Predsednik i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić danas bi trebalo da ponovo razgovaraju s političkim predstavnicima Srba sa severa KiM, koji su protiv sporazuma Beograda i Prištine, koji je 19. aprila parafiran u Briselu. Oni će najpre razgovarati s Vučićem da bi im se potom priključio i Dačić.


Kako Danas nezvanično saznaje, pred Vladu Srbije sutra pre podne doćiće i predstavnici Srba koji žive južno od Ibra, kako bi „vlastima u Beogradu saopštili da misle isto što i njihovi sunarodnici sa severa“. Nezvanično je najavljen dolazak pedesetak predstavnika više srpskih opština južno od Ibra, koji će tražiti da i njih prime Vučić i Dačić.

Srbi sa severa ne odustaju od zahteva da se o spornom Sporazumu izjasne građani Srbije. Traže da o formulaciji referendumskog pitanja odluče odbornici četiri srpske opštine sa severa Kosova, u čemu ih je juče podržala i DSS. Bez obzira na ishod današnjih razgovora s prvim ljudima Vlade Srbije, konačan stav Srba sa KiM biće donet na zajedničkoj sednici odbornika sve četiri njihove opštine. Uoči susreta sa Dačićem i Vučiće predsednici četiri opštine i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga juče su u Banja Luci razgovarali s predsednikom RS Miloradom Dodikom.

– Ni mi ni Srbi sa severa Kosova ne treba da se postavljamo tako da zaustavljamo stvari koje moramo da uradimo. Mi ne želimo referendum kao pokriće ili da se ne realizuje Sporazum. Naprotiv, želimo da se uspostavi jedinstvo – rekao je premijer Dačić juče novinarima na skupu u SANU.

Dačić očekuje u maju nove susrete Beograda i Prištine uz posredstvo EU. On tvrdi da „moguć referendum ne sme da odloži odloži primenu Sporazuma“, a da, ukoliko se donese odluka o njegovom raspisivanju, referendumsko pitanje ne sme da bude sugestivno ili zamka.

– Iako Dačić tvrdi da referendum ne sme da odloži odloži primenu Sporazuma, prema Zakonu o referendumu njegovi rezultati su zakonski merodavni. Ako se Sporazum obori na referendumu, ispašće da su „džabe krečili“. Iz ovakvih izjava jasno je da ni vlast nije sigurna u ovo što radi, pa hoće da završi posao pre referenduma, kao bi posle rekla da nema smisla raspisivati ga kad je sve gotovo. EU za datum početka pristupnih pregovora traži propise o primeni dogovora. Beograd vodi trku s vremenom, jer do 28. juna treba sve to uraditi, ubediti Srbe sa severa i celu Srbiju da je Sporazum dobar, kako ne bi bilo komešanja – kaže za Danas Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS i bivši ministar za KiM.

Arber Vlahiu, savetnik predsednika Kosova, poručio je juče preko radija Slobodna Evropa da su „način i oblik organizovanja referenduma i referendumskih pitanja utvrđeni Ustavom i zakonima Republike Kosovo i nijedna druga država ne može da ga organizuje na teritoriji Kosova“. To je odgovor Prištine povodom Vučićevih najava da će, ako bude potrebno, u Srbiji uključujući i KiM, biti organizovan referendum o prihvatanju Sporazuma.

Ne bi bio prvi put

Prošle godine, uprkos protivljenju Prištine i Brisela, ali i Beograda, četiri srpske opštine na severu KiM održale su 14-15. februara „Sretenjski referendum“, na kome su su se građani izjasnili protiv institucija samoproglašene kosovske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari