Ako je ijedan dvomeč osmine finala Lige šampiona imao jasnu podelu na favorita i tim s daleko manjim šansama za slavlje, onda je to bilo u slučaju para Arsenal – Monako. Navijači engleskog kluba, simpatizeri tima sa francuske rivijere i nepristrasni fudbalski prognostičari uglas su u prvi plan stavljali zvezde „tobdžija“ iz Londona, ali ubedljivih 3:1 potcenjenih „kneževića“ na protivnikovom Emirejtsu podsetili su nas na opijajuću nepredvidljivost fudbalske igre, a do nogu potučenog i posramljenog domaćina gurnuli na ivicu provalije, u koju je propadao u istoj fazi elitnog takmičenja u tri poslednje sezone.

Smešio se brk legendarnom Arsenalovom treneru Arsenu Vengeru kada je na žrebu izbegao moćniji Real, Čelsi, Barselonu, Bajern… Radovala ga je i lična tradicija u susretima sa engleskim rivalima, pošto ih je posle 180 minuta sve dobijao, bez ijednog poraza na tlu rodne Francuske. Čak i kada je džentlmenski upozoravao na veliki potencijal kluba u kojem je stasao kao stručnjak, popularni Profesor verovao je da je kucnuo čas za povratak u Top osam elitnog takmičenja. Međutim, realnost ga je surovo demantovala.

–  Očigledno je da je sve moguće kada niste naooštreni kako treba, ali se nadam da se moji igrači neće predati. Sve zavisi od nastupa i požrtvovanja. Male su nam šanse za prolaz, ali dokle god one postoje, moramo se boriti. Monako je pokazao što može, mi još nismo – bodri sebe i ljude oko sebe ovaj izuzetni poznavalac fudbala, u isto vreme poštovan zbog velikih igrača koji su izašli iz njegove „fabrike talenata“i prozivan zbog premalog broja trofeja osvojenih u njegovoj 19 godina dugoj odiseji u Arsenalu.

Preksinoćni debakl tehnički lepe, ali često premekane igre „tobdžija“ došao je kao kec na desetku Vengerovim dežurnim kritičarima za listanje debele knjige teških kikseva Arsenala s njim na klupi. Poput 0:5 od Čelsija u Liga kup 1998 (jedan od najvećih poraza na Emirejtsu), 6:1 i 8:2 Mančester junajteda u Premijer ligi 2001. i 2011, Totenhemovog gaženja u revanšu Liga kupa 2008. (5:1), slavlja niželigaškog Blekburna u FA kupu 2013 (1:0), „otimanja“ pred nosom pehara u LA kupu od Birmingema (1:2) 2011, Milanovih „šamara“ u osmini finala LŠ pre tri proleća (4:0), prošlogodišnje Čelsijeve prvenstvene kanonade (6:0) ili 5:1 mrskog Liverpula u istom izdanju PRL.

Ni istorija borbe za titulu klupskog šampiona Evrope ne ide naruku Vengeru, jer ne beleži slučaj prolaska neke ekipe u sledeću rundu posle poraza od dva gola razlike na svom terenu, još od takvog uspeha Ajaksa 1969. godine. Naravno, tradicije postoje da bi se rušile, a Arsenal ima pravo da se makar nada tome.

            

Vasiljev: A slutili su nam propast

Letošnja prodaja Hamesa Rodriga Realu, pozajmica Radamela Falkaa Mančester junajtedu, samo četiri data gola u grupnoj fazi LŠ i svega 26 data pogotka u 25 kola francuskog prvenstva etiketirali su Monako kao autsajdera u nokaut fazi.

– Odgovorili smo svima koji nisu verovali u naš projekat. Posebno medijima, koji su na početku sezone tvrdili da smo osuđeni na propast. Veoma sam ponosan na igrače i ceo stručni štab – presrećan je potpredsednik kluba Vadim Vasiljev.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari