Premijer Srbije Aleksandar Vučić, neposredno uoči zvanične posete Kini, ističe za Danas da poštuje svačiji rad na privlačenju stranih investicija u Srbiju, ali i da osuđuje takve gestove koji se sprovode i koriste samo za dnevnopolitičke potrebe.

On je tim rečima komentarisao pitanje Danasa kako vidi tek okončanu posetu premijera Vojvodine Bojana Pajtića Kini, i činjenicu da je razgovarao o infrastrukturnim projektima koji su, u velikoj meri, identični onima koje predsednik Vlade Srbije najavljuje kao temu za razgovor sa kineskim zvaničnicima. S obzirom na aktuelnu političku borbu demokrata i naprednjaka oko preuzimanja vlasti u Vojvodini, odnosno pokušaj Bojana Pajtića da zadrži premijersku funkciju i odupre se sve izvesnijem prekomponovanju skupštinske većine na čelu sa naprednjacima, politički analitičari za Danas ocenjuju „preklapanje“ poseta Vučića i Pajtića Kini kao širenje unutrašnjih sukoba i na međunarodni plan. Bojan Pajtić juče nije želeo da odgovori na pitanja Danasa u vezi sa ovom temom.

„Molim vas samo da pogledate kolike su čije mogućnosti“, rekao je Vučić za Danas upitan kako vidi tek okončanu Pajtićevu posetu Kini samo dan pre njegovog odlaska u tu zemlju u zvaničnu posetu na najvišem nivou.

On je, međutim, istakao da poštuje svačiji napor koji bi mogao da rezultira privlačenjem stranih investitora, ali se kritički osvrnuo na motive koji navode na takvo zalaganje a tiču se dnevnopolitičkih svrha.

„Ja poštujem sve što svako radi za dobrobit ove države. Poštujem svaki gest privlačenja stranih investitora. Voleo bih samo da to bude pravilo. Da se neko stalno zalaže za to, a ne samo za dnevnopolitičke potrebe i onda kada njemu to odgovara“, zaključio je Vučić u izjavi za Danas.

Prema rečima Vladimira Goatija, političkog analitičara, „neobično je to da najviši politički funkcioner u Vladi Srbije, premijer Srbije, posećuje tako značajnu državu kao što je Kina neposredno nakon boravka najvišeg političkog funkcionera Pokrajine, odnosno premijera Vojvodine – i to da razgovara o, u najvećoj meri, istim pitanjima.

„Izvesno je da postoje i neke druge teme o kojima javnost nije obaveštena, a o kojima Vučić može sa kineskim zvaničnicima da razgovora, kao što su pitanja bezbednosti i vojne saradnje. Ali, izvesno je, takođe, da su infrastrukturni projekti o kojima je Pajtić već pričao sa kineskim zvaničnicima u fokusu ove posete“, ističe Goati.

On napominje da je značaj premijera Srbije neuporedivo veći od značaja premijera Pokrajine, ali i da ostaje gorak ukus preklapanja, jer je jedna od te dve posete sigurno suvišna.

– Jedna od te dve posete je višak. Tim pre što su to dve partije u ovom momentu krajnje nejednake snage, u nekakvom klinču, sukobu, još otkada se formirala ova postojeća koaliciona vlada. Ispada da se to sad, što ne bi trebalo po dobrim demokratskim običajima, prenosi i na teren međunarodne politike. Izvesno je da se taj unutrašnji sukob proširuje osam hiljada kilometara daleko od Srbije“, zaključuje Goati.

Kako najavljuju upućeni u detalje Vučićeve posete, premijer ima nameru da iskoristi kineski plan koji predviđa da ta zemlja u projekte u Evropi uloži 10 milijardi dolara. Plan je da deo tog novca ode za modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta kao deo Koridora 10.

Prema izveštavanju medija, Vučić će predložiti premijeru Kine Li Kećengu izgradnju moderne pruge od Beograda do Budimpešte za brzinu do 300 kilometara na sat koju bi mogle da grade kineske kompanije.

„Kineska strana je zainteresovana za revitalizaciju pruge Beograd – Budimpešta, što je značajno jer se danas vozovi u Srbiji kreću sporije nego pre 100 godina. Kreću se oko 40 kilometara na sat, a u Kini se kreću brzinom od gotovo 400 kilometara na sat“, rekao je, pak, Pajtić.

DS je u saopštenju za medije iskoristila priliku da podseti da je u vreme vlade koju je činila DS, 2009. godine, zaključen međudržavni sporazum o saradnji sa Kinom, odnosno o strateškom partnerstvu.

Učešće na forumu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do 11. septembra u Kini i učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu koji se održava u Tjenđinu. Vučić će, tokom posete, razgovarati sa premijerom Vlade NR Kine Li Kećangom, kao i sa predstavnicima kineskih kompanija i banaka zainteresovanih za ulaganja u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari