Nije isključeno da se Španija i Holandija, kao pre četiri godine u Južnoj Africi, i u Brazilu sretnu u finalu prvenstva sveta, ali će prvo odmeravanje snaga imati već na otvaranju takmičenja u B grupi.

Španija – Holandija 21.00

Grad: Salvador. Stadion: Arena Fonte Nova. Kapacitet: 51.708. Sudija: Nikola Ricoli (Italija).

Španija: Kasiljas, Aspilikueta, Pike, Ramos, Alba, Buskets, Ćabi Alonso, Ćavi, Inijesta, Pedro, Dijego Košta.

Holandija: Silesen, De Vrij, Flar, Martins, Janmat, Blind, De Jong, Klasi, Snajder, Roben, Van Persi.

Motiva neće nedostajati ni jednima ni drugima, jer bi „crvena furija“ novom pobedom želela svima da stavi do znanja da su tri uzastopne titule na šampionatima Evrope (2008, 2012) i sveta (2010) blistava prošlost čiji će se odsjaji videti i u „zemlji kafe, sambe i fudbala“. Sa druge strne, Luj van Gal je spreman da u svojoj „labudovoj“ pesmi na klupi Holanđana, uoči odlaska u Mančester junajted, ponudi sve najbolje što njegova domovina ima na travnatom četvorouglu, a samo jedan remi uz devet pobeda u deset kvalifikacionih utakmica za Mundijal dovoljna su „pozivnica“ za oprez aktuelnog prvaka planete.

Španija je godinama unazad prvi favorit za najviši plasman, mada pre početka takmičenja u Brazilu mnogi stručnjaci predviđaju da Visente del Boske neće uspeti sa ovom generacijom da ponovi uspehe iz prethodnih sezona. Nosioci igre u sredini terena „crvene furije“ i dalje su Ćavi i Inijesta, koji bi što pre da zaborave dešavanja iz klupskog fudbala, jer je njihova Barselona ostala“ kratkih“ rukava u sezoni za nama. Pad samopouzdanja je primetan kod članova ponosa i dike Katalonije, a pitanje je koliko će eventualno odsustvo njihove lucidnosti na terenu uspeti da nadomeste fudbaleri madridskih velikana. Real je zvanično najbolji tim u Evropi, ali su njegovu igru „diktirali“ Portugalac Kristijano Ronaldo i Velšanin Geret Bejl, dok je Atletiko posle 18 godina vratio špansku „krunu“ na Visente Kalderon najviše zahvaljujući Brazilcu sa španskim pasošem Dijegu Košti, koji bi mogao da bude otkrovenje šampionata. Ipak, da bi se to dogodilo niz povreda okončan lošim stanjem zadnjem lože morao bi da bude u potpunosti zalečen, jer samo tako njegov ubojiti arsenal u reprezentaciji, koja je osvojila prošli šampionat sveta bez klasičnog napadača, može doći do izražaja.

– Zadovoljan sam kako je ekipa funkcionisala tokom tri nedelje zajedničkog rada. Imamo odlično izbalansiran tim, koji ne može i ne zna da igra defanzivno, a sa Dijegom Koštom u napadu dobili smo na probojnosti. Izdržao je sve napore u poslednjem prijateljskom meču sa Salvadorom, što me dodatno raduje. Važno je da ne izgubimo na otvaranju šampionata, ali ćemo sigurno pokušati da osvojimo sva tri boda. Holanđani imaju brze igrače, koji su opasni ako im se ostavi i najmanje slobodnog prostora – istakao je Del Boske.

Holandija je umnogome promenila izgled i filozofiju igre u odnosu na poslednji susret sa Španijom. Selektor Luj van Gal je pre dve godine načinio radikalan „rez“ i znatno podmladio ekipu, u kojoj su samo sedmorica fudbalera koji su bili deo vicešampionskog tima sa poslednjeg Mundijala. Istina, nosioci igre su ostali isti (Van Persi, Roben, Snajder, De Jong), ali je znatno podmlađena poslednja linija u kojoj prednjače članovi Fejenordove škole fudbala.

– Bili smo razočarani nakon poraza u finalu pre četiri godine, ali i sada sam ponosan na ekipu kako je odigrala taj turnir. Imamo mlad, talentovan i poletan tim, koji ne zna za strah i može sa svima da se nosi, što smo pokazali poslednjih godina. Iskustvo je jako bitno u važnim mečevima kakav će biti ovaj sa Španijom, ali nije presudno. Mnogo je važnije da li je neko dobar fudbaler bez obzira na broj godina, a mi ih imamo dosta. Španija je favorit na papiru, dva tima iz ove zemlje su igrala u finalu Lige šampiona, ali i mi imamo svoje adute – umereni je optimista Arjen Roben.

„Lale“ za izjednačenje

Fudbaleri Španije ostvarili su pet pobeda u deset duela sa Holandijom, koja je upisala trijumf manje, dok je samo jedan susret, prijateljski iz 1987. godine, završen bez pobednika. Četiri utakmice imale su rezultatski značaj, a Holanđani su slavili samo jednom, uz tri pobede Španaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari