Tri srpska kluba ušla su u kvalifikacije za Ligu Evrope ali je izgledno da se samo Jagodina može nadati prolazu u treće kolo nakon večerašnjih revanš susreta druge runde. „Ćurani“ su se za veru u prolaz izborili remijem bez golova na gostovanju znatno iskusnijem Klužu pre sedam dana, ali će na svom terenu morati da pobede rumunskog predstavnika ukoliko žele da njihovi navijači, nakon večerašnjih, gledaju najmanje još 90 minuta evropskog fudbala.


Da su za tako nešto spremni uveren je skoro svaki navijač u Jagodini, ali i stručni štab i igrači. Argumente za optimizam svi traže u činjenici da su „ćurani“ bili agresivni i konkretni u Rumuniji, da su imali svoje šanse, odnosno da ukoliko budu imali malo bolju realizaciju mogu otići u narednu fazu. Toga je svestan i trener Mladen Dodić, uz konstataciju da im se ne smeju ponoviti greške od prošle godine kada su napali takođe iskusniji Rubin i neslavno završili meč pred svojim navijačima (2:3).

– Naše su ambicije nepromenjene u odnosu na pred prvi meč. Svesni smo da je Kluž iskusnija ekipa, sa više međunarodnih utakmica u nogama, ali mislim da ih možemo pobediti jer samo tako idemo dalje. Ali ne smemo da sagorimo u želji da pobedimo. Zato sam uveren da smo izvukli pouke iz prošlogodišnjeg meča sa Rubinom, ali i iz prvog susreta u Rumuniji. Naše prednosti su timski duh i borbenost, kao i činjenica da igramo pred svojim navijačima. Zato bih pozvao Jagodince da dođu na stadion i pomognu nam da pobedimo, jer samo tako možemo dalje. Moramo biti skoncentrisani tokom cele utakmice, da pravimo što manje grešaka i da rivalu ne ostavljamo prostor za ozbiljne akcije. Posebno moramo biti oprezni tokom prekida jer su se oni ispostavili kao veliko oružje Kluža, a iz jednog su nam pogodili i okvir gola – ističe Dodić.

Prema njegovim rečima, Kluž ume da bude veoma opasan i iz kontranapada, pa im zato ne smeju ostavljati prostora da se rastrče. Zato će jedini recept biti umereno napadanje, bez srljanja, jer i minimalna pobeda vodi u treće kolo kvalifikacija Lige Evrope. Zato će „ćurani“ najpre morati da se okrenu čuvanju svog gola uz nadu da će uspeti da stvore nekoliko izglednih šansi kao u prvom meču, ali da ovaj put budu konkretniji. Zato je u međuvremenu odigran i prijateljski meč sa Slogom iz Petrovca na Plavi kako bi se dodatno uigrale neke kombinacije.

S druge strane, novosadska Vojvodina i Čukarički pred sobom imaju nemoguću misiju da nadoknade poraze od po 4:0 i senzacijama prođu slovački Trenčin i austrijski Gredig. To se pre svega odnosi na klub sa Banovog brda koji je deklasiran na svom terenu, što doduše ne mora biti pravi odnos snaga s obzirom da su crno-beli igrali sa desetoricom duže od sat vremena. Pritom ni jednima ni drugima na ruku nisu išli vremenski uslovi, ali i pored toga nerealno je očekivati da Čukarički zaigra toliko bolje, a Austrijanci podbace pa da naš klub prođe dalje. Slično je i sa „lalama“ koje su već gubile sa 3:0 kada su desetkovane i do kraja primile još jedan gol. U tom meču do izražaja je došla razlika u kvalitetu naše i slovačke lige jer se ne može govoriti o iskustvu Trenčina. Zato Vojvodini verovatno preostaje da u današnjih 90 minuta dodatno proveri snage uoči početka nove sezone.

Pune tribine kao motiv

Ulaznice za večerašnji meč u Jagodini (20.30) od juče se mogu kupiti samo uz lični dokument s fotografijom jer jedna osoba može da kupi najviše četiri karte. Sever i Jug koštaju 200 dinara, cena za istočnu tribinu je 300, a za zapadnu 400 dinara. Pritom, studenti iz Jagodine, ili akademci iz ovog grada na drugim univerzitetima širom Srbije, imaju priliku da besplatno bodre svoje igrače, pa je za očekivati da će ispunjene tribine dati dodatni motiv izabranicima Mladena Dodića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari