Koje mere bi trebalo preduzeti kako bi se nadoknadio budžetski deficit i ublažile posledice ekonomske krize, rešavanje dileme da li zamrznuti ili smanjiti plate i penzije, da li prodati javna preduzeća i koja, bile su juče tema višesatnog sastanka trojice najuticajnijih ljudi u Vladi Srbije – premijera Ivice Dačića, prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića.

Mesto na kome su se Dačić, Vučić i Dinkić sastali u Vladi nije bilo moguće saznati. Sastanak, koji je počeo oko podneva, završio se posle četiri i po sata.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije na sastanku je dogovoreno da se tokom nedelje razgovori nastave na nivou vladajuće koalicije, kao i da se održe razgovori sa članovima Fiskalnog saveta, Nacionalnog saveta za privredni oporavak Srbije i Socijalno-ekonomskog saveta, dodaje se u saopštenju.

U konsultacijama je učestvovala i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Premijer Dačić je posle sastanka za TV B92 rekao da se nastavljaju konsultacije o ekonomiji i neophodnim merama. „Nije samo političko pitanje, već i pitanje struke, na koji način da s jedne strane imamo budžetske uštede, odnosno uštede u domenu javne potrošnje, a s druge kako da dođemo do mera koje bi omogućile rast društvenog proizvoda, pokretanje industrijske proizvodnje. Nije lako naći balans između te dve teme, jer kad je reč o stručnoj javnosti postoje veoma različita mišljenja, često veoma suprostavljena“, rekao je Dačić.

On je dodao da su prihodi manji nego što je planirano i da zbog toga sada moraju da se smanje rashodi. Prema njegovim rečima, Vlada nije u prilici da seče lako, jer mnoge zemlje s tim problemom štampaju pare. „Mi nismo u toj situaciji i ne želimo to da radimo. Zato nam je neophodna i štednja i podsticaj društvenog razvoja. To je tema za stručnu javnost i mi ćemo poslušati sve predloge, ali na kraju mora da se prelomi i donese odluka“, naveo je Dačić.

Pre sastanka lidera SNS, SPS i URS održana je sednica Predsedništva naprednjaka na kojoj je zaključeno da će SNS insistirati na tri stava za poboljšanje ekonomske situacije – fiskalnoj disciplini, popravljanju investicione klime i efikasnoj reformi javnih preduzeća, države uprave i rešavanju pitanja preduzeća u restrukturiranju.

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović navela je posle te sednice da su utvrđeni stavovi i da se insistira na jakoj fiskalnoj disciplini. „Moramo da smanjimo rashodnu stranu budžeta i poboljšamo investicioni ambijent“, navela je Mihajlovićeva i dodala da se formiranje kancelarije za brze odgovore očekuje na leto.

Prvi potpredsednik Vlade Vučić ranije je rekao da će se založiti za mere koje će biti „lekovite za našu zemlju i naše društvo, ma koliko bile teške i nepopularne’’. Vučić je istakao da je mnogo bitnije da se obezbedi da narod ne živi jednako loše ili još lošije nego da se misli na podršku birača: „Bolje da imamo 20 odsto podrške manje, a da imamo 10 ili 15 odsto zaposlenih više, rekao je Vučić.

Lider URS Mlađan Dinkić rekao je ranije da smanjenja socijalnih davanja i penzija neće biti, dok će o mogućem zamrzavanju plata vlada narednih dana postići konsenzus. „Penzije neće biti smanjivane, to je sigurno, ali će stepen i dinamika njihovog povećanja zavisiti od ukupnog stanja u društvu“, rekao je Dinkić. On je obelodanio da razmišlja o mogućnosti da predloži da se smanje plate u administraciji, precizirajući da se to odnosi na republičku, pokrajinsku i lokalnu administraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari