Uvertira od trinaest datih bez ijednog primljenog gola na četiri zvanične ovosezonske utakmice ubediće i mrzovoljne navijače Partizana da u sredu pogledaju prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Steaua će u Bukureštu pred praznim tribinama ugostiti crno-bele; bez onog starog sjaja evropskog šampiona, ali sa određenim naznakama da su obrisi vrhunskog kluba i dalje u prestonici Rumunije, iako grb više ne stanuje na istoj adresi.

Steaua od starta sezone nikoga nije ubedila da joj krajnje mogućnosti dosežu do grupne faze Lige šampiona; bez učešća u njoj egzistencija kluba biće zapečaćena izvesnim bankrotom.

Ako im život zavisi od dvomeča sa Partizanom, u ovom trenutku, onda se može očekivati da će rumunski šampion imati, u odnosu na dvomeč sa slovačkim Trenčinom, samo jedno – napadačko lice. Ni učinak u rumunskoj Ligi 1 ne može odagnati sumnju u kvalitet Steaue – samo jedna pobeda iz tri susreta ilustruje poroznost odbrane koja je tokom ove godine pretrpela brojne promene zbog radikalnog smanjenja budžeta za plate igračima. Trenčin je to umeo da kazni u revanšu, da čak tri puta pogodi u „praznom“ Bukureštu, ali nije imao znanja i snage da spreči domaćina da minimalnim porazom sačuva prednost iz prvog susreta u Bratislavi (2.0).

Da nešto ne funkcioniše u poslednjoj liniji rumunskog šampiona može se uočiti i po tome što trener Mirel Radoi konstantno rotira štopere: Varelu, Krapa, Tamaša i Tosku. Gabi Tamaš je odstranjen iz tima zbog nediscipline, a klub pokušava da dovede iskusnog štopera Jonuta Radua iz italijanskog Barija, koji i ukoliko se vrati u klub posle pet godina neće igrati u prvom susretu sa crno-belima. Golgeterski raspoloženi, napadači Partizana trebalo bi to da iskoriste i da već u Bukureštu protisnu poslednju liniju rivala. Vezni red Rumuna je izuzetno iskusan, pojedinci su poput Adriana Pope tri sezone u klubu; Steaua je u bliskoj prošlosti igrala tri puta u grupnoj fazi Lige šampiona tako da zna kako se igraju mečevi „visokog rizika“.

Holanđanin na centru

Kevin Blom, četrdesetjednogodišnji Holanđanin, sudiće u Bukureštu meč između Steaue i Partizana. On je pre osam godina bio proglašen za najboljeg sudije svoje zemlje, ali kasnije nije previše napredovao. Nikada do sada nije sudio Partizanu, dok je u dva navrata delio pravdu na mečevima Steaue.

Pojačanje iz sopstvenih redova

Mladi Saša Lukić potpisao je četvorogodišnji profesionalni ugovor sa Partizanom. Veznjak koji će u avgustu napuniti 19 godina kalio se od 2013. u Teleoptiku, više puta bio je na pripremama sa prvim timom ali je tek od ovog leta odlukom trenera Zorana Milinkovića dobio šansu da se iskaže. Lukić je iz Šapca došao u Partizan 2009.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari