Vaterpolo reprezentacija Srbije nije navikla da joj od jednog meča zavisi plasman u nokaut fazu, pošto je kroz istoriju najčešće mnogo pre poslednje utakmice u grupi bila siguran učesnik završnih borbi.

Međutim, poraz od domaćina Mađarske na Evropskom prvenstvu u Budimpešti i remi sa Hrvatskom doveo je izabranike Dejana Savića u situaciji da ih neuspeh u duelu sa Španijom (16.00, RTS) može izbaciti iz borbe za medalju. Svaka pobeda, ali i nerešen ishod zbog bolje gol-razlike, značiće da će „delfini“ igrati u četvrtfinalu, a da li će do te runde sa druge ili treće pozicije na tabeli B grupe zavisi i od rezultata susreta između vodeće Mađarske i drugoplasirane Hrvatske.

– Mogli smo ranije sve da završimo, malo smo se pribojavali ovakvog spleta okolnosti. Nismo loše igrali, ali smo promašivali i ono što nikada nismo. Ne znam koji je razlog. Najvažnije je da je sve u našim rukama. Španci nam ne odgovaraju, uvek smo ih teško pobeđivali. Plivačka su ekipa, mi smo snažniji, dominantniji na centrima i tu vidim našu šansu. Ne ide mi gol, nadam se da ću to uspeti da prekinem – rekao je Duško Pijetlović.

Naša reprezentacija je savladala Španiju 22 puta iz 28 pokušaja, a najbolniji od šest poraza bio je onaj sa Svetskog prvenstva u Melburnu 2007. godine kada je „crvena furija“ posle boljeg izvođenja peteraca osvojila bronzanu medalju. Španci su slavili i prošle godine na identičan način na istom takmičenju, a taj trijumf doneo im je plasman u borbu za peto mesto, koje nije ništa specijalno donosilo.

– Nismo prvi put u ovakvoj situaciji kada nemamo pravo na grešku. Naša grupa je Izjednačena grupa, a tri ekipe sada konkurišu za dva mesta. Za nas je ova utakmica ravna polufinalu. Jesmo kvalitetniji, ali to ništa ne znači. Svesni smo važnosti susreta, motiv nam ne nedostaje, ali moramo bolje, posebno u napadu. Znamo Špance odlično, najčešće smo ih dobijali, ali je uvek bilo neizvesno. Neka bude tako i sada, kolika je razlika nije bitno, važna je samo pobeda – jasan je Andrija Prlainović.

Optimista je i mladi Sava Ranđelović.

– Ostaje žal zbog remija sa Hrvatskom, ali iz ove kože ne možemo. Idemo na pobedu, verujem da će konačno proraditi igrač više. U odbrani smo se popravili, protiv Hrvata delovali daleko čvršće, igrač manje je uglavnom dobro funkcionisao. Sa Mađarima smo srljali, protiv Hrvatske igrali malo bolje i verujem da će sa Španijom to biti na potrebnom nivou – istakao je Ranđelović, a sa njim se slaže i Dušan Mandić.

– Sve zavisi od nas. Verujem u ekipu i našu pobedu. Španci imaju odličnu kontru, plivaju dobro, ali imam utisak da igramo sve bolje. Izgubili smo pravo na grešku, taj luksuz više ne postoji, ali sam siguran da je sve loše sada iza nas – zaključio je Mandić.

Prvo mesto u grupi i direktan plasman u polufinale već je obezbedila Mađarska, a Srbija može do druge pozicije ako savlada Španiju, a Hrvatska ne pobedi domaćina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari