– Evropska komisija odobrila je juče dodatnih 17 miliona evra pomoći Srbiji i Makedoniji za prevazilaženje izbegličke krize, saopšteno je iz sedišta EK. Kako je precizirano, od ove sume deset miliona biće namenjeno jačanju kapaciteta dveju država za prihvat i smeštaj izbeglica i za kontrolu granica, dok preostalih sedam miliona predstavlja humanitarnu pomoć. Takva odluka objavljena je uoči zajedničkog sastanaka ministara policije i spoljnih poslova zemalja članica EU i njihovih kolega sa Zapadnog Balkana u Luksemburgu.

Skupu posvećenom rešavanju izbegličke krize predsedavala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, a Srbiju su predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže za Danas da dodatnih 17 miliona evra pomoći „nije ni izbliza dovoljno, posebno ako se zna da je Srbija zbrinula više migranata nego Hrvatska i Mađarska zajedno“. Podsetimo, Vulin je ove sedmice rekao da Srbiju očekuje povećan broj izbeglica i poručio da će svima biti obezbeđena pomoć i sklonište, ali da se neće graditi trajni kapaciteti za njihov smeštaj.
Vlada Rumunije saopštila je prekjuče da će dodeliti Srbiji humanitarnu pomoć vrednu milion leja (226.458 evra) za rešavanje problema u vezi sa izbegličkom krizom.  Zvanični Bukurešt je naveo da je reagovao na zahtev za pomoć koji je Srbija uputila Evropskoj komisiji.

 

Podrška

Imajući u vidu predstojeću zimu, humanitarna podrška će
pomoći u zadovoljavanju osnovnih potreba (hrane, higijenskih sredstava, zdravstvene nege, psiho-socijalne podrške, privremenog skloništa i zaštite izbeglica i migranata), ali i koordinacije tranzitnih ruta i prikupljanja informacijama ovim rutama, navodi se u saopštenju EK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari