Nema osobe u Partizanu koja vam pred sutrašnje gostovanje u Donjecku, ne samo iz kurtoazije, neće reći da je Šahtjor apsolutni favorit u startnih 90 minuta trke za tri prva mesta u H grupi Lige šampiona. Nema, međutim, ni fudbalera ili člana stručnog štaba crno-belih koji se neće namrštiti na pomen kapitulacije u velelepnoj Donbas areni. I golman Vladimir Stojković daje prednost ukrajinskom domaćinu, ali samo do izlaska na teren, gde će srpski prvak pokušati da uhvati na „krivoj nozi“ osvajača poslednjeg Kupa UEFA i jednog od najbogatijih klubova Evrope.

– I ptice na grani znaju za basnoslovno veliki budžet našeg protivnika, dugu istoriju njegovih nastupa u evropskim takmičenjima, pa i Ligi šampiona, strašne pojedince u iskusnoj ekipi, godinama uvežbavan sistem igre, moć, uticaj… Da, Šahtjor je favorit, ne samo u meču s nama već i u borbi za drugi krug. Ali, to ništa ne mora da znači. Ni protiv Anderlehta nam nisu davane velike šanse, pa su momci izbacili Belgijance. Ne postaje se slučajno članom elite. Moramo da verujemo u sebe i držimo do naših kvaliteta. Jedino tako možemo do pobede ili remija, koji bi takođe predstavljao veliki uspeh – kaže doskora neprikosnoveni čuvar mreže naše A reprezentacije, baš zbog bodova u LŠ uzet na jednogodišnju pozajmicu od portugalskog Sportinga.

Gde bi Partizan trebalo da traži svoju šansu u Donjecku?

– Stručni štab će već smisliti način na koji ćemo pokušati da „doskočimo“ domaćinu, pre svega njegovoj brzoj i tehnički doteranoj igri na sredini terena i u napadu. Prava taktika je pola uspeha, ali džaba dobra percepcija protivnika, ako mu se ne pristupi na pravi način. Ne smemo se nikoga uplašiti, pa ni Šahtjora. Naravno, ni zaleteti se u želji za nadigravanjem sa, na papiru, jačima od sebe. Potrebno je naći pravu meru između skromnih izjava i velikih ambicija, emocija i razuma. Ovo su mečevi u kojima zaista možemo više da dobijemo nego da izgubimo. Verujte mi, teže je igrati s Radom nego protiv Ukrajinaca. U prvom slučaju smo morali do pobede, i to s umornih i nekoliko novih igrača, dok u Donjecku nećemo imati taj pritisak. Oni su, pretpostavljam, već upisali tri boda protiv Partizana.

Videli ste prošlogodišnju nemoć crno-belih u Donbas areni? Ima li mesta strepnji od istog scenarija?

– Sada je druga priča. Ovo je novi tim, s drugačijim navikama, razmišljanjima i kvalitetima. Ni trener nije isti. Verujem da će zato i ishod biti drugačiji od tih 4:1 za njih. Šahtjor nije nedodirljiv. I njihova igra ima slabe tačke. Uverio sam se dok sam bio u Sportingu. Dva puta smo ih dobili, jednom kod kuće, drugi put na strani. Zato ih možda drugačije posmatram od ostalih. Ponavljam, moramo ući u utakmicu iskreno ubeđeni da možemo ostvariti to što želimo.

Uvek su vas najviše „ložile“ velike utakmice kao što je ova. Spremni ste za Šahtjorove golgetere?

– Nisam imao naročitog posla u dva prvenstvena meča koliko sam imao od dolaska u Partizan, ali na oba sam „vežbao“ koncentraciju, tako bitnu stavku u golmanskom poslu. Nadam se da će mi se isplatiti i žestok rad na treninzima. I saigrači raditi za mene. Pre svega zadnja linija. Miljković i Savić su talentovani momci, ali bez iskustva u Evropi, pa ih moramo osloboditi tenzije i imperativa. Isto važi i za Lazevskog i Kizita. Stanković je u Briselu pokazao da ima petlju, dok je o Krstajićevim štoperskim i liderskim kvalitetima suvišno govoriti. Svi se nadamo da će biti s nama sutra uveče. Onda ćemo on i ja najviše povući u odbrani – zaključio je Stojković, pred današnji odlazak u grad rudara.

Đilas primio šampione

Igrači, treneri i deo uprave Partizana bili su juče specijalni gosti gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. Prvi čovek srpske prestonice čestitao im je na istorijski vrednom plasmanu u Ligu šampiona, zahvalio na promociji našeg sporta, poželeo uspeh u elitnom takmičenju i najavio podršku na tom putu.

Moreira ispod „crte“

Almami da Silva Moreira revanš meč sa Anderlehtom i ulazak u Ligu šampiona gledao je sa tribina briselskog stadiona, a prvu utakmicu grupne faze istog takmičenja posmatraće na televizoru. Iako je iskusni organizator igre, prema rečima trenera Stanojevića, u međuvremenu malo popravio odnos prema radu i jednom nastupio u ligi B timova, stručni štab smatra da još nije pravi, odnosno potpuno spreman, pa će ostati u Beogradu.

I „maskirani“ Krstajić u Donjecku

Mladen Krstajić je isterao svoje. Mada su lekari sa VMA i trener Stanojević u nedelju bili izričito protiv njegovog puta u Donjeck, zbog bolova, opasnosti od štetnog dejstva avionske kompresije na sveže operisan nos i mogućih komplikacija povrede tokom meča, požrtvovani kapiten ubedio ih je da može u Ukrajinu i odmah posle jutarnje bolničke vizite zapucao u Gelzenkirhen, po specijalnu zaštitnu masku. Kasno popodne vratio se u Beograd i odmah priključio ekipi, koju će po svoj prilici predvoditi i u sutrašnjem meču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari