Nenad Golijanin, nekadašnji potpredsednik JSD Partizan: Bez fudbalskog kluba, Partizan je metuzalem koji izumire 1foto:Pedja Milosavljevic

Zemljotres koji će prodrmati temelje Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, dogodio se u četvrtak uveče nakon sednice Skupštine fudbalskog kluba na kojoj je odlučeno da najvažniji klub u Društvu uslovno istupi iz JSD-a. Istorijski potez povukli su Milorad Vučelić i Miloš Vazura kojim su ostavili zatečenim čak i partizanovce sa kojima su godinama usko sarađivali u okvirima Jugoslovenskog sportskog društva.

Jasno je i laicima da je je funkcija predsednika Jugoslovenskog sportskog društva praktično obesmišljena bez članstva fudbalskog kluba kao nosećeg u sistemu.

Deluje da je ovim potezom Milorad Vučelić, predsednik FK Partizan, želeo da izmakne stolicu Ostoji Mijailoviću, prvom čoveku košarkaškog kluba, i za deo Društva novom predseniku Jugoslovenskog sportskog društva.

Jednostavno, sa finansijskog, ekonomskog i logističkog aspekta, JSD bez fudbalskog kluba izgleda kao list na vetru, kuća bez temelja, pesma bez ikakvog smisla.

Mnogi partizanovci još uvek ne mogu očima i ušima da poveruju da je fudbalski gigant u srpskim okvirima, od četvrtka uveče postao „strano telo“ za Društvo i „kusur“ u nadgornjavanju dve struje koje se nikada nisu podnosile i među kojima je takav animozitet da ne žele čak ni da se mimoiđu na ulici.

Pravno formalno, fudbalski, kao i svaki drugi klub, osnovan je kao deo Fiskulturnog društva Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan, odnosno od 1960. godine Jugoslovenskog sportskog društva Partizan.

Legalni format daje za pravo svakom klubu u okviru Društva da samostalno donosi odluke, međutim i prema tumačenjima Nenada Golijanina, nekadašnjeg potpredsednika JSD Partizan, u slučaju ovako radikalnog poteza, više ne bi mogao da se zove „FK Partizan“.

“ U teoriji je tako nešto neizvodljivo, ali je praktično moguće. Sve ovo predstavlja za Partizan ogroman šamar. Nažalost, stvari su se izmakle kontroli“, teško je nekadašnjem saradniku Milorada Vučelića da uopšte pojmi šta se to dešava u Partizanu.

Golijanin je pri izboru Milorada Vučeliča 2015. za predsednika JSD-a bio izabran za potpredsednika i dugo je sarađivao sa aktuelnim prvim čovekom FK Partizan.

Iako u pravnom smislu nije dovoljno potkovan, u razgovoru za Danas, vođen logikom i ogromnim iskustvom dobronamerno je naveo opciju prema kojoj bi FK Partizan mogao da ostane bez imena, samim tim i identiteta.

„Skupština svakog kluba u okviru Jugoslovenskog sportskog društva može da donese odluku koju samo Društvo mora da poštuje i uvaži, međutim, i sam klub treba da bude svestan potencijalnih konsekvenci. U ovom slučaju, FK Partizan mogao bi da ostane bez imena, ako istraje u nameri da istupi iz Društva“, upozorava Golijanin.

Svestan je i sam Vučelić da bi gubitkom predsedničke pozicije u Jugoslovenskom sportskom društvu Partizan, odnosno dolaskom oponenta na to mesto, i njegova pozicija u fudbalskom klubu bila ugrožena.

Aktuelna garnitura u FK Partizan uverava javnost da su potezi koje je vukao Ostoja MIjailović nelegitmini, u suprostnosti sa zakonima i da samim tim nisu obavezujući.

“ Ja sam Milorada Vučelića podržavao kao predsednika Jugoslovenskog sportskog društva. Ipak, njegovim dolaskom na mesto predsednika FK Partizan, došlo je do toga da on nije mogao da pomiri ta dva interesa, a izgledalo je i kao da je u sukobu interesa“, razmišljanja je Golijanin.

Nekadašnji potpredesdnik JSD-a ne može ni da zamisli šta bi za samo Društvo značilo istupanje fudbalskog kluba, odnosno dalje funkcionisanje bez najvažnijeg i najmoćnijeg među jednakima u Partizanu.

„Bojim se da bi Društvo bez fudbalskog kluba postalo metuzalem koji izumire. Teško mi je da tako nešto uopšte zamislim, a kamoli to prihvatim.“

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari