Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, koga mnogi smatraju za glavnog čoveka našeg najtrofejnijeg fudbalskog kluba, u razgovoru za Danas podsetio je da se odavno zalagao za privatizaciju. Dok je bio na čelu Fudbalskog saveza Srbije, ali i Zajednice supeligaša, tražio je da se obavezno sprovede privatizacija u fudbalu i da se zna ko je titular, odnosno vlasnik klubova.

Posebno naglašava da za skoro dve decenije, koliko je vodio OFK Beograd, kub sa Karaburme, nikada nije dobio ni dinara od države ili lokalne samouprave, nego da su sami obezbeđivali sva sredstva, pa su tako u Omladinski stadion, čiji je vlasnik Republika Srbija, uložili 1,7 miliona evra.

– Dok sam bio na čelu Zajednice, Ministarstvu omladine i sporta smo dostavili predlog nacrta zakona o privatizaciji, a i sada u Crvenoj zvezdi insistiramo na svojinskoj transformaciji. Ali, da bi se to dogodilo, prvo mora da se promeni zakon, ili da se donesu odredbe koje bi regulisale pitanje privatizacije. U OFK Beogradu bio sam ljubomoran na druge klubove, jer su bili na državnim jaslama. Zato smo i na nedavnoj Zvezdinoj skupštini u četiri osnovne tačke posebno apostrofirali izmene zakona i privatizaciju. Razradili smo transformaciju po tzv. nemačkom modelu, po kome je recimo profesionalni pogon Bajerna iz Minhena akcionarsko društvo i zna se ko su vlasnici. Oni imaju 200.000 članova, a da bismo išli tim putem moramo da povratimo izgubljeno poverenje zvezdaške javnosti. Poverenje se godinama i decenijama stiče, ali se u trenutku ruši.

Da li ukupni dug od čak 52 miliona evra, iako imate i potraživanja od 2,7, predstavlja gotovo nepremostivu prepreku?

– Zvezda je finansijski razvaljena u poslednjih deset godina. Zato Zvezdan Terzić sam ne može ništa da uradi. Bez upliva privatnog kapitala biće teško bilo šta da uradimo. Moramo da se ponašamo tržišno i da onaj ko daje pare i odlučuje. Dakle, neophodan nam je strateški partner, strane investicije i transformacija u akcionarsko društvo. Gasprom je generalni sponzor i Rusi su zadovoljni kontrolnom ulogom u Veću saveta kluba. I zemljište veće od 16 hektara, čiji smo korisnici, želimo da stavimo u komercijalne svrhe. Međutim, bez svežeg kapitala nemoguće je ići napred. Kao profesionalac, suočen sa nametnutim prevelikim očekivanjima, moram da se okružim jakim i veoma uglednim ljudima, a tu prvenstveno mislim na finansijskog, poslovnog i sportskog direktora, kao i šefa skauta. Naša misija je da spašavamo Zvezdu, jer se nalazi pred gašenjem.

Kako za svega tri meseca obezbediti skoro 12 miliona evra, neophodnih za dobijanje evropske licence?

– Iako je Crvene zvezda devastirana, imamo ideju kako to da uradimo. Situacija je izuzetno teška. Imamo detaljan plan i verujemo da je ostvarljiv, ali ako ne bude sve išlo kako želimo, onda ćemo biti prinuđeni da aktiviramo rezervni plan. Želimo da godišnji budžet prepolovimo i smanjimo na šest miliona evra, iako to neminovno dovodi do pada kvaliteta. Broj zaposlenih smo smanjili na 120, a oni koji rade u dve naše ćerke firme u oblasti marketinga samofinansiraju se.

Da li će oslanjanje na talentovane igrače iz Omladinske škole biti prioritet i u nastavku sezone?

– Moja je ideja da imamo balans između iskusnih i mladih igrača, koje ćemo morati da prodajemo u junu, kada dostignu željenu tržišnu vrednost, jer moramo da vraćamo dugove. Verujem da za petoricu naših najtalentovanijih fudbalera možemo za šest meseci dobro da zaradimo, a da bar 20 odsto od tih sredstava potom reinvestiramo u našu školu, pa da za nekoliko godina, sa nekim novim Zvezdinim klincima, igramo u Ligi šampiona.

Sve više bivših asova Zvezde je angažovano u klupskim strukturama, ali sve su češće i zamerke da ste više okrenuti prošlosti nego kako da prebrodite najteži period u istoriji kluba.

– Zvezda ne počinje od mene I normalno je da aktivni deo kluba budu svi oni koji su stvarali bogatu istoriju. S druge strane, oslanjamo se samo na stručnjake koji mogu da pomognu. Bilo je mnogo velikih igrača, a ne samo pet Zvezdinih “zvezda”. Mnoge od njih, uz jasno utvrđene kriterijume, želimo da imenujemo ambasadorima Zvezde, da na najbolji način promovišu Zvezdine vrednosti kao najvećeg sportskog brenda koji imamo. Uvek me fascinira odnos madridskog Reala prema bivšim velikanima, što su pokazali i slanjem delegacija na sahrane Miljana Miljanića i Vujadina Boškova. Ne smeju lični interesu nikada da budu veći od Zvezdinih, i da legende kluba govore loše jedni o drugima.

Biblioteka u klupskom hotelu

Klupski hotel na Marakani će ubuduće biti isključivo namenjen potrebama prvog tima, dok će mlađe kategoriji imati na raspolaganju prostorije kod naših pomoćnih terena iza južne tribune. Kao što sam i obećao, u idućoj godini ćemo otvoriti i biblioteku, koja će biti smeštena u našem hotelu. Zvezdin muzej svakodnevno posećuju mnogobrojni turisti iz inostranstva i cele Srbije, a kao veliki ljubitelj klasične svetske književnosti, smatram da ćemo sa bibliotekom obogatiti kulturni sadržaj u klubu.

Poslednji trzaji Tomislava Karadžića

– Pre tri meseca Crvena zvezda je dala rok predsedniku FS Srbije Tomislavu Karadžiću da podnese ostavku, a kada to nije učinio, kao što smo i najavili, krenuli smo u akciju. Karadžić mora da ode zato što je neuspešan i zbog katostrofalne situacije u srpskom fudbalu. Kriju se iza pune kase, a skrivaju da imaju, kao i svi drugi savezi, garantovana sredstava od FIFA i UEFA, kao i TV prava. Bilo bi i mnogo bolje da smo učestvovali na prethodna dva velika takmičenja, ali nažalost nije nas bilo na Mundijalu u Brazilu i na EP u Ukrajini i Poljskoj. Do promena je već došlo u FS Vojvodine i Beograda, a novi čelnici Dragan Simović i Slaviša Kokeza su deo nezadovoljnih fudbalskih poslenika koji traže odlazak Karadžića. Ovo što radi, nakon što njegov kandidat nije prošao u Zajednici je ružno i to su njegovi poslednji trzaji. Ko je on da ne poštuju demokratske odluke 16 superligaša i da se stavlja iznad svih klubova. Nisu drugi zvali političare nego baš Karadžić. Ne nedavnoj svečanosti FSS, srdačno sam se pozdravio s njim. Iako smo na suprotnim stranama, ipak smo civilizovani ljudi – smatra Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari