Kada zakucaš na vrata Lige šampiona, moraš da računaš na to da će tanku liniju razdvajanja između boraca za “ušati trofej” i dobitnika utešne nagrade zvane Liga Evropa biti teže preći nego preskočiti sve do tada srušene prepreke, s kojim god te lovcem na slavu i (minimum) 14.000.000 evra zarade od UEFA spoji žreb, ali utisak je da su Partizanovi fudbaleri u ekipi BATE Borisova dobili protivnika po meri.

Apsolutni vladar beloruskog fudbala, sa 11 nacionalnih titula od raspada SSSR, nadohvat ruke desetom trofeju u nizu, i tri izvučena “binga” u četiri poslednja pokušaja plasmana u LŠ, veliki je favorit protiv crno-belih, čiji su navijači čuvenu “mušemu” u Humskoj gledali 2003. i 2010. Ali možda je za nijansu prijemčiviji od zaobiđenih Bazela, Seltika, APOEL-a i Dinama iz Zagreba. Saigračima čuvenog kapitena Saše Ilića, aktera LŠ u trenerskoj eri Nemca Lotara Mateusa i našeg stručnjaka Aleksandra Stanojevića, protiv srpskih internacionalaca Nemanje Milunovića  i Filipa Mladenovića i njihovog tima, naruku bi teoretski mogao da ide i revanš na Topčiderskom brdu. Niko nikada nije pobedio golom sa tribina, ali ta podrška ume da bude X faktor, kao ove srede kada su “grobari” pogurali “parni valjak” do preokreta i trijumfa protiv Steaue.

 

– BATE Borisov je snažan i iskusan rival, predstavnik ruske škole fudbala, koji je prošle godine igrao grupnu fazu Lige šampiona i sve ukazuje na dva žestoka duela. Naš zadatak i želja je da budemo bolji i prođemo. Dobra okolnost za Partizan je što je naš Vuk Rašović trener Dinama iz Minska, a u ponedeljak je na programu derbi beloruskog prvenstva između te dve ekipe. Imaćemo predstavnika na tom meču, koji će videti BATE na delu – zvuči zadovoljno trener Zoran Milinković, čiji su rezultati s Partizanom za mnoge prilično iznenađenje.

Proletos dovedeni šef Partizanove struke navijao je za komšijski Dinamo i APOEL, “zbog revanša za eliminacije iz prošlosti”, ali je dobio ekipu koja je otprilike u rangu Steaue.

– Kada se pogleda klupski koeficijent, Steaua je odmah iza Bazela, ali Rumuni prošle godine nisu igrali Ligu šampiona, a Belorusi jesu. Zato je teško upoređivati te dve ekipe. Uglavnom, cilj je zabeležiti što bolji rezultat u prvom meču i postići gol na strani, što bi nam možda otvorilo vrata raja.  Međutim, nisam euforičan. Želje ne vrede ako se ne prenesu na teren.

Na putu do plej-ofa BATE Borisov je izbacio irski Dandak (2:1, 0:0) i mađarski Videoton (1:1, 1:0), dok je Partizan bio bolji od gruzijske Dile Gori (1:0, 0:2) i rumunske Steaue (1:1, 4:2), a za jedno mesto u odabranom društvu nadmetaće se 18. i 25. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari