Pobedom u prijateljskom meču s Grčkom završena još jedna sumorna sezona seniorske fudbalske reprezentacije Srbije, s pregršt problema i previše nepoznanica pred 2015. godinu.

Povredama, suspenzijama i prekomandama u A tim „obogaljena“ mlada mlada selekcija zadivila je svet plasmanom na prvenstvo Evrope, preko grbače dvostrukog uzastopnog osvajača titule Španije, omladinci nisu odbranili tron ali su učešćem u polufinalu EP izborili odlazak na, decenijama čekan, Mundijalito, dok su najstariji i po definiciji najbolji igrači opet razočarali.

Od martovskog test duela s Republikom Irskom u Dablinu do pomenutog izleta na Krit, „orlovi“ su izgubili samo dva od (ukupno) devet takmičarskih i kontrolnih mečeva, ali su ih nedavni debakl protiv Danske i (za zelenim stolom) dobijeni pa oduzeti bodovi iz prekinutog oktobarskog susreta sa Albanijom toliko unazadili u borbi za EURO 2016. da, s jednim bodom iz tri kola, imaju pravo da se nadaju samo baražu kvalifikacija za kontinentalni turnir u Francuskoj, na kojem nisu bili još od Belgije i Holandije 2000. godine.

Međutim, više od predzadnjeg mesta u I grupi, iza Danske, Portugala i Albanije, boli i brine (mahom) spora, pasivna i jalova igra naše ekipe, u kojoj se ne zna ko šta radi. Izbor reprezentativaca, odabir startera i zamena takođe, a izjava našeg, van granica Srbije, najcenjenijeg fudbalera u ovom trenutku, Nemanje Matića, da „protiv Danske nije igrao najbolji tim“ dodatno pojačava sumnju u nedozvoljene kombinatorike u svlačionici (i oko nje) „orlova“. Za prst na čelo su i povlačenje Nevena Subotića (bez obrazloženja igrača), Filipa Đorđevića (još nepotvrđeno) i uklanjanje Adema Ljajića (nije odgovarao selektoru), jer su ti kurcšlusi obavijeni velom tajni, a sva trojica su potrebna fudbalskoj Srbiji. Potrebni su joj i motivisani, sportski ratoborni, timski dobro složeni, složni i pametno vođeni igrači.

Samo ne znamo ko će za to biti zadužen. Ljubinko Drulović bio je tek prelazno rešenje na užarenoj klupi, Dik Advokat jedan više pucanj u prazno sa stranim trenerima, a Radovan Ćurčić vršilac dužnosti selektora s određenim „rokom trajanja“ i dobrim šansama da, uz javnu podršku kapitena Branislava Ivanovića i Matića, 25. novembra od friškog potredsednika Fudbalskog saveza Srbije Save Miloševića dobije najbolju selekciju na upravljanje do kraja kvalifikacija.

Neodlazak na treće veliko takmičenje u nizu dodatno bi sunovratilo naš klupski i reprezentativni fudbal, već predugo „patosiranog“ nemaštinom, „ratovima“ raznih mešetara i masovnim „izvozom“ najtalentovanijih klinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari