I 27. tradicionalni Beogradski maraton, jedan od simbola prestonice Srbije, održan je uspešno tokom jučerašnjeg dana, a u obe konkurencije slavili su Kenijci – Bernard Kipkorir Talam i Valari Džemeli Ajabej. Srpska maratonka Ana Subotić četvrta je prošla kroz cilj i tako postala prvakinja Balkana, dok je prošlogodišnja pobednica Olivera Jevtić slavila u polumaratonu.


Kenijac Talam postavio je lični rekord u Beogradu jer je stazu dugu 42,195 kilometara pretrčao za dva sata, 14 minuta i 35 sekundi, a iza sebe je ostavio sunarodnike Pola Kimelija Samoja (2:15,50) i prošlogodišnjeg pobednika Edvina Kiplagat Kituma (2:21,50).

– Prvih 20 kilometara je bilo dobro, super sam trčao, pošto je bilo nizbrdo. Kasnije je bila uzbrdica i smetao je vetar, pa mi je bilo teško da trčim. Zadovoljan sam što sam lični rekord postavio u Beogradu i sa zadovoljstvom ću se vratiti – rekao je Talam posle trke.

U ženskoj konkurenciji slavila je takođe Kenijka Ajabej (2:37,08), a pratile su je sunarodnica Helen Džepkosej Kimutai (2:42, 24) i Etiopljanka Jenelem Ajano Buli (2:43,45).

– Zadovoljna sam rezultatom. Bilo je teško jer nam je tokom većeg dela trke vetar smetao – kratko je prokomentarisala Ajabej.

Beogradski maraton je ujedno bio i prvenstvo Balkana, a slavila je srpska atletičarka Ana Subotić sa vremenom 2:44,01, dok je u ukupnom plasmanu bila četvrta.

– Zadovoljna sam trkom, ali je vetar na Novom Beogradu mnogo smetao. Bilo je sparno, pa sam morala da pijem mnogo vode. Nisam zadovoljna rezultatom, ali sam srećna što sam prvakinja Balkana. Sada je najbitnije da se oporavim od maratona, pa ću kasnije razmišljati o sledećim takmičenjima. Videću da li ću sledeće godine učestvovati na maratonu – izjavila je Subotićeva.

U polumaratonskoj trci na stazi dugoj 21 kilometar trijumfovali su srpski atletičari Olivera Jevtić (1:19,18) i član Radničkog iz Kragujevca Darko Živanović (1:08,58) čime su postali prvaci Srbije u ovoj disciplini.

– Beogradski maraton je za mene više od takmičenja. Zajedno smo prebrodili mnoge teške trenutke, sankcije, bombardovanje i time još više očvrsnuli. Vreme mi nije baš išlo naruku, ali drago mi je što sam ponovo trijumfovala pred domaćom publikom. Izuzetno je bilo teško na stazi, pre svega zbog vetra, ali sve u svemu presrećna sam. Ovo mi je odlična priprema za Kup Evrope na 10.000 metara – rekla je Jevtićeva, dok je Živanović dodao da je ostvario cilj.

– Drago mi je što sam opet učestvovao na Beogradskom maratonu i srećan sam zbog publike koja nas je bodrila. Zadovoljan sam trkom, izborio sam se sa stazom i vetrom. Držao sam ritam koji je bio povoljan za rekord staze, ali sam zbog vetra pao u ritmu i žao mi je što nisam oborio rekord za domaće trkače.

Beogradski maraton, koji su ove godine otvorili promoter Kevin Jang (svetski rekorder u disciplini 400 metara prepone) gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i Aleksandar Đorđević, oborio je sve rekorde ove godine. U maratonu su učestvovala 544 trkača, polumaratonu 3.094, a u Trci zadovoljstva (pet kilometara) nastupalo je više od 20.000 ljudi gde je slavio Ljuba Stevanović. Kroz cilj Trke zadovoljstva prošli su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović i gradski sekretar za sport Slavko Gak.

Nikolić: Sledeće godine 5.000 takmičara

– Uslovi koje smo obezbedili doveli su veći broj trkača i to je značajno povećanje broja takmičara u odnosu na prošlu godinu. Sve je proteklo u najboljem redu. Sportisti su dobro usluženi, a čelnici grada i države veoma zadovoljni. Zbog svega toga Beograd bi sledeće godine mogao da ugosti 5.000 takmičara. Promocija maratona, ali i Beograda u svetu je bila uspešna. To je razlog zbog kojeg svaka prestonica ima svoj maraton – izjavio je direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Jang: Uspešan maraton

– Nisam očekivao ovako masovnu trku, s obzirom da je vreme ovih dana bilo vetrovito. Došli su i stari i mladi i to je ono što me naročito oduševilo. Poslednji put kada sam bio u Beogradu, na Kupu evropskih šampiona 1998. godine, bukvalno sam uspeo da vidim samo hotel i aerodrom, a sada sam posetio vaše crkve i istorijske spomenike – izjavio je Kevin Jang, ovogodišnji promoter i olimpijski šampion iz 1992. godine u trci 400 metara prepone.

Đorđević: Ponosan sam

– Divim se maratoncima, smatram da su vrhunski sportisti. Verujte, niko ko nije makar probao da trči trku na pet kilometara ne može ni da zamisli kako je pretrčati 42 kilometra. Ponosan sam što je ovoliko Beograđana izašlo na ulice – izjavio je proslavljeni srpski košarkaš Aleksandar Đorđević koji je bio jedan od promotera ovogodišnje trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari