"Može, ali ako se Crvena zvezda prethodno preimenuje u Zlatna kokarda": Sagovornici Danasa o predlogu da se iz imena JSD Partizan izbaci reč "jugoslovensko" 1Foto: JSD Partizan

Na sednici Skupštine JSD Partizan, koja je održana u četvrtak, pokrenuto je pitanje promene imena, odnosno uklanjanje prideva jugoslovensko.

Pod tačkom razno, prihvaćen je predlog da se pokrene javna rasprava, u kojoj će svoj stav povodom ove inicijative izneti „crno-bela javnost u demokratskom procesu“.

Nenad Golijanin, bivši potpredsednik JSD Partizan, kaže da je i tokom svog mandata, a i sada protivnik promene imena.

– Moje mišljenje je nepromenjeno još iz vremena kad sam bio potpredsednik Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, a nisam dozvoljavao da se ime menja, kad god je to pitanje bilo pokrenuto. I sad sam protiv toga i još jednom ponavljam onima koji se time bave – ne menjajte nešto što sa sobom nosi lepotu i tradiciju i što je vreme potvrdilo kao vrednost. Uostalom,to je ime pod kojim je Društvo osnovano. Vreme u kojem živimo je možda demantovalo tu priču, ali ja sam zagovornik da sve bude u originalu, bez obzira na promene u društvenom okruženju – kaže Golijanin.

Nekadašnji košarkaš crno-belih Predrag Drobnjak smatra da i zagovornici i protivnici ove ideje imaju smislene argumente, ali da u ovom trenutku u Partizanu postoje mnogo važnije stvari koje treba rešiti.

– Samo površno sam upoznat sa tom pričaom da postoji predlog za menjanje imena, pa nisam siguran šta se zaista dešava. Ono što mogu da kažem je da s jedne strane promena ima smisla, jer ta zemlja ne postoji već 30 i kusur godina, a s druge strane nema smisla, jer je to ime pod kojim je Sportsko društvo osnovano. Postoje u Partizanu mnogo važnije stvari od promene imena, kao što je, recimo, kako će organizaciono da funkcionišu klubovi koji su članovi Sportskog društva i kakvi će biti njihovi međusobni odnosi – objašnjava Drobnjak.

Pozorišni režiser Gorčin Stojanović je na ovo pitanje odgovorio kratko:

– Kad se promeni ime Crvene zvezde u Zlatna kokarda, onda može da se menja i ime Jugoslovenskog sportskog društva Partizan u Sportsko društvo Partizan.

Milojko Pantić, sportski novinar, kaže da je inicijativa „podilaženje nacionalistima“ i da bi to predstavljalo brisanje generacija sportista koji su nastupali pod tim imenom.

– Apsolutno se slažem sa mišljenjem Boža Koprivice, koji je partizanovac sa dna kace, a on je rekao da se brisanjem imena Jugoslovensko sportsko društvo brišu i generacije slavnog, a možda i najboljeg sportskog društva na ovim prostorima. Brišu se imena slavnih sportista. Ne znam čemu to podilaženje nacionalistima, jer to ide dotle da ćemo mi svoju istoriju, ne samo u sportu već uopšte prekrojiti do te mere da nećemo znati šta smo bili, a ni šta smo danas – tvrdi poznati novinar.

Bivši fudbaler i trener Partizana Vladimir Vermezović podržava predlog da se ubuduće Partizanova porodica klubova zove Sportsko društvo.

– Možda i treba da se promeni zato što ta država, koja se zvala Jugoslavija, pa i jugoslovenstvo, više ne postoje. Ne treba izbrisati to što je bilo Jugoslovensko sportsko društvo, njegovu istoriju i ono što su generacije sportista pod tim imenom postigle, ali ime treba da se promeni – smatra Vermezović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari