Bitka za prvi trofej sezone u Španiji odigraće se večeras u Valensiji kada će se na stadionu Mestalja sastati najveći rivali Primere Barselona i Real Madrid u finalu Kupa kralja (21.30, Sportklub 1). Dva kluba u poslednji El Klasiko u takmičarskoj godini ulaze sa potpuno drugačijim ambicijama, ali nema sumnje da će publika videti vrhunski fudbal.

Izostaće duel, po mnogima, dvojice najboljih fudbalera sveta jer Kristijano Ronaldo neće igrati zbog povrede tetive kolena koju je doživeo pred četvrtfinalni meč Lige šampiona sa Borusijom Dortmund. Takođe, Karlo Ančeloti neće moći da računa ni na beka Marsela, dok će Kataloncima nedostajati štoper Žerar Pike. Za Barselonu su u opticaju samo dva trofeja s obzirom da je eliminisana u četvrtfinalu Lige šampiona, dok Real vodi bitku na sva tri fronta. Takođe, Katalonci su za vikend poraženi na gostovanju Granadi i sada kaskaju četiri boda za liderom Atletikom, dok „kraljevski klub“ od gradskog rivala ima bod manje, ali što je još važnije povoljniji raspored jer „jorgandžije“ u poslednjem kolu gostuju na Nou Kampu.

Zbog svega navedenog Barselona ima imperativ pobede kako bi podigla samopouzdanje posle dva neuspeha u dva takmičenja, odnosno igrači pomogli svom treneru Heraru Tati Martinu da zadrži posao jer mu se klupa ozbiljno drma. To se pre svega odnosi na Lionela Mesija, koji nije bio na zavidnom nivou u dva vezana neuspeha, ali i njegove saigrače koji moraju da shvate da Argentinac nije čovek-klub, već da su kolektiv koji protiv najvećeg rivala ima priliku da se iskupi.

– Nemamo razloga za optimizam zbog poslednja dva rezultata, ali čeka nas finale Kupa kralja i nadam se da će Leo da nam ponovo donese radost. Ne sumnjam u Mesija, razmazio nas je partijama u poslednjih nekoliko godina. Navikli smo da pravi magične poteze, da ni iz čega postigne gol i odluči utakmicu – izjavio je sportski direktor Barselone Andoni Zubizareta.

Termin čovek-klub imaju i u Madridu, s tim da su saigrači Kristijana Ronalda uspevali da slave kada on nije bio u sastavu ili kada je imao loš dan, što će biti u prilici da urade ponovo. Zato optimizam ne jenjava ni ovaj put kako bi prekinuli niz od dva trijumfa Barselone u međusobnim odmeravanjima snaga.

– Finale Kupa je nešto posebno, kao i svako drugo finale. To ne može da se poredi s utakmicama u šampionatu ili Ligi šampiona. Jesmo izgubili od Barselone u šampionatu, ali to nije nikakvo merilo. Daćemo maksimum na terenu i verujem da ćemo pobediti. Bilo je mnogo uspona i padova, ali mislim da smo sada na dobrom putu. Prošli smo u polufinale Lige šampiona, borimo se za titulu prvaka Španije, a pre toga igramo ovo finale Kupa – naglasio je prvotimac Reala Anhel di Maria uz konstataciju da svaki igrač kojeg na teren pošalje Karlo Ančeloti želi da da sve od sebe kako bi pobedili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari