Kako je Kosovo ušlo u sportske organizacije 1

Od prijema u Međunarodnu stonotenisku organizaciju 2003. godine, preko dozvole FIFA da igra prijateljske utakmice sa zvezdicom pored imena do članstva u UEFA, Kosovo je prešlo put priznavanja međunarodnih sportskih asocijacija na koji će po svoj prilici biti stavljena tačka prijemom u punopravno članstvo Međunarodne fudbalske federacije na kongresu koji se održava u Meksiko Sitiju 12. i 13. maja.

Prijemom u UEFA Kosovo je ostvarilo najbitniji uslov da postane članica najvažnije fudbalske organizacije prema čijem se statutu “članstvo dozvoljava jedino ako je (nacionalna) Asocijacija trenutno član Konfederacije (UEFA, prim. aut.)“. U statutu takođe stoji da “asocijacija u regionu koji još uvek nije dobio nezavisnost može uz saglasnost asocijacije zemlje od koje je zavisan, da aplicira za prijem u FIFA”. Ako prijem bude izglasan polovinom maja, Kosovo će igrati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018, i to u grupi sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

Proces priznanja Kosova u međunarodnim sportiskim organizacijama počeo je i pre proglašenja nezavisnosti 2003. godine prijemom u Međunarodnu stonotenisku organizaciju (ITTF), a prvi problemi na liniji Beograd-Priština iz političke preneti su u sportsku sferu četiri godine kasnije kada je prestonica Srbiije bila domaćin Evropskog prvenstva u stonotenisu. Posle mnogo pregovora, u koji su bili uključeni najviši državni funkcioneri, doneta je odluka da stonoteniseri mogu da nastupaju pod nazivom „Kosovo – Republika Srbija“ zbog čega oni na kraju nisu ni došli u Beograd.

Očekivano, nakon proglašenja nezavisnosti 2008. godine, usledla je mini serija prijema u internacionalne federacije kao punopravnog i pridruženog člana, odnosno posmatrača. Tako je Kosovo postalo deo međunarodne organizacije dizača tegova (2008), streljaštva (2011), džudoa (2012), jedrenja (2012), Evropske rukometne organizacije (2014)…

Najveća pobeda za kosovske sportiste bila je prijem u Međunarodni olimpijski komitet u decembru 2014. godine što je imalo dvostruki značaj – prvo, omogućeno im je učešće na Olimpijadi u Riju, odnosno Evropskim igrama u Bakuu prošle godine, i drugo, utrlo je put za dalje ulaske u svetske sportske organizacije. MOK je tada svoju odluku obrazložio time što je olimpijski komitet Kosova ispunio uslove za priznavanje, uključujući sportske i tehničke zahteve, kao i da je nezavisna država prepoznata od strane međunarodne zajednice, navodeći da je Republiku Kosovo priznalo 108 od 193 UN članica. Vlade Divac, predsednik OK Srbije, rekao je tada da nije srećan zbog odluke ali da je prihvata jer je u interesu sportista.

– Lično imao sam sličnu situaciju kada je nama (Jugoslaviji) zabranjeno da se takmičimo 1992. na Olimpijadi, tako da insistiram da na ovaj problem gledamo sportskim očima i da pustimo političare da rade svoj posao – rekao je Divac tada.

Iste godine kada je primljen u MOK, FIFA je Kosovu dozvolila da igra međunarodne prijateljske mečeve uz određena ograničenja – prvo da ne može da ističe nacionalne simbole, grb, zastavu i himnu, i drugo da se kosovski fudbaleri ne mogu sastajati sa klubovima i reprezentacijama iz bivše Jugoslavije. Takva odluka bila je zasnovana na članu 83 statuta FIFA koji kaže da članice mogu da igraju mečeve protiv nečlanica. Tada je odlučeno i da igrači kosovske reprezentacije moraju da nose dresove na kojima pored imena Kosova stoji zvezdica. Kosovska reprezentacija igrala je prijateljske mečeve sa Albanijom, Severnim Kiprom, koji je međunarodno nepriznat, Monakom i Saudijskom Arabijom, Haitijem, dok je za 3. jun ove godine zakazana utakmica sa Farskim Ostrvima….

Lančanom reakcijom nakon odluke MOK-a Kosovo je primljeno u 11 međunarodnih organizacija, uključujući Evropsku atletsku asocijaciju, tenisku, odbojkašku, plivačku i košarkašku federaciju. Obrazlažući prijem u FIBA čelnici su se direktno pozvali na prethodnu odluku MOK-a, što je bila osnova i za prijeme u ostale organizacije. Tada su predstavnici dva saveza Dragan Đilas i Andrija Kleut zatražili da se spreče međusobni dueli kosovskih i srpskih klubova odnosno reprezentacija. Kosovski košarkaši imaće svetski debi na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. kada će u grupi E zajedno sa Slovenijom, Ukrajinom i Bugarskom pokušati da izbore prolaz.

Članstvo u 31 organizaciji

Od 2003. godine Kosovo je primljeno u 31 međunarodnu sportsku organizaciju od čega u šest ima status pridruženog člana. Broj internacionalnih federacija u kojima će Kosovo imati predstavnike povećaće se nakon što FIVB-a (Međunarodna odbojkaška organizacija) ratifikuje pridruženo članstvo na Svetskom kongresu 2016. godine koji će biti održan u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari