Poslednji igrač u reprezentaciji Francuske koji je želeo da odluči meč protiv Srbije sigurno je bio Žofri Lovernj.

Sticajem okolnosti, ali i naklonošću sudija nekadašnji košarkaš Partizana pogođenim bacanjem na sekund pre kraja meča odlučio je pitanje pobednika i najverovatnije u velikoj meri otežao put Srbije ka četvrtfinalu Svetskog kupa, što je prevashodni cilj „orlova“ (74:73). Njegov prodor na četiri sekunde pre isteka 40. minuta delioci pravde prekinuli su zbog navodnog prekršaja, koji jasno nije viđen ni nakon nekoliko ponovljenih kadrova, što je bio i utisak svih koji su meč gledali u hali. Prethodno, Srbija je imala napad za pobedu, pošto je Dijao nakon ulaza poravnao na 73:73. Ideja je bila da Bogdan Bogdanović u igri jedan na jedan pokuša da poentira, međutim umesto čistog faula koji je Dijao napravio nad srpskim bekom, sudije su na pomenute četiri sekunde do kraja utakmice loptu dodelile Francuzima.

Pokušao je selektor Aleksandar Đorđević da konstantnom rotacijom svih visokih igrača nekako neutrališe odsustvo kapitena Nenada Krstića, koji očigledno još uvek nije spreman da pomogne saigračima. Ideja da Raduljica i Štimac, dva klasična centra, startuju zajedno u petorci ispostavila se plodonosnom, s obzirom da je Dijao već nakon par minuta morao da izađe iz igre zbog dva faula. Bogdanović je na početku utakmice pokazao da je željan dokazivanja u nacionalnom dresu. Njegovih uvodnih pet poena nagovestili su poletnost i veliki entuzijazam „orlova“ koji je naročito bio vidljiv u prvom poluvremenu. Postavljene akcije koje nisu prolazile pomenuti Bogdanović, kao i Raduljica i Bjelica pretvarali su u poene igrom jedan na jedan. Selektor Kole tempirao je minutažu Dijaoa i Batuma u prvom poluvremenu, što je omogućilo našim igračima da čak u dva maha imaju i prednost od 11 poena (39:28) i to pred kraj druge deonice. Uprkos konstantnoj prednosti, stekao se utisak da Srbija ima dosta problema u odbrani, pogotovo pod košem. Usled vezanih blokada, koje su postavljene u samom reketu, naši igrači iz spoljne liniji prečesto su kasnili sa izlascima iz blokova, što je rival umeo da kazni, pogotovo nakon ulaska Džeksona, šuterski najraspoloženijeg beka u sastavu Francuske. Teodosić je u prvih 20 minuta bio oslobođen prevođenja lopte, što mu je prijalo, s obzirom da je vrlo lako, posle prijema lopte, organizovao napad. Njegova saradnja sa Raduljicom bila je plodonosna. Bivši igrač Milvokija pružio je odličnu partiju u napadu, bio je najsigurnije rešenje i u nastavku meča, koji je veoma loše počeo po Srbiju. Francuska se preko Dioa, Lovernja i Džeksona potpuno vratila u igru, nadoknadivši minus od osam poena sa poluvremena za svega pet minuta. Ulaskom centra Gobera „trikolori“ su značajno poboljšali ofanzivni skok i to u presudnim trenucima meča.

Od sredine treće deonice igralo se bukvalno koš za koš. Simonović i Jović pokušali su da pomognu Raduljici, koji je bio naša osnovna opcija u napadu. Većina ideja svodila se na adekvatno postavljanje Radulje u samom reketu, a kada je bio udvojen, usledio je povratni pas. Nažalost, Srbija je loše šutirala za tri poena (4/18) naročito u drugom poluvremenu, omogućivši rivalu da u defanzivi skupi u reketu i da još više optereti našu centarsku liniju. Teodosića nije služio šut, što je doprinelo da se osetna nerovoza, ali i konfuzija uvuče u naše redove. Bogdanović nije znao kako da se suoči sa pritiskom u vidu rano napravljena tri prekršaja. Kako je vreme odmicalo Jović, debitant u reprezentaciji Srbije, bio je sve više u centru pažnje. Umesto epizodne, preuzeo je glavnu ulogu u spoljnoj liniji. Malo je falilo da preraste u junaka utakmice, ali mu je slavu preuzeo Lovernj. Nekadašnji krilni centar Partizana u potpunosti je iskoristio činjenicu da je Srbija u Španiju doputovala sa samo jednom klasičnom četvorkom. Na njegovim leđima Francuzi su došli do trijumfa koji im je otvorio vrata druge faze, a nas primorao da danas protiv Irana budemo pod ogromnim teretom moranja (15.30, RTS1).

Đorđević: Bio je prekršaj nad Bogdanovićem

– Neću da komentarišem faul nad Lovernjom, ali nad Bogdanovićem je pre toga sigurno bio faul. To je bila loša sudijska odluka. Mi igramo košarku na fer način i zato očekujemo i da imamo fer tretman – rezigniran je bio selektor Đorđević.

Raduljica: Pitajte Žofrija za faul

– Da li je bio faul? Pitajte Žofrija. Sudija ga je dosudio… Bio bih subjektivan kada bih se izjašnjavao. Igrali smo sa prvakom Evrope na jednu loptu, ako ovaj faul na kraju može da se nazove jednom loptom. I pored toga smo imali dosta grešaka, pogotovo u defanzivnom skoku i mislim da je to napravilo razliku u njihovu korist. Da smo to odradili verovatno bi priveli utakmicu kraju kako je trebalo – naveo je najbolji naš pojedinac na meču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari