Nakon žreba polufinala Lige šampiona fudbalski stručnjaci najavljivali su El Klasiko u borbi za najprestižniji trofej (25. maj, Vembli), s tim da su se Bajernu davale minimalne šanse da iznenadi Barselonu. Usledili su prvi mečevi i Katalonci su stvarno bili iznenađeni debaklom u Minhenu (4:0), a kada je dan kasnije i Real deklasiran u Dortmundu (4:1) „ploča“ je s razlogom promenjena i svi pričaju o krahu španskog fudbala i velikom nemačkom finalu.


Samo jedno se desilo da neko nadoknadi zaostatak od 4:1, kada je u sezoni 2003/2004. Deportivo u Milanu poražen tim rezultatom, a onda u La Korunji ponizio „rosonere“ sa 4:0. Malo je verovatno da se mogu ponoviti rezultati iz prvih mečeva, pa je do finala na Vembliju ostalo 90 minuta igre, gde bi, ukoliko se ne dogode još veća iznenađenja, publika trebalo da vidi četvrtu borbu za trofej timova iz iste zemlje i to četvrte različite zemlje s obzirom da su snage ranije odmeravali Španci, Italijani i Englezi.

Uprkos lošim prognozama „kraljevski klub“ i Žoze Murinjo veruju u čudo koje bi Portugalcu donelo novo finale i borbu za trofej sa trećim različitim klubom. U Madridu veruju da Borusija može pretrpeti novi kiks kao pre dve i po godine kada ih je u gostima Marsej savladao sa 3:0, što bi bio rezultat koji Real vodi u 13. finale najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Međutim, „milioneri“ su sada mnogo iskusniji klub, osvojili su Bundesligu i retko napuštaju gostujući teren pognute glave, a čak kada se i to desi bude samo sa golom razlike. Murinja plaši i činjenica da je prošle godine takođe eliminisan od nemačkog predstavnika u polufinalu, Bajerna. Ono što je Portugalcu za podstrek je povratak u sastav Anhela di Marije, ali i prve zvezde tima Kristijana Ronalda koji je trenirao i pretpostavlja se da će igrati ozbiljnu ulogu a ne samo popunjavati broj kao vidno povređeni Mesi u Minhenu. Poslednjih nekoliko mečeva govore da će „specijalni“ poverenje u špicu ukazati Iguainu a ne Benzemi, ali nije isključeno da u želji za sustizanjem rezultata izvede i ofanzivnu postavku s obojicom na terenu.

– Ronaldo nam je potrebniji više nego ikad jer samo sa njim u punoj formi možemo da se nadamo čudu. On je veliki profesionalac i uvek se trudi da da svoj maksimum bez obzira na rezultat. Verujemo da ćemo odigrati jako kao tim i da ćemo pokušati da nadoknadimo veliki zaostatak i prođemo u finale – ističe veznjak Reala Sami Kedira.

S druge strane, Jirgen Klop će imati skoro identičnu postavku kao u Dortmundu, s tim da se očekuje povratak Blažikovskog u startnih 11. „Milioneri“ su poraženi na istoj stepenici u Madridu pre tačno 15 godina, kada je Real potom osvojio trofej, ali tada nisu imali Levandovskogk, koji je u Nemačkoj postao prvi igrač koji je Realu dao het-trik u Ligi šampiona.

Veliko uzbuđenje očekuje se i u sredu na Nou kampu gde će Barselona pokušati da napravi još veće čudo protiv tima koji je u Minhenu demonstrirao igru pored koje su čuvene kombinacije Ćavija, Mesija i drugova bile nemoćne. Doduše, Katalonci su ove sezone na svom terenu već jednom postigli četiri gola u Ligi šampiona, Milanu u revanšu osmine finala, ali pitanje je da li će to biti moguće u po mnogima finalu pre finala. Barseloni u prilog ide podatak da su savladali nemačkog predstavnika u deset uzastopnih mečeva na Nou kampu, ali ovaj put to ne bi morala da bude obična pobeda već senzacija sa najmanje četiri gola u mreži Nojera, što mu se skoro nije desilo. Međutim, rezultat 4:0 u korist domaćina bio je na semaforu kada je Bajern poslednji put gostova Barseloni, u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona u sezoni 2008/2009. Puno toga će, kao i uvek, zavisiti od spreme Lionela Mesija koji nije bio u top formi u prvom meču, pa ostaje da se vidi da li će defanziva Nemaca i sada imati lek za njega. Iako nije bio strelac na Alijanc areni Mesi je i dalje najveća pretnja po gol rivala, a čak 12 golova je postizao nemačkim timovima.

Bavarci u srce Katalonije dolaze s namerom da se domognu trećeg finala lige šampiona u poslednje četiri godine, ali i prvog trofeja još od 2001. kada su savladali Valensiju. Jup Hajnkes će na raspolaganju imati sve igrače, ali njih šestorica moraju da se paze javne opomene ukoliko žele da ne propuste finale. Od parnih kartona strahuju Lam, Švajnštajger, Dante, Martinez, Gomez i Luiz Gustavo. Međutim, Nemac najavljuje najjači sastav bez kalkulacija u nameri da još jednom savlada Barselonu.

– Izvešću najbolji mogući sastav u ovom trenutku, a oni što im preti suspenzija neka budu disciplinovani. To znači da ne prave nepotrebne prekršaje za karton i da ne nasedaju na provokacije. I sve će biti u redu – najavio je Hajnkes.

Koreografija „ponos Barselone“

Navijači Barselone bili su uz svoje ljubimce na svim slavljima, ali i kad je bilo teško, pa će meč sa Bajernom bili prilika da se još jednom dokažu. Prema najavama, na stadionu će više od 90.000 navijača napraviti spektakularnu koreografiju u bojama kluba i Katalonije, sa natpisom „ponos, Barselona, ponos“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari