Beogradska arena bila je mesto gde je Crvena zvezda ove sezone dotakla evroligaške zvezdice, međutim Pionir i dalje važi kao najidealnija destinacija da se protivniku uvuče strah u kosti i izmigolji tlo pod nogama.

Zbog akustike, blizine tribina i činjenice da će sedam hiljada ljudi večeras bodriti svoje ljubimce košarkaši Crvene zvezde pokušaće da „šestog igrača“ valorizuju u vidu prve pobede posle četiri vezana poraza na startu Top 16 faze (20.45). Alba dolazi u Beograd sa zalihom od dve pobede u četiri kola i džokerom u vidu Saše Obradovića, stručnjaka koji je u igračkim danima karijeru vrhunskog plejmejkera izgradio upravo u Crvenoj zvezdi.

Prijateljski odnos Dejana Radonjića i Saše Obradovića stavljen je po strani uoči meča, crnogorski stručnjak potencirao je značaj i ulogu rođenog Beograđanina koji je od Albe napravio kompaktnu celinu kadru da se ravnopravno nosi sa najboljim evropskim ekipama, o čemu svedoči i pobeda nad Barselonom na startu Top 16 faze.

– Alba dolazi u Beograd u za njih najboljem trenutku. Odlično su startovali u Top 16 fazi i sada ravnopravno konkurišu za četvrtfinale. Sjajno su vođeni od strane Saše Obradovića, koji je uspeo da napravi kompaktnu celinu. Atletski su jaki, igraju čvrsto, svih 40 minuta na maksimalnom nivou – istakao je Dejan Radonjić, koji je bio usamljen na konferenciji, s obzirom na to da je predviđeni dolazak Nebojše Čovića odložen zbog bolesti prvog čoveka kluba sa Malog Kalemegdana.

Berlinci su pomalo atipični, nemaju klasičnog centra, ali su igru pod košem maksimalno prilagodili igračkim karakteristikama hrvatskih krilnih centara Marka Banića i Leona Radoševića. Za Zvezdinu centarsku liniju problem bi mogao da predstavlja način na koji pomenuta dvojica napadaju koš (šire igru šutem sa poludistance, konstantno idu na ofanzivni skok). Crveno-beli su u poslednjem meču u Podgorici pokazali pobednički karakter i sigurno će pokušati da iskoriste očiglednu razliku u koncepciji igre dva tima.

– U Podgorici smo pokazali pobednički karakter. Spremni smo da budemo još bolji u mečevima koji predstoje. Pred punim Pionirom, u sjajnom ambijentu pokušaćemo da dođemo do prve pobede u Top 16 fazi. Alba ima izražen kolektivni duh, odlično kontrolišu igru počevši od plejmejkera pa sve do centarske linije. Obradović je prilagodio igru karakteristikama krilnih centara, koristi njihovu brzinu i ofanzivne sposobnosti. Evidentna je razlika u igri dva tima. Želimo da iskoristimo prednost pod košem u ofanzivnom aspektu, ali i da pronađemo načina kako da zaustavimo njihove uzdanice u centarskoj liniji. Potrebno je da uskladimo puno komponenti da bismo savladali Albu – poslao je poruku trener Crvene zvezde.

Da proradi šut

– Markus Vilijams se polako vraća u formu u kojoj je bio na kraju 2014. Čarls Dženkins je u Podgorici odigrao dobro, mogao je i bolje da kojim slučajem nije psihički pao nakon promašenog zicera u drugom poluvremenu. Nadam se da će nam proraditi šut, koji nas ne služi u Evroligi. Da smo kojim slučajem u tom segmentu bili bolji u prethodna četiri duela možda bismo imali i bolji skor – svestan je Radonjić da je šut jedan od najvećih problema Zvezde u Top 16 fazi.

Sportsko navijanje imperativ

Uprava Crvene zvezde poslala je još jedan apel navijačima da večeras pomognu svom klubu sportskim navijanjem bez ubacivanja bilo kakvih predmeta na parket. Zvezda je zbog ispada svojih navijača u prethodnim mečevima odavno na skeneru Evrolige i svaki prekršaj, propust i ispad navijača mogao bi preskupo da košta jedinog ovosezonskog srpskog predstavnika u najelitnijem evropskom takmičenju. Zbog čak 4.300 sezonskih karata i ulaznica koje po ugovoru pripadaju sponzorima u slobodnoj prodaji se našlo veoma malo karata, tako da će mnogi navijači Zvezde ostati nezadovoljni time što će meč sa Albom gledati kod kuće ili u nekom kafiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari