Odmah po dolasku u Granadu celokupna srpska ekspedicija mogla je neposredno da se uveri u činjenicu da je Andaluzija zaista najtoplija oblast u Španiji. Temperatura od nekih 38 stepeni, uz osetnu vlažnost vazduha, odmah je navela predstavnike medija na pomisao da će našim košarkašima biti potrebno nekoliko dana da se priviknu na tropske vremenske prilike.

Delom i zbog tih razloga, selektor Aleksandar Đorđević odlučio je da njegovi izabranici sve do subotnjeg meča sa Egiptom (15.30, RTS1) treniraju dva puta dnevno, s tim što će jutarnje treninge obaviti u Palati sportova, hali u kojoj će i igrati mečeve u grupi A.

Uočljivo je da kapiten Nenad Krstić još uvek ima bandažu ili steznik na rovitom levom kolenu, reklo bi se preventive radi, mada je izvesno da će do kraja šampionata u stručnom štabu Srbije postojati izvesna zadrška i bojazan kada je u pitanju zdravstveno stanje centra istanbulskog Efesa. „Orlovi“ su na samom startu priprema za subotnji meč sa Egiptom imali lakši trening, relaksirajućeg karaktera, da bi se odmorili i započeli sa periodom privikavanja na nove uslove. Zaista je bilo zanimljivo gledati četvoricu klasičnih centara u našoj selekciji, a meč sa Brazilom trebalo bi da bude zapravo odgovor da li je takva odluka selektora bila ispravna. Sva je prilika da će utakmica sa izabranicima Rubena Manjana 3. septembra (18.00) biti i odlučujuća po pitanju krajnjeg plasmana reprezentacije Srbije u grupi A. Krstić i saigrači svakako žele da izbegnu četvrto mesto, jer bi u tom slučaju imali pretežak zadatak da se domognu četvrtfinala, što bi bio optimalan rezultat, prema očekivanjima vodećih ljudi iz KSS.

Brazil je najkvalitetniji upravo na centarskim pozicijama. Nene Ilario, Anderson Varežao, Tijago Spliter pa i Rafael Hetšajmer slove za prekaljene petice, fizički izuzetno jake. Sva četvorica odlično se snalaze u samom reketu, dobri su „pik“ igrači, pogotovo Spliter, koji je igru dva na dva usavršio u San Antoniju, gde sarađuje sa Tonijem Parkerom. S tim u vezi, selektor Đorđević sigurno računa da će sa četvoricom centara u rotaciji imati adekvatan odgovor i da će biti u stanju da parira rivalskoj unutrašnjoj igri. Ukoliko u tome bude uspela, reprezentacija Srbije rešila bi veliki deo posla u duelu sa Brazilom, koji u sastavu nema dokazanog šutera, sposobnog da „izmisli koš„. Uertas, Neto i Barbosa jesu odlični igrači, međutim svako od njih nikada nije bio prva napadačka opcija u svojim klubovima kada je spoljna linija u pitanju. Barbosa je na zalasku karijere, zenit je dostigao u Finiksu pre nekoliko sezona i poslednjih godina beleži sve slabije partije.

Ono što svakako raduje sve u taboru Srbije jesu dobre partije Miroslava Raduljice tokom priprema. Radulja je na okupljanje došao nakon više od dva meseca odmora, s obzirom da je Milvoki sezonu završio početkom aprila. Tolika pauza, ali i mala minutaža u ruki sezoni u NBA, ostavili su traga na njegovu formu. Srpski centar kuburio je i sa samopouzdanjem jer od odlaska iz FMP, osim epizode u Partizanu, praktično nije imao adekvatnu šansu da dokaže koliko vredi. Selektor je odmah posvetio vreme centru čiji talenat nikada nije bio sporan, dao mu je veliki prostor i značaj u igri, što je Raduljici nedostajalo svih ovih godina. Radulja je uzvratio zrelim pristupom na treningu, odgovornim ponašanjem van terena i dobrim partijama na pripremnim utakmicama. Opasnost mogu predstavljati njegove reakcije tokom mečeva, pogotovo posle sudijskih odluka, zbog čega je i bio na „ribanju“ kod selektora, ali je njegov dosadašnji utisak u dresu reprezentacije po povratku sa trogodišnjeg odsustva zaslužio visoku prelaznu ocenu.

Klipersi odustaju od Raduljice

Nakon trejda iz Milvokija u LA Kliperse Miroslav Raduljica mogao bi narednih dana da bude prosleđen u neku drugu sredinu. U razmeni koja je uključila i Karlosa Delfina, odnosno Džereda Dadlija, koji je iz Los Anđelesa došao u Bakse, Raduljica je, po svemu sudeći, bio samo deo plana LA Klipersa da u najskorije vreme bude razmenjen za nekog drugog igrača ili pika na narednom draftu. Srpski centar ima zagarantovanu sledeću godinu ugovora u visini od 1,5 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari