Ponovni dolazak Galatasaraja inspirisao je navijače Crvene zvezde da u rekordnom roku razgrabe sve ulaznice za meč 3. kola Top 16 faze Evrolige. Meč visokog rizika odigraće se u petak (21.00) u Beogradskoj areni, kao u složnoj porodici, svi u taboru tima sa Malog Kalemegdana obavljaju sve pripremne radove kako bi spektakl u najavi protekao isključivo u sportskom tonu.


Navijači crveno-belih biće pod posebnim skenerom Evrolige. Zbog te činjenice, kao i ljubavi prema klubu, ali i tragično nastradalom Marku Ivkoviću prilikom poslednjeg susreta Galate i Zvezde u Istanbulu, trebalo bi da maksimalno doprinesu prvom trijumfu njihovih ljubimaca u Top 16 fazi, jer nemilim scenama, bacanjem tvrdih predmeta na teren ili vređanjem na rasnoj, verskoj ili nacionalnoj osnovi, mogu samo da „presude“ svom klubu i nikome više. Neka poštovanje prema ubijenom Ivkoviću bude ideja vodilja navijača na meču u petak, a sportsko navijanje pravi odgovor huliganima Galatasaraja, koji na svu sreću neće doputovati u Beograd.

Galatasaraj je u mini prelaznom roku promenio trojicu igrača. Otišli su Pjero Aradori (Estudijantes), Nejtan Džavaji (Andora) i Furkan Aldemir (Filadelfija), dok su zamene pronađene u Džastinu Karteru (Ušak), Aleksi Mariću (Makabi) i Patriku Jangu (Nju Orleans). Stiče se utisak da ekipa nakon napravljenih rokada nije u velikoj meri unapredila igru, o čemu svedoče i poslednji rezultati. Patrik Jang na mestu centra i Džastin Karter kao bek koji pokriva pozicije jedan i dva, pružili su solidne partije u trijumfu nad Žalgirisom, odnosno porazu od Real Madrida, međutim kao i u prvoj fazi Evrolige apsolutni lideri tima su Karlos Arojo i Zoran Erceg. Srpski krilni centar i dalje je najbolji strelac tima u elitnom rangu, a on i Portorikanac osnovna su poluga tima. Erceg je krilni centar koji izbegava kontakt igru, nikada nije bio posebno dobar u odbrani, dok se u napadu oslanja na povratne pasove bekova i šut sa distance. Idealnu priliku za trijumf Zvezda može iskoristiti mnogo boljom odbranom u odnosu na prva dva susreta Top 16 faze. Agresivnom igrom na liniji dodavanja, mnogo kvalitetnijim branjenjem „pika“, vraćanjem u odbranu i čitanjem rivalskog napada na strani pomoći sigurno bi razoružali rivala koji od početka sezone u Evroligi ne zna za pobedu u gostima. Na šest odigranih mečeva van Istanbula doživeli su isto toliko poraza, uključujući i onaj od Zvezde na startu takmičenja. Crveno-beli su u krizi igre još od pobede nad Laboral kućom na kraju prve faze i duel sa Galatasarajem u petak mogao bi da bude idealan trenutak za povratak na poznate staze.

Buđenje Markusa Vilijamsa vraća Marjanovića

Markus Vilijams proživljava ozbiljnu krizu u igri na poslednjih pet utakmica (Cibona, Olimpija, Mega, Real, Makabi). Podsećanja radi, i prošle sezone u dresu Lokomotive Vilijams je u istom periodu imao veliki pad zbog čega je bio na izlaznim vratima ruskog tima. Kao da je izgubio samopouzdanje u šutu, a samim tim je postao i lakši za čuvanje, manje opasan po koš, što se odrazilo i na broj njegovih asistencija prema Bobanu Marjanoviću, koji je gro poena postizao posle Markusovih sjajnih pasova. Vilijams nije posebno dobar odbrambeni igrač i bez napadačkih bravura njegovo prisustvo na terenu gubi smisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari