Dve „zabranjene ljubavi“ u srcu Vladimira Jankovića plod su profesionalnog košarkaškog razvoja i dečačkih dana kada je „igru pod obručima“ zavoleo slušajući priče i gledajući svog oca Bobana kako je u dresu Crvene zvezde od košarke pravio umetnost.

Jedan je od retkih, ali i privilegovanih, koji sa punim pravom može da govori o Panatinaikosu i Zvezdi, pobratimskom klubu Olimpijakosa, biranim rečima, poštujući pre svega armiju navijača „zelenih“, ali i tradiciju kluba u kome je njegov otac stekao status istinske legende. U razgovoru za Danas nije želeo da otkrije za koga navija, ali je objasnio kako je od pukog epizodiste po dolasku u Panatinaikos prošle sezone, ove takmičarske godine postao jedan od važnijih igrača u trenerskoj koncepciji Duška Ivanovića.

– Trener veruje u mene, dao mi je veliku ulogu u timu, šansu da pokažem koliko značim ekipi i koliko ekipa mene može da učini boljim igračem. Sve počinje od trenera i njegovog poverenja. Duško Ivanović je odlučio da na mojoj poziciji ne dovede još jedno ili dva pojačanja, što nije bio slučaj prošle sezone i time mi je pokazao koliko mi veruje, ali i kolika je odgovornost na meni – otkrio je Janković tajnu velike minutaže i mesta u startnoj postavi Panatinaikosa.

l Dok je vodio Laboral kuću i Barselonu, Duško Ivanović važio je za vrlo strogog stručnjaka, čiji treninzi podsećaju na „spartanski dril“. Da li ste se na delu uverili u njegove stroge trenerske metode?

– Duško Ivanović je veoma strog trener i mislim da je to deo njegove taktike kada je reč o ophođenju i odnosu sa igračima. Kod njega se zaista odlično trenira, puno toga može da se nauči i to novog gotovo na svakom treningu. U zavisnosti od intenziteta trening može da traje u standardnom terminu, ali i tri sata. Sve dok ne ispunimo ono što se od nas traži. Trener Ivanović uspeo je da napravi dobar balans različitih karaktera koji se mogu ukomponovati u skladnu celinu.

l Koji su ciljevi PAO ove sezone, ali i krajnji dometi u Evroligi?

– Nama je cilj da se plasiramo u finale kupa, plasmanom u Top 16 ispunili smo osnovni cilj u Evroligi. Sada želimo da sačuvamo nepobedivost na domaćem terenu, na kome smo u dosadašnjem delu sezone izgubili samo od Barselone. Finale domaćeg prvenstva je takođe važan cilj.

l Sticajem okolnosti Panatinaikos i Crvena zvezda su ove sezone u istoj grupi Top 16 faze. Šta mislite o timu Dejana Radonjića i njegovim mogućnostima u Evroligi?

– U Evroligi pratim gotovo sve ekipe, pogotovo one koje su u našoj grupi, naravno i Crvenu zvezdu. Crveno-beli u sastavu imaju nekoliko velikih talenata: Luku Mitrovića, Nikolu Kalinića, Nemanju Dangubića, par odličnih stranaca: Čarlsa Dženkinsa, Majka Cirbesa i Markusa Vilijamsa, koji je nosilac igre. Zvezda je vrlo neugodna kod kuće, sa svima može ravnopravno da se nosi, pogotovo u Beogradu, gde joj navijači omogućuju da pruže maksimum.

l Sa vama u timu je i Demarkus Nelson, plej koji je u prethodne dve sezone ostavio značajan trag u Zvezdi. Da li je sa vama podelio iskustvo igranja za crveno-bele?

– Pričao sam sa Demarkusom Nelsonom o Zvezdi. On je u Beogradu proveo dve divne godine i pun je pozitivnih utisaka. Specifičan je tip igrača, sa drugačijim karakterom. Fizički je izuzetno jak i svaka bi ga ekipa poželela.

l Kada već pričamo o Crvenoj zvezdi, ne možemo a da ne spomenemo vašeg oca Slobodana Bobana Jankovića, koji je jedna od najvećih legendi tima sa Malog Kalemegdana. Kakva su ga sećanja vezivala za dane provedene u beogradskom timu?

– Mnogo sam pričao sa njim. On je najlepše igračke godine proveo u Crvenoj zvezdi. Osećao se prelepo među crveno-belima i želeo je da ostane što duže i da osvoji što više trofeja. Svi su ga poštovali, a za njega je Crvena zvezda bila najbolji klub na svetu.

l Uprkos tome što igrate za Panatinaikos, srpska javnost o vama malo toga zna, oni upućeniji pamte da ste u sezoni 2008/09. nastupali za Megu. Delite li utisak da ste isuviše tiho došli na veliku košarkašku scenu?

– Iako sam rođen u Beogradu, sa svega tri godine preselio sam se u Atinu, pošto je tata prešao u Panionios, klub u kome sam započeo karijeru. Do svoje 15-16. godine nisam imao neki veliki cilj kada je u pitanju košarka. Brinuo sam o bolesnom ocu, tako da su interesovanje za košarku, a zatim i rezultati došli postepeno.

l Iako ste u mlađim selekcijama Grčke dva puta bili šampioni Evrope, još uvek niste debitovali za A tim. Postoji li mogućnost da u nekim okolnostima ipak zaigrate za seniorsku reprezentaciju Srbije?

– Igrao sam za mlađe selekcije Grčke. Bili smo i prvaci Evrope u dva navrata. Žao mi je i nekako se loše osećam jer me niko nikada iz Srbije nije zvao da zaigram za mlađe reprezentativne selekcije. Roditelji su mi Srbi, ali sam odrastao u Grčkoj, tako da se podjednako osećam Grkom i Srbinom. Još uvek nisam debitovao za A tim Grčke, međutim stvarno ne znam šta bih odlučio ukoliko prvo dobijem poziv da nastupim za seniorsku reprezentaciju Srbije – u sličnoj je situaciji Janković kao i ne tako davno Jarić, Gurović, Stojaković, Tarlać…

l Koji vam je lični cilj u karijeri?

– Preda mnom je još puno rada, igračke nadogradnje… Nadam se da ću uspeti da dostignem oca ili da ga prestignem. Za tako nešto potrebno mi je da još puno napredujem. Cilj mi je da nadmašim oca.

Grčko prvenstvo sve kvalitetnije

– Grčko prvenstvo je u odnosu na prethodne godine mnogo kvalitetnije. Igrači su mnogo bolji, ekipe imaju znatno veće budžete. AEK je recimo ove sezone treći tim po veličini budžeta, angažovali su nekolicinu proverenih imena u evropskoj košarci: Dušana Šakotu, Karla Ingliša, Mensa Bonsua, Malika Herstona…PAOK, Aris, Patra su veoma dobri timovi, sposobni da pariraju Panatinaikosu i Olimpijakosu – procena je uzdanice PAO.

Panatinaikos u ABA ligi?

– O tome će odlučiti predsednik kluba. ABA liga bi našim dolaskom mnogo dobila, ali bi samim tim grčka košarka izgubila najbolji klub. Teško mi je da odaberem stranu. Grčka generalno imao problema da stane na noge, bilo bi mi krivo da izgubi PAO i to u trenucima kada ostali klubovi jačaju i mogu ravnopravno da se nose sa nama. Videćemo na leto šta će biti, sama mogućnost da se tako nešto desi poprilično je realna – prokomentarisao je Janković ideju predsednika Manosa Papadopulosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari