– Prihvatiću kandidaturu za potpredsednika Socijalističke partije Srbije ukoliko ponovo budem predložena na Kongresu stranke koji je zakazan za decembar. Na Kongresu će biti inoviran program stranke, a naša dokumenta biće u skladu sa stavom: novo doba – nova politika SPS-a – kaže u razgovoru za Danas Slavica Đukić-Dejanović.

Da li će Ivica Dačić biti jedini kandidat za predsednika stranke ?

– Tek ćemo videti ko će se kandidovati za predsednika partije.

Čini se da SPS oskudeva sa kadrovima, ili ima poverenje samo u određene ljude, tek jedni isti ljudi imaju više funkcija ?

– Ni jedno ni drugo. Poveravanje većeg broja funkcija pojedinim funkcionerima SPS isključivo je odraz poverenja građana tamo gde oni žive i rade u njihove sposobnosti, znanja i efikasnosti.

Drago Kos, predsednik Greka kaže da Evropa ne gleda blagonaklono na odluku parlamenta o zadržavanju duplih funkcija ?

– U ovom trenutku očigledno da nije moglo da se pronađe neko drugo rešenje za taj problem.

Više puta ste najavljivali vanrednu sednicu parlamenta tokom septembra, ali do toga nije došlo. Ko je kriv?

– Vanredne sednice nemaju nikakve veze sa bilo kakvom krivicom, niti je u pitanju odnos Vlade prema parlamentu. Trenutno su u proceduri 53 akta Vlade, među kojima je samo 19 zakona i 34 sporazuma. Skupština Srbije je svoj deo usvajanja zakona u cilju usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim ispunila 138 odsto. Sada čekamo još set od pet evropskih propisa o kojima može da se raspravlja tek pošto ih Vlada dostavi.

Poslanici su dva meseca bili na odmoru, zar to nije previše ?

– Većina zemalja u svetu po pravilu ima dva redovna godišnja zasedanja koja u proseku traju po tri meseca. Ako nema sednica i njihovih prenosa na televiziji, to ne znači da poslanici ne rade. Imali smo intenzivne parlamentarno diplomatske aktivnosti, sednice odbora, a ne smem da propustim priliku da pohvalim i fizičku spremnost naših poslanika koji su osvojili nekoliko medalja na sportskim igrama parlamentaraca Evrope.

Isprika da poslanici rade po odborima ne stoji, jer su radila svega tri odbora?

– Najintenzivniji rad odbora je, pre svega, u toku zasedanja kada obavezno daju svoje mišljenje o predlozima zakona.

Najavljivali ste i sednicu parlamenta o Deklaraciji o osudi zločina, ali je izostala ?

– Tekst deklaracije je spreman i budući da ga 84 poslanika nisu predložila za vanredno zasedanje, on će se naći na dnevnom redu jesenjeg zasedanja koje danas počinje.

Spekuliše se da se ta deklaracija nije našla na dnevnom redu parlamenta najpre zbog sednice GS UN, a priča se i da će ostati u fioci do Saveta ministara EU u oktobru ?

– Ta konstatacija nije tačna. Usvajanje deklaracije nema nikakve veze sa sednicom GS UN, niti sa Savetom ministara EU, jer kao što znate tekst deklaracije je znatno ranije usaglašen.

Da li je tačno da je iz deklaracije izbačena osuda zločina u Sloveniji, jer se tamo navodno nije dogodio građanski rat?

– Tačno je da u deklaraciji nema osude zločina u Sloveniji.

Najveća zamerka opozicije je da vlada kontroliše parlament, a ne obrnuto?

– Parlament je i po Ustavu Srbije institucija koja je odvojena od sudske i izvršne vlasti. Stoga, ni po slovu zakona, kao ni u praksi, Vlada ne kontroliše parlament.

I Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju navodi da je jedan od problema sa kojima se suočava politika u Srbiji neadekvatna težina i uloga Narodne skupštine?

– Težina i uloga našeg parlamenta definisana je Ustavom Srbije. Apsolutno se slažem da najviše zakonodavno telo u Srbiji mora da ima značajniju i prominentniju ulogu u državi i na tome uveliko radimo. Mislim da nam dosadašnji rezultati ipak idu u korist.

Jedna od primedbi je da se zakoni u parlamentu usvajaju bez valjane rasprave i da se zato vraćaju na doradu ili idu pred Ustavni sud?

– U tako velikom broju usvojenih zakona, prirodno je da se nešto mora vratiti na doradu, ali se slažem da nije dobro doneti zakon, pa ga menjati za nekoliko meseci.

Ne učestvujem u paradi

– Tačno je da sam prošle godine rekla da ću učestvovati u paradi ponosa, ako budem pozvana. Međutim, zvaničan poziv mi nije stigao, pa sam već isplanirala svoje obaveze za taj dan. Ali poznato je da ja pružam podršku svim borcima za ravnopravnost bez obzira na ličnu opredeljenost- kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari