palati Srbija završeni su zajedničkom konferencijom za novinare Tadića i Putina. „Ruska Federacija uopšte nije zabrinuta evropskom orijentacijom Srbije“, kazao je tom prilikom Putin, ali je najavio da će zajedno s vlastima u Beogradu pažljivo pratiti taj proces kako ne bi bila naneta šteta odnosima dve zemlje. Tadić je istakao da je strateško opredeljenje Srbije da postane članica EU, ali da je njen strateški interes i saradnja s Rusijom, posebno u oblasti energetike.

„Imamo najviši mogući stepen saglasnosti u pitanjima međunarodne politike, a izuzetno je značajan doprinos Rusije u očuvanju suvereniteta i integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji u SB i UN, čemu je Putin dao suštinski doprinos“, izjavio je Tadić.

Putin je naglasio da, kada je reč o KiM, Rusija „ostaje najbliži saradnik Srbije“, da je za Moskvu „prihvatljivo sve što je u okviru Rezolucije 1244 SB“ UN i da „ono što je u korist Srbije odgovara i interesima Ruske Federacije“. On je za nedavno započete pregovore Beograda i Prištine u Briselu rekao da je to „suvereni izbor srpskog naroda da gradi odnose unutar svoje zemlje“.

Obojica su naglasili da privredna i ekonomska saradnja dve zemlje „nema granica“ i posebno istakli energetiku, turizam, rekonstrukciju hridroenergetskih objekata, saobraćaj, poljoprivredu, oblast visokih tehnologija, naučno-tehničku saradnju. Predsednik Tadić naglasio je da je „dobio garancije da će projekat Južni tok biti realizovan kako je planirano“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari