Duelom domaćina takmičenja i Čilea, u Švedskoj danas počinje 22. prvenstvo Evrope za rukometaše. Za titulu najboljeg tima Starog kontinenta u seniorskoj konkurenciji do 30. januara boriće se 24 reprezentacije svrstane u četiri grupe, a među njima i selekcija Srbije.


Organizator SP ima najviše osvojenih medalja (11), Rumunija ima isti broj zlatnih odličja kao Šveđani (4), ali njihova zlatna vremena su prošla, pa ih malo ko vidi u najužem krugu kandidata za vrhunski rezultat. Branilac titule sa SP u Hrvatskoj 2009, aktuelni evropski i olimpijski prvak Francuska zato i ovog puta najdalje „puca“. Viceprvak sa istog turnira i prošlogodišnjeg EP, Hrvatska, takođe ima štofa za najviši plasman. Tom društvu pripadaju i Poljska, bronzana sa prošlog Mundijala, Danska, Island, Španija, pa i Norveška.

Za naš nacionalni tim bio bi uspeh i da se iz grupe C, u konkurenciji Hrvatske, Danske, Rumunije, Alžira i Australije, probije u drugi krug. Posle decenijskog posta u osvajanju medalja i debakla na EP 2009, odakle su se vratili već posle prve faze, „orlovi“ ne žele ništa da obećavaju, čak ni da predviđaju.

– Teško je pričati o ciljevima. Nije, međutim, u redu ni da se ode na Svetsko prvenstvo bez njih. Po mom mišljenju, sedmo mesto bi nam dobro došlo pred Evropsko prvenstvo u našoj zemlji, sledeće godine – smatra Momir Ilić, levi bek nemačkog Kila i Srbije, od čijeg šuterskog raspoloženja mnogo toga zavisi u napadu naše ekipe.

Za početak, neophodno je profitirati na povoljnom rasporedu, jer će se izabranici selektora Veselina Vukovića na početku za bodove boriti sa slabim Alžirom i još „tanjom“ Australijom.

– Jako je važno da otvorimo prvenstvo kako bi trebalo. Razmišljamo, naravno, o mečevima sa Dancima, Hrvatima i Rumunima, ali znamo da se pre toga mora odraditi posao protiv Alžira i Australije – zna redosled poteza Ivan Nikčević, standardno levo krilo španskog Portland San Antonia i „orlova“.

Debitant u dresu sa državnim grbom, bek španske Antekjere Danimir Ćurković, najviše nade polaže u dobru golgetersku formu pojedinaca, ali se nada da će i igra u odbrani funkcionisati kako je zamišljeno, pogotovo u formacijama 3-2-1 i 6-0, koje na pripremnim mečevima nisu bile tako ubedljive kao 5-1.

– Teško je davati bilo kakve prognoze, iako je činjenica da imamo jaku ekipu. Ukoliko svi damo sve od sebe, a greške svedemo na minimum, možemo da se nadamo lepim rezultatima u Švedskoj. Dobri rezultati nezamislivi su i bez jake odbrane. Verujem da će na Svetskom prvenstvu biti još čvršća i agresivnija nego do sada – zaključuje Ćurković, koji sa saigračima danas odlazi na SP, a sutra igra prvi meč sa Alžirom.

Nagradni fond

Pobednik SP neće se okititi samo zlatnom medaljom nego i dobro opariti. Svetska rukometna federacija namenila je šampionu 200.000 švajcarskih franaka ili skoro polovinu, nikada većeg, nagradnog fonda. Srebrni će zaraditi 150.000, bronzani 75.000, a četvrtoplasirani 50.000 švajcaraca.

Prečica do OI 2012.

Mundijal na severu Evrope ima i kvalifikacioni karakter, jer sedam prvoplasiranih učesnika sa ovog takmičenja direktno ide na Olimpijske igre u Londonu sledeće godine. Srbija je izostala s poslednje dve OI, u Pekingu i Atini.

Srbi deveti favoriti

Ugledni rukometni časopis Handboll planet i posetioci njegovog sajta sastavili su listu potencijalnih kandidata za najviši plasman na ovom SP, na kojoj se Srbija nalazi na solidnom devetom mestu. „Srbija ima vrhunske igrače, ali oni još uvek ne čine jak tim, nemaju dovoljno iskustva i kontinuiteta za ozbiljniji rezultat“, stoji u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari