Vreme je da se pokrajinski premijer Bojan Pajtić povuče s vlasti i da nekom drugom prepusti vođenje javnih poslova. Rezultat parlamentarnih izbora pokazao je da je Pajtićeva politika potpuno poražena i da neko ko je na ivici cenzusa ne može biti pokrajinski premijer i ne može da ima apsolutnu vlast. Zato se nadam da ćemo imati izbore i za Skupštinu Vojvodine u nekom doglednom i razumnom roku – istakao je u razgovoru za Danas Goran Knežević, potpredsednik Srpske napredne stranke. Knežević je dodao da je zagovornik ideje raspisivanja i vanrednih lokalnih izbora u celoj Srbiji, „jer su parlamentarni izbori pokazali da je i u većini lokalnih samouprava značajno promenjena volja građana“.

Da li to znači da su vanredni lokalni izbori bolje rešenje od prekomponovanja vlasti?

– Vanredne lokalne izbore trebalo bi raspisati bar zbog dva razloga. Prvi je taj što je planirana promena Zakona o lokalnoj samoupravi, nakon čega ide i raspisivanje lokalnih izbora. Drugi razlog je što u svim razvijenim zemljama postoji praksa da su parlamentarni izbori razdvojeni od lokalnih, tako da lokalni predstavljaju prolaznu stanicu na kojoj se meri rejting stranaka i poverenje građana.

Kada će početi razgovori SNS s potencijalnim koalicionim partnerima o Vladi Srbije?

– Pre bilo kakvog razgovora o budućoj vladi, SNS će morati da uobliči plan i program rada, koji ćemo ponuditi potencijalnim partnerima. Taj program će sadržati sve mere za reforme u svim segmentima društva, sa obaveznim prvim koracima. To se odnosi na obrazovanje, zdravstvo, sport, pa sve do onoga što je možda najvažnije – ekonomija. A tu je cilj smanjenje nezaposlenosti, dovođenje investitora i bolji standard građana.

Koliko je vremena potrebno da se sačini taj plan i program?

– SNS već ima segmente tog programa u našoj strategiji razvoja Srbije, koja sadrži ideje kako rešavati probleme u društvu. Taj dokument ćemo samo uobličiti, uz dodatni operativni plan.

Ko će biti prvi sagovornici SNS i da li je moguća tesna saradnja sa SPS?

– Potpuno je nebitno ko će biti prvi. Razgovaraćemo sa svima kako bismo videli možemo li se okupiti oko neke ideje koja ima nacionalnu važnost uz što širi konsenzus. Iako imamo većinu i mogućnost da sami formirano vladu, želimo da uključimo sve koji su spremni da isprate politiku koju zagovaramo.

Kako ste protumačili dolazak Dačića u prostorije SNS u izbornoj noći? Da li vam se on to otvoreno nudi za koalicionog partnera?

– Ma ne, to je bio korektan potez koalicionog partnera s kojim smo lepo i korektno sarađivali. Taj potez ne znači ništa i ne predstavlja prejudiciranje nekih novih koalicija.

Zašto vam je uz natpolovičnu većinu potreban još neko? Da li se plašite odgovornosti?

– Naravno da se ne bojimo ničega, jer smo samim izbornim rezultatima preuzeli svu odgovornost za stanje u društvu. Za sve što bude loše urađeno mi ćemo jedini biti odgovorni, i jedini zaslužni za sve što bude dobro urađeno. Međutim, mi ne razmišljamo uskostranački i svesni smo da Srbiji ima puno pametnih ljudi koji znaju posao, a ne pripadaju naprednjacima. Zato želimo da sve ono što je najbolje u Srbiji pokupimo i angažujemo ka ostvarenju jednog cilja – boljeg standarda i boljeg života u zemlji.

Može li se desiti da kao stručnjaci u novoj vladi budu angažovani i Čedomir Jovanović i Mlađan Dinkić?

– Iskreno da kažem, ne verujem, jer građani su rekli šta misle o njihovoj politici. Ima ona narodna – kako seješ tako ćeš i da žanješ i zato smatram da bi pomenuti trebalo da sačekaju neku novu šansu.

Da li je, po vama, šteta to što su URS, LDP i DSS ostali ispod cenzusa?

– Njihov odlazak u istoriju nije nikakav gubitak za našu parlamentarnu demokratiju. Građani su rekli šta misle o njima, a oni najbolje znaju.

Ištvan Pastor je naveo da očekuje poziv SNS za razgovor o budućoj vladi. Hoće li tog poziva biti?

– Mislim da je potpuno prirodno da manjine budu uz najveću političku stranku, kako bi ostvarile svoje manjinske interese. Poznavajući Pastora i njegova opredeljenja iskreno se nadam da će SVM biti u koaliciji sa nama.

Da li to isto možete da kažete i za SDA i Sulejmana Ugljanina?

– Što se tiče ostvarivanja manjinskih prava, mogu, ali što se tiče ulaska u novu vladu – o tome nismo još razgovarali. Videćemo.

Da li je izlišno pitanje ko će biti kandidat SNS za premijera?

– Znate, imamo veliku dilemu koga ćemo da imenujemo za mandatara nove vlade. Šalim se, naravno, nema dileme ko će biti mandatar. Pokazalo se da Aleksandar Vučić ima ogromno poverenje u narodu i mislim da niko u istoriji našeg višestranačja nije imao toliko poverenje.

Da li sebe vidite kao ministra u budućoj vladi?

– Nisam razmišljao o tome. Imam već nekih iskustava kako je biti ministar, ali verujem da će stranka delegirati najbolje kadrove.

Osim Lazara Krstića, da li je još nekom od ministara iz prošle vlade osigurano mesto?

– Ponavljam, nismo o tome razgovarali, ali kao potpredsednik stranke smatram da ne treba zaboraviti rezultate koje su imali Zorana Mihajlović i Nikola Selaković, ali i Igor Mirović, koji je u vrlo kratkom periodu ostvario odličan uspeh, jer je za razliku od prethodnog ministra zaista vodio brigu o privredi.

Da li ste zadovoljni i radom predsednika parlamenta, odnosno da li će Nebojša Stefanović ponovo biti izabran na tu funkciju?

– Stefanović je odlično, zaista odlično, obavljao posao predsednika Narodne skupštine, ali to ne znači i da je ponovo kandidat za tu funkciju. Naprosto, o kadrovskim rešenjima još nismo razgovarali.

Nakon ubedljive pobede u Beogradu, možete li konačno da otkrijete ko je kandidat SNS za gradonačelnika?

– Ne mogu da vam kažem. Mi smo do sada pokazali da je dobro da Grad vodi tim.

Ali, zakonima je predviđen izbor gradonačelnika…

– Jeste, ali ovo nisu bili direktni izbori za gradonačelnika, nego izbori za Skupštinu grada. Pre nego što se novi saziv konstituiše, imaćemo ime novog gradonačelnika. Čitav taj posao biće završen za dvadesetak dana, pre konstituisanja republičkog parlamenta.

Da li su naprednjaci, kao što tvrdi opozicija, kupovali glasove na izborima?

– To je notorna budalaština. Prema informacijama koje imamo iz nekih lokalnih samouprava, situacija je sasvim suprotna.

Uskoro sednice organa SNS

Nova vladajuća koalicija neće zavisiti od matematike. Zar to nije dovoljan razlog da vlada bude formirana i znatno pre 1. maja?

– Iskreno verujem da će vlada biti formirana u najkraćem mogućem roku, odmah po definisanju našeg programa. Iako su naši izborni rezultati odlični, život teče dalje i moramo brzo da radimo. Predsedništvo i Glavni odbor SNS uskoro bi trebalo da zasedaju kako bi analizirali izborne rezultate i kako bismo delegirali Aleksandra Vučića da može da pregovara o budućim koalicijama. Na tim stranačkim organima moramo doneti odluke i o nekim kadrovskim rešenjima.

Pajtić: Mogući izbori u Vojvodini

Bojan Pajtić, zamenik predsednika DS i premijer Vojvodine, saopštio je juče da je spreman da s budućom vladom Srbije razgovara o prevazilaženju problema koji se ogledaju u nepoštovanju ustavnih i zakonskih obaveza koje republičke institucije imaju prema građanima Pokrajine i odluci Ustavnog suda o osporavanju pojedinih, za život Vojvođana važnih nadležnosti. Pajtić je naveo da treba razgovarati o donošenju zakona o finansiranju Pokrajine, usvajanju Statuta APV, kao i o izmenama Ustava. Proces donošenja tih zakona i izmene Ustava bi stvorili pretpostavke da se do kraja godine održe vanredni pokrajinski izbori, rekao je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari