Odmah po imenovanju na mesto selektora Srbije čuveni Aleksandar Đorđević napomenuo je da mu je jedan od ciljeva da njegovi izabranici dođu do nivoa da se ravnopravno nadmeću sa Španijom. Voljom žreba, već u prvoj fazi Svetskog prvenstva „orlovi“ će se u okviru grupe A sastati upravo sa Španijom, ali i košarkaškim silama poput Francuske i Brazila, kao i sa Iranom, odnosno Egiptom.


U težnji da dostigne takav nivo, nakon obavljenih bazičnih priprema na Kopaoniku, reprezentacija Srbije učestvovaće na turnirima u Trstu početkom avgusta, pa zatim u Pou, posle kojih bi trebalo da ima jasniju sliku sopstvenih mogućnosti. Selektor Đorđević nije bez razloga rekao da mu je Španija na neki način opsesija, s obzirom da od 2009. godine, osim u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Turskoj (čuvena trojka Miloša Teodosića), Srbija nije bila ravnopravan protivnik domaćinu ovogodišnjeg Svetskog kupa. Da zlo bude veće, na većini duela bila je viđena ogromna razlika u klasi u korist našeg protivnika, koji je dominirao u svim segmentima, pogotovo u atleticizmu, delu koji baš „bode oči“ mladom stručnjaku.

Pitanje je koliko će i da li će Srbija biti u stanju da se na planetarnom šampionatu ravnopravno nadmeće sa Špancima, čiji sastav od konačnih 12 igrača stvara nesanicu gotovo svim rivalima na prvenstvu. Selektor Huan Antonio Orenga imao je sreće da mu se odazovu svi velikani evropske i svetske košarke. Atleticizam je upravo segmenata u kome su Španci nenadmašni, a podatak da će i Serž Ibaka biti deo „crvene furije“ jasno pokazuje na poteškoće sa kojima će se susresti naša centarska linija. Braća Gasol i Rejes, uz Ibaku čine kvartet koji poseduje sve: visinu, snagu, tehniku, atleticizam. Ništa slabija nije ni spoljna linija sa Rubijom, Rudijem, Ljuljom, Rodrigezom, Navarom, Kalderonom i Klaverom. Španci će silno želeti da se osvete Srbiji za poraz u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2010, kao i Francuzima, aktuelnim šampionima Evrope, za eliminaciju u polufinalu 2013. u Sloveniji.

„Trikolorima“ će u odnosu na prošlu godinu puno nedostajati Toni Parker, kao i Žoakim Noa, odnosno Kevin Serafin, koji su ponovo otkazali učešće, tako da će snaga centarske linije zavisiti od iskusnog Borisa Dijaa, čiji je nastup pod znakom pitanja, talentovanog centra Rudija Gobera iz Jute, Jana Mahinmija iz Indijane, Žofrija Lovernja i Kima Tilia, člana Mursije. Ukoliko Gober i Manhinmi budu zaigrali, Francuzi će, u atletskom smislu, imati veoma dobre centre, taktički možda nedovoljno potkovane. Nikolas Batum (Portland), Nando de Kolo (CSKA) i Evan Furnije (Orlando) trebalo bi da budu okosnice spoljne linije.

Brazil će u atletskom smislu imati centarsku liniju koja će biti u stanju da se ravnopravno nosi sa Špancima. Nene Ilario (Vašington), Tijago Spliter (San Antonio), Anderson Varežao (Klivlend), spadaju u grupu fizički izuzetno dominantnih petica. Brazil je takođe dobro popunjen na mestu pleja, koju pokrivaju Marselinjo Uertas (Barselona) i Leandro Barbosa (Finiks), međutim na pozicijama krilnog centra i beka šutera nemaju vrsne igrače.

Iran i Egipat spadaju u grupu autsajdera i nepoznatih selekcija. Iran je, uz Kinu, najbolja azijska selekcija, koju predvodi slovenački stručnjak Memi Bećirović. Većina igrača dolazi iz Mahrama, koji je 2009. i 2010. bio klupski šampion Azije i Petrohimi Bandar Imama, prvog iranskog kluba koji ima svoju košarkašku akademiju.

Dangubić pojačao Zvezdu

Nemanja Dangubić (21, 201cm) pojačao je redove Crvene zvezde, sa kojom je potpisao ugovor na dve plus jednu godinu. On bi trebalo da zarađuje 120.000 evra po sezoni. Momak iz Pančeva, stasao u Hemofarmu, afirmaciju je doživeo u Mega Vizuri. Dangubić je bio velika želja Partizana i da su se crno-beli plasirali u Evroligu pitanje je kako bi se priča završila. Bio je na širem spisku reprezentacije Srbije za Svetski kup u Španiji, ali je ranije otpao zbog povrede kolena. Na ovogodišnjem Draftu prava na njega dobio je San Antonio, koji je zahtevao da ove godine igra u evroligaškom klubu.

Brazilu dva zlata

Košarkaši Brazila bili su svetski šampioni u dva navrata, 1959. u Čileu i 1963. u svojoj zemlji. Oni su dva puta bili i bronzani u Urugvaju 1967. i na Filipinima 1978. Sa dve zlatne medalje Brazil je recimo uspešniji od Španije koja je samo 2006. bila najbolja na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari