Poslednji ovosezonski duel Partizana i Crvene zvezde objašnjava zašto su večiti derbi mečevi drugačiji od ostalih u našem klupskom fudbalu. Domaći crno-beli su već proslavili petu vezanu šampionsku titulu, a gostujući crveno-beli eliminacijom komšija praktično kaparisali utešni trofej u srpskom Kupu, ali ni na jednoj strani Topčiderskog brda ne manjka motiva.

U Humskoj ne žele pobedu da bi njome uvećali trenutnih 12 bodova viška u odnosu na, pola deceniju, najbližu pratilju već da bi se njome revanširali ljutom protivniku za prolećne poraze u drugom takmičenju.

– Ne mogu pre izlaska na teren reći igračima „ovo je najvažnija utakmica sezone za nas“, jer je Partizan odbranom titule ostvario svoj glavni cilj, ali i oni i ja želimo pobedu. To je stvar tradicionalnog rivalstva i prestiža – objašnjava trener „parnog valjka“ Avram Grant, kojem je ovo vrlo verovatno zadnja prilika da popravi učinak stranaca na klupi crno-belih, pošto Izraelac i njegovi prethodnici nisu uspeli ni da bace na kolena večitog rivala ni da mu daju gol.

– Nikada u trenerskoj karijeri nije mi se desilo da tri puta zaredom izgubim od iste ekipe. Mada, oba moja meča sa Crvenom zvezdom bila su čudna. Bili smo dobri i prvi i drugi put, napravili brdo odličnih šansi, ali i teških grešaka i na kraju ostali bez finala. Vreme je da se stvari promene, mada ne mislim na sebe. Važniji su klub i navijači. Želim(o) da se raduju posle ovog derbija – kaže iskusni naslednik mladog i redovnog Zvezdinog „dželata“ Aleksandra Stanojevića.

Kao u ranijim prilikama, Grant je ostao dosledan ličnom principu nerazotkrivanja formacije protiv ekipe Roberta Prosinečkog, koji je u revanšu Kupa omiljenih 4-3-3 preinačio u 4-4-2.

– Neka ostane tajna sa koliko napadača i zadnjih veznih ćemo početi utakmicu. Bitno je da se dobro snalazimo u formacijama i sa jednim i sa dva špica – misli letargični šef struke našeg prvaka, koji je ostao zakopčan i na pitanje o startnoj poziciji sedamnaestogodišnjeg centralnog veznog Nikole Ninkovića, koji je za samo pola sata meča prošlog kola pokazao svu raskoš svog velikog talenta.

– Uvek me pitate o pojedincima. Nikola je veliki talenat, ali kao i Lazar Marković tek treba da se razvija i dokazuje – podseća Grant, koji je ponovo odbio da se poimence izjašnjava o planiranim i(li) željenim pojačanjima u letnjem prelaznom roku i uobičajenoj velikoj rekonstrukciji tima u ovo doba godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari