Kalendarom takmičenja predviđeno je da se 139. derbi večitih rivala Partizaana i Crvene zvezde igra 23. oktobra, ali da li će biti odigran danas niko ne zna.

Naime, Zajednica klubova Jelen Superlige koja organizuje i sprovodi takmičenje je svoj stav prosledila Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

– Tačno je da mi organizujemo i sprovodimo takmičenje, vodimo računa o regularnosti istog, ali ne odlučujemo sami. Poslali smo svoje viđenje situacije MUP i od njihove odluke zavisi da li će se derbi igrati u predviđenom ili nekom drugom terminu – objasnio je generalni sekretar Zajednice JSL Miodrag Janković.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi da niko još nije kontaktirao to ministarstvo u vezi sa (ne)održavanjem ili odlaganjem derbija

– Videćemo da narednih dana pozovemo predstavnike klubova i Fudbalskog saveza Srbije. Možda bismo isuviše dali na značaju nedavnim dešavanjima ukoliko bi odložili derbi – kazao je Dačić.

Ministar je ukazao na to da i klubovi moraju snositi odgovornost za ponašanje navijača i učestvovati o organizaciji derbija jer ga oni i igraju.

– Odnosi između klubova prenose se kroz odnose u fudbalskim organizacijama. Čujem iz medija da se danas održava sastanak Fudbalskog saveza Srbije i moguće je da će sami odlučiti o toj situaciji. Policija i bezbednosne službe su tu da obezbeđuju – rekao je ministar.

Prema rečima Dačića, derbi utakmice uvek imaju specijalno policijsko obezbeđenje što MUP košta 40 do 50 miliona dinara.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će predstojeći fudbalski derbi Crvena Zvezda – Partizan obezbeđivati veliki broj policajaca, jer se takve utakmice tretiraju kao skup visokog rizika.

– U dogovoru sa klubovima i Fudbalskim savezom Srbije biće preduzete sve mere – rekao je Dačić novinarima u Domu Narodne skupštine po završetku konferencije „Borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji“.

– Ukoliko derbi bude odigran kao i do sada, sigurno će biti tretiran kao skup visokog rizika i biće veliki broj policajaca na njemu – rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da je za sada još uvek rano govoriti o utakmici koja je zakazana za subotu, 23. oktobra i da je bitno da se sagledaju sve strane tog događaja.

Prema njegovim rečima, pored saznanja MUP-a za derbi će biti korišćenja i saznanja drugih bezbednosnih službi u Srbiji.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je danas da se FSS i Zajednica Superligaša zalažu da se „večiti“ derbi igra 23. oktobra, kako je ranije planirano kalendarom takmičenja.

– Ako bi posle cele ove situacije odložili derbi ili odlučili da se on igra bez publike, onda bi ceo srpski fudbal, ali i država bila pod sumnjom o kakvom se tu miru i redu radi i da li svi imamo snage da se izborimo sa tim. Imamo snage, država je stabilna i niko nije jači od nje. Vladamo situacijom – rekao je Karadžić novinarima posle sastanka Odbora za hitna pitanja FSS u Beogradu.

Karadžić je dodao da FSS i Zajednica Superligaša očekuju da do ponedeljka i državni organi saopšte stav o bezbednosnom riziku odigravanja „večitog“ derbija.

Predsednik Zajednice Superligaša Branimir Babarogić rekao je da su i Crvena zvezda i Partizan obećali da će učiniti sve da derbi protekne u najboljem mogućem redu.

– Danas su predstavnici Zajednice imali sastanak sa generalnim sekretarima Zvezde i Partizana. Oba kluba su nedvosmisleno za odigravanje utakmice. Obećali su da će učiniti sve kako bi derbi prošao u najboljem mogućem redu. Sigurno će i do derbija biti sastanaka sa organima javnog reda i mira – naveo je Babarogić.

Što se tiče samih klubova, oni tvrde da su spremni da se derbi igra 23. oktobra. U Crvenoj zvezdi, koja je domaćin ovog derbija, uveliko teku pripreme, a među intersantnijim radovima svakako je uklanjanje stolica sa južne tribine. U Zvezdi to objašnjavaju željom ne samo da sačuvaju inventar već i da onemoguće huligane da ih koriste kao „oružje“ u tuči sa policijom (ili međusobnom obračunu).

Ovakva tenzija uoči duela večitih rivala ne pamti se još od 115. derbija koji je prvo zbog divljanja navijača (pretučeni su tada i direktor Partizana Nenad Bjeković i tadašnji trener Ljubiša Tumbaković) prekinut 17 oktobra 2000, a odigran tek posle posredovanja tadašnjeg premijera Srbije Zorana Ðindica 7. marta sledeće godine.







http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova







http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



Tomislav Karadžić, predsednik FSS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari