Dan posle senzacionalnog hapšenja 14 visokih funkcionera Svetske fudbalske federacije osumnjičenih za višedecenijsko uzimanje mita u ukupnom iznosu od (oko) 150 miliona dolara, među kojima su i dva potpredsednika FIFA, oglasio se njen predsednik Sep Blater.

„Ovo je teško vreme za fudbal, navijače i FIFA. Razumemo razočaranje koje su mnogi izrazili. Znam da će ovi događaji uticati na način na koji nas mnogi vide – ovako je počeo jučerašnje lično saopštenje prvi čovek fudbalske organizacije, dan pre ranije zakazanog Kongresa na kojem bi trebalo da bude izabran novi kormilar FIFA, između njega i Jordanca Princa Ali bin Al Huseina.

Mada su protivnici (pre)duge vladavine vremešnog Švajcarca svako malo Blateru prebacivali učešće, pa čak i organizaciju pojedinih korupcionaških skandala, a čuveni fudbalski penzioner Luis Figo nedavno odustajanje od svoje predsedničke kandidature objasnio „korupcijom u FIFA“, uz sumnju da „zbog vladavine diktature u FIFA glasanje neće biti normalno“, Blater je dao podršku sinhronizovanoj akciji švajcarske i američke policije i sudstva u tom slučaju.

„Koliko god da su nesrećni ovi događaji, mi pozdravljamo istragu i verujemo da će pomoći ranije pokrenutim merama FIFA da iskoreni koren svega lošeg u fudbalu. Koliko god da su pojedini frustrirani tempom promena, moram da istaknem da ćemo akcije koje smo počeli nastaviti. Da budem jasan, takvom ponašanju nema mesta u fudbalu i mi ćemo se postarati da oni koji to pokušavaju da rade budu van igre“, poručio je neprikosnoveni gazda FIFA.

Dan pre, s prvim vestima o stavljanju u pritvor svojih zvaničnika, u Cirihu i na još nekoliko lokacija, FIFA je suspendovala 11 zvaničnika, odstranivši ih iz svih fudbalskih aktivnosti, dok traje istraga o primanju mita.

„Nezavisni Etički komitet, koji je usred svojih postupaka u vezi sa dodelom domaćinstava Mundijala 2018. i 2022, preduzeo je brzu akciju i kaznio one pojedince koje su imenovale vlasti kao korumpirane. Ovi koraci su slični onima koje je FIFA preduzimala prethodnih godina, kada je isključila svakog člana koji je prekršio etički kod. Nastavićemo saradnju sa vlastima i raditi energično kako bi iskorenili sve loše iz FIFA, kako bi vratili poverenje i osigurali da fudbal bude oslobođen pogrešnog“, zaključio je Blater, čija pozicija nije nikada bila ugroženija s obzirom na to da su neka od uhapšenih lica njegovi najbliži saradnici.

Očekivano, Blater nije se nijednim slovom osvrnuo na reakciju brojne opozicije iz Evropske fudbalske federacije, koja je poslednje događaje iskoristila za ponovni zahtev za „restart celog sistema i sprovođenje stvarnih reformi“ na višoj instanci, uz, čini se, opravdanu opasku da će se predstojeći „Kongres i izbori pretvoriti u farsu“, a trenutni način funkcionisanja FIFA jednog dana „ubiti fudbal“. Shodno tome iz Niona je stigla ideja o šestomesečnom pomeranju predsedničkih izbora.

Zanimljivo je i to da se nijedna od strana ovog puta nije – barem ne poimence – bavila slučajem Svetskog prvenstva 2018. godine, to jest zahtevima državnika najvećih evropskih zemalja da se zbog učešća i uloge Rusije u građanskom ratu u Ukrajini toj zemlji oduzme organizacija sledećeg Mundijala. Takođe, ni u UEFA ni u FIFA saopštenju nije pomenuto ni SP u Kataru 2022, čiji je zimski tajming presedan takve vrste, iako je proces dodeljivanja oba ova šampionata pod lupom istražnih organa s obe strane Atlantika.

 

Putin: Amerika ruši Blatera

Vlastima u Moskvi nije se dopalo to što je Švajcarska, na zahtev Sjedinjenih Američkih Država, obavila hapšenja van SAD, definišući taj događaj kao „još jedan slučaj nelegalne ekstrateritorijalne primene američkog zakona“, a tim povodom oglasio se i predsednik najveće zemlje na svetu Vladimir Putin.

– Ovo je, bez sumnje, pokušaj da se spreči reizbor gospodina Sepa Blatera za predsednika FIFA, što je grubo kršenje principa funkcionisanja međunarodnih organizacija – tvrdi on.

Prvi čovek Rusije ima stav i o sumnjama u regularnost dodele organizacije SP 2018. njegovoj zemlji.

– Znamo da je Blater pod velikim pritiskom da zabrani održavanje Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. On smatra da sport i politika moraju biti odvojeni – jasan je Putin.

 

Maradona: Dosta je laganja

Argentinac Dijego Armando Maradona dugo je ukazivao na silne anomalije i kontroverze u radu FIFA, pa priznaje da uživa u sadašnjem trenutku. – Nazivali su me ludim kada sam sve ovo pričao, ali srećom istina je izašla na videlo. Ljudi koji vode FIFA mrze fudbal i transparentnost. Dosta je bilo sumnjivih dogovora, dosta je bilo laganja. Amerikanci i FBI su uradili sjajan posao. Deset godina jure Blatera, koji će sada morati da objasni neke stvari – tvrdi jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari