Za jedne heroj, za druge pokretač malog incidenta koji se pretvorio u veliki haos, srpski reprezentativac Stefan Mitrović zapravo nije uradio ništa što velika većina ljudi ne bi učinila na njegovom mestu u finišu prvog poluvremena prekinutog meča najboljih fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije. Ništa što ne bi napravio makar jedan njegov kolega u duelu Izraela i Palestine, SAD i Irana, Severne i Južne Koreje, Jermenije i Azerbejdžana…

Štoper „orlova“ i Frajburga samo je prvi došao do zastave velike Albanije, koja je okačena o bespilotnu letelicu, iz vazduha, na nacionalističkoj osnovi, provocirala masu na stadionu, mirno je skinuo i krenuo da sklanja, kada to već nije probao niko od mnogobrojnih redara, do zuba naoružanih policajaca, bezbednjaka u civilu i predstavnika UEFA. Nije je gazio, pljuvao, cepao, njome brisao kopačke ili na bilo koji drugi vređao rivalske fudbalere, da bi se njih dvojica zaleteli prema njemu, oteli je i kao relikviju poneli prema svojoj klupi, posle čega je došlo do skandaloznog meteža na terenu, atletskoj stazi, tribinama, u svečanoj loži…

– Ta zastava izazvala je prekid. U jednom trenutku sam video da mogu da je dohvatim i to sam i učinio. Kao što se jasno vidi na snimcima, nisam imao nikakvu nameru da je zgazim ili bilo šta slično. Zastava se čak ni u jednom trenutku nije našla u mojim šakama, već sam držao konopac, pokušavajući da dohvatim onaj helikopterčić, ili dron, kako god da se zove. Imao sam nameru da sve to odnesem četvrtom sudiji. Oni su pritrčali da je uzmu i videli ste šta se posle toga događalo – izjavio je dan posle paklene noći na Partizanovom stadionu Mitrović za Mozzart sport, naglašavajući da su on i saigrači samo hteli da sportski dođu do važnih bodova u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2016. godine.

– Bili smo bolji, šteta što do početaka incidenata nismo poveli, a mogli smo. Da je utakmica nastavljena, siguran sam da bismo ih pobedili i radovali se s navijačima. Ovako, ko zna šta će biti – zabrinut je naš defanzivac.

Za ishod meča, pa i dalju sudbinu Srbije u ovim kvalifikacijama strahuju i ostali reprezentativci, koji su posle početne jurnjave i koškanja donekle uspeli da zaštite Albance od napada razularenih huligana i bili s njima sve vreme prekida do konačnog razlaza ispred svlačionica.

Džaka: Borićemo se protiv Srbije

Albanski reprezentativac Talant Džaka objasnio je zašto je oteo spornu zastavu.

– Nisam dao Škijama da je diraju. Nacionalnu zastavu moramo odbraniti. Borićemo se protiv Srbije i učinićemo Albaniju i Kosovo ponosnim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari