Vest da bi ruski energetski gigant Gasprom uskoro mogao da kupi fudbalsku sekciju Crvene zvezde odjeknula je srpskom sportskom scenom, uz nadu da bi se na taj način zaustavio ponor našeg najtrofejnijeg kluba.

Za preuzimanje vredno 100 miliona evra navodno se čeka zeleno svetlo koje će biti upaljeno krajem oktobra kada će predsednik Rusije Vladimir Putin izvesno posetiti Beograd tokom obeležavanja 70 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Po 40 miliona bi išlo na ime izmirivanja dugova crveno-belih i državi u sklopu privatizacije, a 20 Gradu Beogradu na ime zemljišta na kojem je Zvezdin kompleks u Ljutice Bogdana. Za očekivati je da bi Gasprom obezbedio velika sredstva i za preporod kluba, ali i komercijalne investicije na Autokomandi.

Da 100 miliona evra predstavlja limit Gasprom ulaganja u klubove kada dotaknu dno, te da je projekat izvodljiv i isplativ ruskom gigantu, videlo se u nekoliko navrata širom Starog kontinenta, a najbolji primeri su Zenit i PAOK. U grčkoj je već viđen scenario po kojem je Gasprom najpre kupio Helenik petroleum, kao većinski paket NIS-a u Srbiji, a onda sponzorisao PAOK, ekvivalent Crvena zvezda. Potom je krajem 2012. za pomenutih 100 miliona evra otkupili većinsko vlasništvo crno-belih iz Soluna.

Još drastičniji primer ulaganja u fudbal je Zenit. Gasprom je 2005. preuzeo kontrolu nad klubom iz Sankt Peterburga, uloženo je takođe 100 miliona evra i ojačan sastav koji je već naredne godine igrao četvrtfinale UEFA kupa pod dirigentskom palicom novog selektora Srbije Dika Advokata. Takmičarske 2008. je osvojen UEFA kup. Od tada dres Zenita nose zvučna fudbalska imena, dok klub konstantno igra na međunarodnoj sceni i uglavnom stiže do osmine finala Lige šampiona. Takođe, Zenit će investicijom Gasproma od naredne godine igrati na novom stadionu kapaciteta 69.000 mesta.

Podsetimo, Gasprom je već generalni sponzor Crvene zvezde od 2010, a aktuelni ugovor ističe 2015. Osim sponzorstva crveno-belih i vlasništva nad Zenitom i PAOK-om, ruski gigant je sponzor i nemačkog Šalkea, londonskog Čelsija, nekoliko hokejaških klubova, a partner je i Lige šampiona kao i Svetskog prvenstva u fudbalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari