„Ne birajući sredstva, Rusija kroz proteste Demokratskog fronta u Crnoj Gori ulazi u poslednju fazu anti-NATO angažmana. DF svoj stvarni cilj neuspešno pokušava da prikrije pričama o navodnom nezadovoljstvu crnogorskih građana autoritarnom vlašću u Podgorici, kao i složenim socijalnim i ekonomskim prilikama“, ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Sa njom se slaže i lider Nove stranke Zoran Živković, bivši savezni ministar zajednice SCG, koji za Danas ocenjuje da je očigledno da je za to što se dešava u CG neko dobio stimulans u novcu, da sruši Mila Đukanovića, kao budućeg pro-NATO lidera.

„Demokratski front je očigledno protiv vlasti Mila Đukanovića i ulaska u NATO. Rusija, verovatno stoji iza toga, kao i pojedini konzervativni i nacionalistički krugovi u Srbiji, ali samo u smislu navijača, jer ne verujem u njihovu snagu da podržavaju na drugačiji način te proteste“, ističe Zoran Živković za naš list.

Kada je reč o uticaju Srpske pravoslavne crkve, predsednik Nove stranke napominje da se to čini samo preko Amfilohija Radovića, ali i da sumnja da je cela SPC na tom zadatku. Živković je kritikovao oštru reakciju crnogorske policije prema demonstrantima, ističući da su protesti isključivo pitanje Crne Gore, a ne Srbije.

Sonja Biserko u izjavi za naš list upućuje na reči predsednika ruske Dume, koji upozorava da Crnoj Gori preti destabilizacija, i koji zaključuje kako se većina crnogorskih građana protivi pristupanju NATO, budući da imaju loše sećanje na vojnu intervenciju iz 1999. „Najzad, šef parlamenta druge, ruske države Andriju Mandića otvoreno promoviše u glavnog demokratskog opozicionog lidera u zemlji. Zato se i pitam da li je zaista ikoga iznenadila reakcija ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koje u svom saopštenju podvlači da je u Podgorici reč o ideološkoj i političkoj polarizaciji društva, kao i o pokušaju aktuelne vlasti da se spreči alternativa. Reč je o alternativi koja bi trebalo da personifikuje rusku orijentaciju i dominaciju ruske politike u Crnoj Gori“, napominje Sonja Biserko za Danas.

Ona ističe da je „jasno je da su demonstracije dela opozicije ozbiljno planirane i da su, sudeći po svemu što se do sada događalo, imale za cilj nasilni ulazak u crnogorski parlament, smenu Vlade koja bi na taj način bila onemogućena da kao i do sada Crnu Goru vodi ka evroatlantskim integracijama“.

„Uticaj Rusije vrši se pre svega preko SPC, kao i preko određenih desničarskih i konzervativnih političkih krugova u Srbiji. Mitropolit Amfilohije je, pre bilo kog političara, glavni eksponent proruske politike i orijentacije u Crnoj Gori. O čemu, uostalom, on sam često veoma otvoreno govori. Pored toga, ruski uticaj nije teško uočiti kroz uređivačku politiku pojedinih crnogorskih medija, kojima, baš kao i onima u Srbiji, sa moskovske adrese stiže ozbiljna finansijska i svaka druga pomoć“, tvrdi Sonja Biserko u izjavi za naš list.

Samardžić: Koštunica se povukao pre godinu dana

„Iza protesta u Crnoj Gori stoje građani Crne Gore. Mi smo kao DSS dali podršku našim sunarodnicima, Srbima koji žive u Crnoj Gori, ali i ostalim građanima CG“, rekla je Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS za portal Sputnjik povodom izjave Mila Đukanovića da „krugovi oko Koštunice pomažu“ antivladine proteste u Podgorici. Kada je reč o optužbama da Rusija stoji iza protesta, ona je navela da Đukanović samom sebi daje mnogo veliku važnost. „Opšte je poznato da je Vojislav Koštunica više od godinu i po dana van politike. I nikom nije poznato da je, otkako se povukao, u javnosti istupio nekim političkim stavom ili ličnim učešćem. Nije to poznato ni Milu Đukanoviću, ali mu to ne smeta da kad god u Crnoj Gori zagusti proziva Koštunicu. Ali to nije više problem za političku, već za neku drugu percepciju. Što se tiče aktuelnih protesta u Crnoj Gori, to više nije stvar političkog već ljudskog stava. Iz tog razloga pre svega Državotvorni pokret Srbije želi uspeh slobodarskom narodu CG u njegovoj borbi za demokratiju“, ističe se u saopštenju Državotvornog pokreta Srbije, koji predvodi Slobodan Samardžić. Kao što je poznato, Rašković Ivić i Samardžić su bili bliski Koštuničini saradnici u DSS, dok Samardžićev DPS i dalje uživa njegovu podršku, nakon povlačenja iz politike i javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari